Business College Helsinki

AMKE ry palkitsi maahanmuuttajaopiskelijoita: Abdille yrittää aina parhaansa

AMKE ry (Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys) on myöntänyt  stipendin kuudelle maahanmuuttajaopiskelijalle. Yksi heistä on meidän opiskelijamme Abdille Mahamud. Sydämelliset onnittelut!

Abdille Mahamud opiskelee liiketalouden perustutkintoa Business College Helsingissä. Abdille on asunut Suomessa vasta neljä vuotta, mutta on oppinut kielen jo varsin sujuvaksi.
– Kun tulin Suomeen, opiskelin ensin suomen kieltä noin vuoden. Sitten suoritin peruskoulun ja samalla lukioon valmistavan koulutuksen. Hain Business College Helsinkiin kaksoistutkintoon, mutta vaihdoin merkonomitutkintoon ajan puutteen ja perheen takia, Abdille kertoo.

Opintoihin kuuluvan työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakson Abdille suoritti Lidl:ssä. Siellä hän sai erinomaisen arvioinnin. Abdille haluaa nyt keskittyä liiketalouteen ja yhteiskuntaan liittyviin opintoihin, koska hän haluaa menestyä opinnoissa ja myöhemmin työelämässä.

Haaveissa oma yritys

Merkonomiopinnot ovat viimeistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista vaille valmiit. Hän on nyt mukana Juurru Suomeen –projektissa, jossa suomen kielen taitojen lisäksi mm. parannetaan työelämävalmiuksia ja –yhteyksiä. Juurru Suomeen on Yritystä uralle! –hankkeen osaprojekti. Hankkeen rahoittajana on Helsingin seudun kauppakamari.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Abdille Mahamud

Abdille tekee merkonomiopintojensa ohella jo ammattikorkeakoulun väyläopintoja. Tavoitteena on siis jatkaa opintoja Business Collegen naapurissa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Samalla hän haaveilee oman yrityksen perustamisesta: – Yrityksen ala on vielä valitsematta. Täytyy ensin tarkastella, minkälaiselle yritykselle on tarvetta. Mutta esim. puhelin-/elektroniikka-alan, ruoka-, vaatetus- tai liikunta-alan yritys voisi olla mahdollinen, Abdille kuvaa. Yritystä hän pyörittäisi ammattikorkeakouluopintojen ohessa.

Yrittäjänä Abdille panostaisi asiakaspalveluun: – Haluan palvella asiakasta 110 %:sti. Tärkeintä asiakkaan kanssa on luottamus. Otan vaikka itse vähemmän voittoa, kunhan asiakas on tyytyväinen.

Aamu omaa aikaa

Vaikka Abdille suhtautuu kunnianhimoisesti opiskeluun ja tulevaisuuden työhön, hän pitää tärkeänä perheaikaa lasten kanssa: – Koulupäivän jälkeen en tee koulutöitä. Haen lapset hoidosta ja leikin heidän kanssaan. Menen nukkumaankin samaan aikaan lasten kanssa. Mutta sitten herään ennen kuin muut heräävät ja teen koulutyöt aamulla aikaisin, Abdille sanoo. Hänellä 11, 4 ja 2-vuotiaat lapset, lisäksi yksi lapsi on vielä tulossa.

– Menestyksen takana on neljä asiaa, ja ne ovat puolisoni, ajankäytön hallitseminen, liikunta, sekä kannustava opiskelupaikka.

Hieman hämmästyttää, miten Abdille on oppinut niin nopeasti suomea. – Olen sosiaalinen ihminen. Minulla on myös suomalaisia kavereita. Minun mielestäni kotoutuminen on erittäin tärkeä prosessi.

Suomalaisessa yhteiskunnassa Abdillea on eniten yllättänyt tasa-arvo: – kenen tahansa lapsilla, myös turvapaikan hakijan lapsilla, on samat mahdollisuudet koulutukseen. Tasa-arvo on lahja.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi