Business College Helsinki

Anna Saukkonen kannustaa naisia it-alalle: ” Mieti, mitä haluat tulevaisuudelta, älä sitä, mitä kaverit tekee”

Anna Saukkonen valmistui datanomiksi käytön tuen osaamisalasta tammikuussa 2015. Hän opiskeli ylioppilaspohjaisessa koulutuksessa. Lukion jälkeen Anna oli miettinyt graafikon alaa ammattikorkeakoulussa. Mutta sitten: – Ilmainen läppäri ilmoituksessa vetosi minuun, Anna naurahtaa.

Anna Saukkonen ja Antti-Pekka Tujula

Anna Saukkonen ja Antti-Pekka Tujula

Anna oli kuitenkin jo pienestä saakka puuhannut koneiden kanssa. IT-alalla oleva isä on kannustanut tytärtään ja pistänyt tekemään. – Isältä olen oppinut paljon. Hän oli todella tyytyväinen, kun menin opiskelemaan datanomiksi, Anna kertoo.

Miesvaltaiselle alalle lähteminen ei arvelluttanut Annaa, joka oli muutenkin tottunut olemaan enimmäkseen poikien kanssa jo lapsuudessa. – Oppimisesta teki mukavan se, että oli vapaa oppimisympäristö, ei niinkään koulumaisuutta, Anna muistelee opiskeluaikaansa.

Anna oli opiskeluaikana työssäoppimassa Kiinassa. Se oli hänen mielestään hieno kokemus. Anna ja hänen opiskelukaverinsa tekivät puhelinsovellusta yhteistyöoppilaitoksemme Suzhou Industrial Park Institute of Vocational Technologyn yrityksessä.

Asiakkaan ilo palkitsee

Tällä hetkellä Anna työskentelee järjestelmäasiantuntijana Prog-IT:ssä. Vuonna 1994 perustettu yritys tekee enimmäkseen infratukea, mutta myös sovelluksia asiakkaille. Anna aloitti yrityksessä viimeisen opiskeluvuoden pitkällä työssäoppimisjaksolla ja sai valmistuttuaan työpaikan.

– Annalla oli jo opiskelijana reipas asenne, kertoo järjestelmäasiantuntija, tiimivetäjä Antti-Pekka Tujula.

Pitkä työssääoppimisjakso on yritykselle hyvä: -Siinä ehtii paneutua asioihin. Meillä harjoittelijat tekee ihan oikeasti töitä eikä keittele kahveja, Tujula korostaa. Annakin kertoo päässeensä heti yksin asiakastapaamisiin.

Anna nauttii työstään: – Parasta on pulmien ratkaiseminen – varsinkin silloin, kun pulma on asiakkaalle iso ja näkee asiakkaan ilon onnistumisesta.

Koulun penkille Anna ei enää mieli. Sertikaatteja hän on kuitenkin suorittanut töiden ohessa.
– Sertifikaatit ovat oikeastaan ainoa keino erottua työnhakijoissa, Tujula vinkkaa tuleville datanomeille. Meidän oppilaitoksemme antaa valmentavaa koulutusta erilaisten serfikaattien suorittamiseen.

Alan miehisyydellä peloiteltiin

Nainen it-alalla ei ole ihan tavallinen näky edelleenkään. – Mekin yritettiin pelotella alan karvaisuudella, Tujula naurahtaa. Anna ei siitä pelästynyt.

Anna kertoo, että jotkut asiakkaista kyselevät, miten tyttö päätynyt alalle. – Naisasiakkaat sanovat, että naispuoliselle työntekijälle on helpompi puhua.

Anna kannustaa muitakin naisia opiskelemaan datanomeiksi: – Mieti, mitä haluat tulevaisuudelta, älä sitä, mitä kaverit tekee.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi