Business College Helsinki

Datanomiopiskelija Niklas taas vauhdissa – Nitomani School opettaa ilmaiseksi koodaamaan

Niklas Ansamaa on toisen vuoden datanomiopiskelija. Joku varmaan muistaa hänet viime vuoden jutusta, kun Niklas oli opintojensa alussa, mutta jo kokenut koodaaja. Nyt Niklaksella on uusi vuori

Niklas Ansamaa

valloitettu ja hän pyörittää omaa koodauskoulua Nitomani Schoolia.
– Aloitin koodauksen opettelun, kun olin 12-vuotias. Opettelin Youtube-videoista. Ei ollut helppoa löytää kaikkea tarvitsemaansa tietoa. Mietin, miten voisin auttaa muita, joilla on samanlaisia ongelmia kuin minulla silloin, kun aloittelin koodausta, Niklas kertoo.

Nitomani School on oppimisympäristö, jossa koodausta opetella suomenkielisten videotutorialien avulla. Lopputuloksena julkaistaan oma peli oppimisympäristössä. Apua saa oppimisympäristön keskustelufoorumilla. Yksityishenkilöille koodauksen opettelu on ilmaista. Nitomani School myy myös koodausopetusta kouluille; kohderyhmänä ovat 5. luokasta ylöspäin aina ammattikorkeaan saakka. Nitomani Schoolin myynti alkoi vähän aikaa sitten, mutta nyt jo on tiedossa, että sen toimintaa tulee olemaan myös Islannissa ja Hongkongissa.

Opiskeluista verkostot ja osaajia

Opiskelukavereistaan Niklas on ottanut mukaan Janne Immosen, joka on myös datanomiopiskelija. Janne toimii yrityksessä markkinoinnissa. – Janne on tosi hyvä erityisesti somen kanssa, Niklas kehuu. Niklas itse vastaa isosta kuvasta, visioinnista ja johtamisesta.

Nitomani Schoolin toiminta alkoi xEdu yrityskiihdyttämössä, joka on tarkoitettu koulutusbisnekselle (ks.lisää tietoa www.xedu.co).

Vaikka Niklaksella on osaamista paljon ja hyvät verkostot, hän suosittelee tutkinnon suorittamista. – Täällä opiskeluissa olen saanut tärkeitä suhteita yrityksen kannalta. Ja aina on hyvä oppia uutta.

Opiskelupaikka on Niklakselle myös mahdollisuus etsiä potentiaalisia osaajia yritykseensä. Niklas haluaa antaa mahdollisuuksia myös muille. Helppoa sitoutuneiden osaajien löytäminen ei kuitenkaan aina ole.

Viime aikoina Niklas on keskittynyt paljon yrityksensä pyörittämiseen. Opiskelujen työssäoppimisetkin suoritetaan omassa firmassa. Datanomiksi hän valmistuu monia muita nopeammin, kahdessa vuodessa – yleensä opinnot kestävät noin kolme vuotta peruskoulupohjalta.

Mentoreita apuna

Nitomani Schoolissa on kymmenkunta työntekijää. Mentoreita on ollut runsaasti; mm. oman oppilaitoksen lehtori Taru Toivonen on autellut. Mentoreiden apu ja heidän verkostonsa on ollut tärkeää. Nitomani School kävi Slushissa esittäytymässä ja keräsi siellä kiinnostusta. Oppilaitoksen tiloissa voidaan mahdollisesti järjestää koodauksen kesäkurssi, joka kestäisi pari viikkoa.

Miten vanhemmat ja kokeneet ovat ottaneet vastaan nuoret Niklaksen ja Jannen? – Asenne on, että meitä halutaan auttaa. Meitä on mentoroitu raskaastikin. Suhtautuminen on ollut yllättävän positiivista, Niklas kertoo. – Moni katuu, ettei itse ole aloittanut nuorena.

Nitomani Schoolin koodauskoulussa on 9 tasoa, joista jokainen kestää noin 20-30 tuntia. Tasot 1-3 opettavat ”kädestä pitäen”, tasoilla 4-6 on itsenäisempää opiskelua ja tasoilla 7-9 on oikeaa sisällöntuotantoa ja tavoitteena tuottaa peli Google Playhin. Kaikkien tasojen suorittaminen kestää noin 3 vuotta. Jatkossa käyttäjät voivat myös itse luoda sisältöä ja siten auttaa toisiaan. Niklas puhuu Nitomani Schoolista oppimisen youtubena.

Yrittäminen näyttää olevan Niklaksen mielestä kivaa. Mikä sitten ei ole niin cool? – Pitkät työajat.

Katso myös www.nitomani.com

Nitomani School Facebookissa

Nitomani School Instagramissa

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi