Business College Helsinki

Fabienne opettajaharjoittelussa Suomessa

Saksalaisella Fabienne Scwakella on takanaan mielenkiintoiset viikot Suomessa. Hän vietti 5 viikkoa opettajaharjoittelussa oppilaitoksessamme. Fabienne opiskelee Paderbornin yliopistossa ammatillisen oppilaitoksen englannin ja liikunnan opettajaksi.

Fabienne Scwake

– Halusin viettää koko lukuvuoden ulkomailla. Kävin heti opintojeni alussa kysymässä vaihtomahdollisuuksista. Sieltä sanottiin, että oppilaitos tekee yhteistyötä Ruotsin ja Suomen kanssa. Ruotsin hakuaika oli jo ohi, joten päädyin Suomeen, Fabienne kertoo.

Suomeen lähteminen ei suinkaan aluksi kiehtonut Fabiennea. Mieluummin hän olisi matkannut jonnekin lämpimään. Fabiennen Tampereella opiskele ystävä varoitti, että suomalaiset pitävät etäisyyttä vieraiden kanssa ja heidän kanssaan on vaikea ystävystyä. Isäkin varoitteli masentumasta Suomessa.

Ennakkoluulot eivät pitäneet paikkansa. – Olen saanut täällä paljon uusia ystäviä. Kaikki ovat olleet ihania, Fabienne hehkuttaa. Hänen mielestään suomalaiset ovat suvaitsevaisia monikulttuurisuutta kohtaan.

Rennompi parempi

Fabienne on ollut seuraamassa opetusta tunneilla ja pitänyt esityksiä Saksasta. Suomen ja Saksan kouluissa on selkeä ero opiskelijan ja opettajan välisessä suhteessa: – Saksassa opettajia pitää kutsua sukunimellä ja he ”tietävät kaiken”. He vain tulevat pitämään tunnin ja lähtevät pois. Pidän enemmän siitä, että täällä opettaja ja opiskelijat keskustelevat keskenään ja välit ovat epämuodolliset.
Fabienne ihailee myös sitä, että opiskelijat saavat oppilaitoksessamme omat kannettavat tietokoneet sekä ilmaisen lounaan päivittäin.

Suomessa ollessaan Fabienne on päässyt tutustumaan vaikka mihin. Hän kävi kansainvälisen seminaarin mukana mm. Fazerilla, Tallinnassa, Suomenlinnassa, Seurasaaressa. Lisäksi hänet on viety avantouimaan – ja siihen hän on aivan ihastunut: – Avannon jälkeen tuntuu raikkaalta, tuntuu kuin lentäisin.

Kesällä Fabienne aikoo tulla Suomeen takaisin. Silloin kohteena on Suomen Lappi.

Matkustelusta pitävä Fabienne aikoo viettää seuraavan lukuvuoden ulkomailla kokonaan: – Aiomme viettää ensin puoli vuotta Kaliforniassa ja sitten toiset puoli vuotta Espanjassa.

Opettajaharjoittelijat mieluisia vierailijoita

Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa on ollut yleensä lukuvuosittain opettajaharjoittelija Paderbornista, mutta nyt tänä lukuvuonna heitä on ollut jo 3.

– Opettajilta on saatu positiivista palautetta harjoittelijoista ja heistä on pidetty. Heistä on ollut paljon apua tunneilla ja erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä. Esimerkiksi tänä vuonna Fabienne oli korvaamaton apu kv-seminaarin järjestelyissä, kertoo kv-koordinaattori Marja Saarela. – Lisäksi ulkomaalaiset opettajaharjoittelijat tuovat kouluun kansainvälistä ilmapiiriä ja tunnelmaa.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi