Business College Helsinki

Heikki matkalla maailmanmestaruuskisoihin

Heikki Miinalainen voitti viime keväänä Taitaja-kisoissa Verkkosivujen tuottaminen -lajin Suomen mestaruuden. Mutta jotain suurempaa oli jo silloin tekeillä.

Kun Heikki aloitti datanomiopinnot syksyllä 2018, hänen opettajalleen selvisi jo haastattelussa, että mies on itseoppinut koodari. Hän oli tullut hakemaan vain tutkinnon.

Tapio Kattainen pyysi Heikin mukaan WorldSkills-karsintoihin eli ammattitaidon maailmanmestaruuskisoihin. Suomen mestaruus oli tarkoitus olla vain pieni välipala matkalla isoihin kisoihin. Maailmanmestaruuskisat ovat Venäjän Kazanissa 22.–27.8.2019.

– Näen tämän mahdollisuutena kehittää itseäni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Heikki treenaa ammattitaidon MM-kisoihin omassa rauhassa.

Jo keväällä Heikki oli mukana maajoukkueen leireillä. Omaan Web Technologies -lajiinsa hän on valmistautunut koko kesän. Keväällä kilpailijat saivat tietää, mitä moduuleita kisoihin tulee. Lomailuun ja pelkkään chillailuun ei ole ollut aikaa.

Varsinaiset treenit loppuivat 9.8. Viikko ennen lähtöä kisoihin on herkistelyvaihe, jolloin rentoudutaan ja palautellaan asioita mieleen.

Pois turha vaatimattomuus

Lajivalmistautumisen lisäksi tärkeää on henkinen ja fyysinen valmistautuminen. Vaikka lajiharjoittelu on tärkeää, pitää tehdä muutakin, että jaksaa. – Mun täytyy käydä ulkona kävelyllä. Olen myös soittanut pianoa, Heikki kertoo. – Kisoissa edellisenä päivänä käydään läpi, mitä seuraavana tehdään. Tärkeää on tyhjentää pää. Häiritseviä tekijöitä ei saa olla.

Heikistä huokuu ihailtava itsevarmuus. – Mun vahvuus on hyvä mukautuminen tilanteisiin. Ennalta ilmoitettuihin moduuleihin tulee 30 %:n muutos. Jotkut ovat treenanneet vuosia ja treenaavat moduulit just niin kuin ne on ennakkoon ilmoitettu. He ovat hätää kärsimässä muutosten edessä, Heikki kertoo.

Heikillä ei myöskään ole turhaa vaatimattomuutta: – Olen parempi kuin keskimääräinen ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelija. Jos sellaisen keskimääräisen opiskelijan laittaisi WorlSkills-treeneihin, siitä ei tulisi mitään.

Mutta jostakin oli Heikinkin lähdettävä ylöspäin. Aloittaessaan valmentautumisen hänellä meni sellaiseen tehtävään 2 viikkoa, johon kisoissa on aikaa vain 3 tuntia.

Kisoissa annan itsestäni kaiken. Kultaahan sitä lähdetään aina hakemaan, Heikki lupaa.

Valmentajalla luja usko suojattiin

Heikin valmentajana on toiminut Margit Tennosaar. Alun perin Heikillä oli toinen valmentaja, mutta kun hän vaihtoi työpaikkaa, astui Margit valmentajan saappaisiin. Margitin mielestä hänellä ja Heikillä synkkasi ihan heti, mikä olikin tärkeää. Suojatin vahvuudet ovat selvillä:

– Heikillä on hyvä keskittymiskyky ja hän on realistinen. Hän on hyvin analysointikykyinen; jos joku ei onnistu, hän etsii toisen tien. Tiedän, että hän tekee parhaansa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Heikki Miinalainen ja hänen valmentajansa Margit Tennosaar.

Margit toimii myös lajin eksperttinä. Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Olen ylpeä, että saan edustaa Suomen maajoukkuetta. Suomi on ollut mulle hyvä maa ja nyt mä voin antaa takaisin. Olen ylpeä myös siitä, että just Heikki on mun valmennettava, sanoo Margit.

– Margit on jo Virossa valmentanut EuroSkills ja WorldSkills-kisaajia.

Kun WorldSkills-kisat ovat ohi, Heikki ja Margit suuntaavat katseen kohti ensi vuoden Euroskills-kisoja Itävallassa. Kumpikin uskoo, että niistä kisoista tuodaan varmasti mitali.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi