Kirsi Suni

Jesper vietti syksyn USA:ssa: Vaihto-opiskeluaika oli upea kokemus

Liiketoiminnan kaksoistutkinto-opiskelija Jesper Hagelberg oli syksyn 2022 vaihto-opiskelijana Michiganin Hancockissa sijaitsevassa Finlandia Universityssä. Jeppe oli ensimmäinen uuden yhteistyön opiskelijamme.

Finlandia University on suomalaisten siirtolaisten 1896 perustama yliopisto (entiseltä nimeltään Suomi College). Kaikuja Suomesta tuovat kampusalueella rakennusten nimet, esim. Mannerheim Hall, Paavo Nurmi Center, Jutila Center. Yhteistyössä Jepen ei tarvinnut maksaa lukukausimaksuja. Business College maksoi matkat, viisumiskustannukset ja antoi apurahan. Toiselta omistajaltamme Suomen Liikemiesten Kauppaopiston säätiöltä hän sai myös apurahan asumiskustannuksiin.

Lämmin vastaanotto

Jesper pelasi jalkapalloa yliopiston Lions-joukkueessa ja opiskeli liiketaloutta. – Kun saavuin Hancockiin, joukkueen kapteenit olivat minua vastassa lentokentällä. Menin heti moikkaamaan valmentajaa. – Hancock on kaupunkina pieni ja siisti, luontoa on paljon.

Ensimmäisenä päivänä hoidettiin paperihommia – ja tehtiin aivotärähdystesti. Jos Jeppe olisi loukannut päänsä tulevissa treeneissä tai peleissä, tätä testiä olisi käytetty vertailuaineistona.

Kun pakolliset kuviot oli hoidettu, oli aika aloittaa preseasontreenit. Se ei ollutkaan mitään ihanaa pehmeää laskua, vaan heti aloitettiin 3 tunnin juoksutreeneillä. Niiden lisäksi oli vielä pallolliset treenit. Ennen kautta treenejä oli 3 kertaa päiväss-

Opintoihin orientaation aikana Jepelle selvisi, että kaupungissa oli hänen kaukainen sukulaisensa. Maailma on pieni.

”Futisammattilaisuutta” ja opiskeluintoa

Kauden alettua joukkue eli Jesperin mukaan kuin ”futisammattilaiset”. Joukkueella oli oma personal trainer ja fysioterapeutti. Treenejä oli 1-2 kertaa päivässä 1-3 kertaa viikossa ja pelejä pari. Pelimatkoista lyhin oli 6,5 tuntia, joten hyvin usein joukkue yöpyi hotelleissa pelimatkoilla. – Jalkapallo on pehmeämpää kuin Suomessa, siinä on ”sportmanshipiä” enemmän kuin täällä. Jos oli huono peli, niin siitä ei sanota rajusti, Jeppe kertoo. – Mä pelasin puolustuksessa ja taklasin kyllä kaikkea. Maaleja tuli pari kappaletta ja keltaisia kortteja 4 – juuri sen verran, että jos kausi olisi jatkunut, olisin istunut penkillä, Jeppe naurahtaa.

Oppitunteja Jesperillä oli 1-3 päivässä. Hänellä oli neljä kurssia: Business Finance, Principals of Management, Leadership and Team Skills sekä Project Management. Urheilijatkin ottavat opiskelun tosissaan, mikä yllätti Jepen. Mutta kun Business Collegessa tehtävät tehdään tunneilla, Finlandia Universityssä tehdään paljon vapaa-ajalla. Jesperkin innostui opiskelusta ja vietti paljon tunteja kirjastossa.

Yliopistossa oli paljon suomalaistaustaisia, joista osa osasi vähän suomea. Dekaani Kevin Manninen on säilyttänyt kielitaitonsa, joten Jeppe sai jutella hänen kanssaan.

Paras muisto Teksasista

Jesperin mieleenpainuvin muisto oli kiitospäivä Teksasissa. Joukkuekaverin vanhemmat olivat ajaneet 12 tuntia katsomaan joukkueen peliä ja tutustuivat Jeppeen. He kutsuivat hänet luokseen kiitospäiväksi. – Se oli sellaista eteläistä vieraanvaraisuutta, Jeppe sanoo. Kaveri on tulossa Suomeen tulevaisuudessa.

Opiskelijavaihdosta jäi huikeat muistot: – Futisjoukkue ei ollut vain joukkue, pelasin veljien kanssa, Jesper summaa. – Kehityin henkisesti pelaajana, lihasmassa kehittyi ja peliini tuli rauhallisuutta, hän luettelee.

Hän oppi myös arvostamaan kotimaata. – Niin kuin mummoni sanoi ”Joskus pitää lähteä kauas nähdäkseen lähelle”, Jeppe kuvaa. Vaikka syksy oli ilmiömäinen, hän myöntää, että pikkuveljeä oli ikävä – ja äitiäkin – ja äidin lihapullia.

– Lähtisin uudelleen vaihto-opiselijaksi. Se oli hieno kokemus, jota suosittelen muillekin.

Katso Jepen video ja sen alta kuvagalleria

    Kirsi Suni

    - kirsi.suni@bc.fi

    Taru Toivonen

    Loistavaa, Jesper!