Business College Helsinki

Kaksoistutkinto-opiskelija tutustui johtajan työpäivään: 999 nuorta johtajaa + yksi Mikaela

Mikaela Tapionkaski

Marraskuussa 13. – 17.11.2017 toteutettiin jälleen Tuhat nuorta johtajaa -kampanja, jossa nuori pääsee seuraamaan johtajan työpäivää. Kampanjassa oli mukana 17-24-vuotiaita nuoria. Yksi mukana olleista oli toisen vuoden merkonomikaksoistutkinto-opiskelija Mikaela ”Mixu” Tapionkaski.

– Olen aina ollut kiinnostunut johtajuudesta. En kuitenkaan näe itseäni toimistojohtajana, Mixu kertoo.

Mixu seurasi päivän ajan SOK Palveluässän palvelukeskuksen päällikköä Tiina Mikonsaarta. SOK Palveluässä tuottaa talous- ja palkkahallinnon palvelut koko S-ryhmälle.

– Tokaisin heti aluksi, että täähän näyttää ihan Suomen Konttori-sarjalta, Mixu kertoo naurattaneensa vierailupaikkaansa.

Mikaela ei ollut aiemmin käynyt toimistossa, joten sekin oli hänelle uutta.

Mukava kokemus

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun SOK Palveluässä oli mukana 1000 nuorta johtajaa –kampanjassa. Muuten SOK:lla oli useita nuoria kampanjan aikana.
– Kampanjassa parasta on, että nuori näkee, minkälaista on työ ja mitä se pitää sisällään, summaa Tiina Mikonsaari.

Päivän aikana Mikaela tutustui toimistoon ja oli Mikonsaaren mukana kahdessa Skype-palaverissa. Hän keskusteli monien ihmisten kanssa, jotka olivat hänestä hyvin kiinnostuneita. Päivän aikana Mixulla oli tilaisuus nähdä, minkälainen on johtajan normaali työpäivä ja kuulla johtajuuden hyvistä ja huonoista puolista.
– Johtajan pitää tietää kaikesta kaiken, Mixu summaa johtajuuden hankalia puolia.

Mixun mielestä päivä Mikonsaaren seurassa oli oikein mukava. Myös Palveluässässä oltiin häneen tyytyväisiä:
– Mikaela oli oikein fiksu ja mukava nuori ja oli todella hauska saada hänet päiväksi meille. Hän osasi hyvin keskustella erilaisten ihmisten kanssa. Hän oli todella aikaansaavan kuuloinen henkilö ja varmasti pääsee vielä pitkälle, sanoo Mikonsaari.

Oppilaitoksemme on tuttu SOK Palveluässälle. Yhteistyön lisääminenkin kiinnostaa:
– Meillä on tällä hetkellä työssäoppija Joonas Kauranen, hän opiskelee teillä kaksoistutkintoa. Meillä on ollut muitakin harjoittelijoita sekä olemme myös työllistäneet Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta valmistuneita nuoria. Yhteistyötä voisimme kyllä vielä tiivistää, jotta saamme tarjottua harjoittelupaikkoja myös jatkossa.

Kaikki irti opiskeluajasta

Mikaela haki kaksoistutkintoon saadakseen ammatillisen koulutuksen ja ylioppilastutkinnon samalla kertaa.
– Merkonomi on hyvä yleishyödyllinen koulutus, josta voi lähteä eteenpäin mihin vain.

Tällä hetkellä nuoren naisen suunnitelmissa ei olekaan jatkaa kaupallisella alalla. – Tavoitteenani on hakea opiskelemaan lakia, yhteiskuntatieteitä tai sosiaalipsykologiaa, Mixu kertoo. Niilläkin aloilla on varmasti hyötyä merkonomiopinnoissa hankituista asiakaspalvelutaidoista.

Merkonomiopinnoissa Mikaela suuntaa seuraavaksi Saksaan. Hän lähtee 12 opiskelijan porukan mukana 2 viikon reissuun. Ensimmäinen viikko vietetään Münchenissä ja toiseksi viikoksi mennään Neunkirchenin pikkukaupunkiin Saarlandiin. Münchenissä on ainakin ohjelmassa oppitunteja, kaupunkikierros sekä tutustumista BMW:n tehtaisiin. Oppilaitos maksaa opiskelijoiden matkakulut.

Paljon työkokemusta jo nuorella iällä

Mikaela Tapionkaskella on ikää 17 vuotta, mutta hän on ehtinyt tehdä vaikka mitä. Ysiluokan TET:n Mixu suoritti Koparan porotilalla Pyhätunturin lähistöllä. Alun perin hän oli turistina tutustunut paikkaan. Ensin poromiehet antoivat hänelle vain pikkujuttuja hommiksi, mutta vastuu on kasvanut kokemuksen myötä. Turistien kanssa Mixusta on erityisesti hyötyä – poromiehiltä kun ei englanti oikein taivu. Ekan vuoden työssäoppiminenkin meni porojen parissa.

Kesätyötä Mixu on tehnyt lasten liikennekaupungissa. Viime kesä vuorostaan kului duunissa eksoottisiin eläimiin erikoistuneella klinikalla (poromies tunsi eläinlääkärin ja suositteli Mikaelaa). Muitakin kesätöitä Mikaelalle tarjottiin, mutta niistä hän kieltäytyi. Töiden lisäksi Mikaela on lisäksi ollut mukana Nuoret nuorten asialla –toiminnassa, Ruuti-toiminnassa sekä nuorten parlamentissa ja tehnyt Nuorten ääni –inserttejä YLE:lle. Lisäksi hän oli yläasteella oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja.

Moni ihailee Mixun tarmoa ja rohkeutta. Hän ei näytä arastelevan yleisön edessä puhumistakaan.
– Vaikka mua pelottaisi, mä teen. Enemmän kaduttaa, mitä ei tee.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi