Business College Helsinki

Kohti enduron huippua Urhean avulla

Annamaria Karikuusi

Annamaria Karikuusi

Kaksoistutkinto-opiskelija, endurokuski Annamaria Karikuusi opiskelee ensimmäistä vuotta. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean myötä koulu joustaa ja täysipainoinen harjoittelu sekä kilpailu ovat mahdollisia.
– Olen kiinnostunut myynnistä ja markkinoinnista, siksi merkonomiopinnot kiinnostavat. Niistä opinnoista on hyötyä myös urheilulajissa, esimerkiksi sponsoreiden hankinnassa.

Liiketalous ja yrittäjyys on ollut Annamarialle jo pitkään tuttua. Hänen vanhempansa ovat yrittäjiä. Annamaria on myös ollut koko yläasteen erityisellä Yrittäjyysluokalla.
– Erikoisluokalle haettiin erikseen ala-asteella. Meillä ei ollut valinnaisia ollenkaan, vaan teimme erilaisia projekteja. Itse järjestin seminaarin, Annamaria kertoo.

Enduroon isän jalanjäljissä

Enduroa Annamaria on ajanut nyt neljä vuotta, viimeiset 3 vuotta vakavammin. Tytön isä on ollut endurokuski. – Kun isä halusi uuden pyörän, äiti totesi, että voit hankkia sillä ehdolla, että tytölle ostetaan kanssa, Annamaria naurahtaa.

Endurossa allaan hänellä on Yamahan 125-kuutioinen pyörä alias Yamahan piikki. Lajissa Annamariaa kiehtoo vauhti ja vaaralliset tilanteet. Itsensä ylittäminen on lajin parhaita puolia.
– Euroopan sarjaa kun ajaa, tulee eteen vaikeita paikkoja. On mahtava tunne, kun niistä selviää ja ylittää itsensä.
Enduron lisäksi nuori nainen ajaa myös motocrossia.

Annamaria suorittaa opintoihin kuuluvaa ensimmäistä työssäoppimisjaksoaan moottoripyöräliike SE-Team Oy:ssä ja ajaa sen tiimissä. Työssäoppimisjaksolla liikkeessä hän on palvellut asiakkaita ja auttanut muutossa. Kesken jakson Annamaria oli Espanjassa tekemässä työssäoppimista skandinaavisessa koulussa, jossa hän on itse ollut oppilaana. Espanjan reissun aikana hän myös harjoitteli.

Annamaria Karikuusi harjoittelemassa Espanjassa

Annamaria Karikuusi harjoittelemassa Espanjassa

Ilman Urheaa opiskelu ei sujuisi

Ilman Urheaa Annamaria ei voisi hoitaa koulua. Urhean ansiosta Annamaria on voinut olla kisa- ja leirimatkoilla. Hän suorittanut opintoja verkko-oppimisympäristössä itslearningissa sekä erilaisin tehtävin.

Ensimmäisen opiskeluvuotensa syksyllä 2015 hänellä oli kolme pidempää reissua. Normaalisti kaksoistutkinnossa saisi lukiotunneilta olla vain kaksi poissaoloa kurssia kohti. Huolimatta pitkistä poissaoloistaan Annamaria on ehtinyt saada pari hyvää kaveria opiskeluryhmästään.
– Kaikki ovat olleet kiinnostuneita lajista. Erityisesti poikia kiinnostaa, millaisella pyörällä ajan.

Maaliskuussa 2016 Annamaria on lähdössä kuukaudeksi Italiaan ja Ranskaan ajamaan Euroopan sarjaa. Vaikka työssäoppimisjakso on silloin vielä periaatteessa kesken, asia on saatu sovittua.

Ei himpuloille

Enduro vie paljon Annamarian aikaa. Hän pyrkii ajamaan neljä kertaa viikossa, noin 3 tuntia kerrallaan. Pyörää tulee myös huoltaa ja varusteet putsata. Pelkällä ajoharjoittelulla ei pärjää:

– Ei voi olla pieni himpula, että jaksaa 100 kilon pyörää nostella, Annamaria sanoo.
Ajoharjottelun lisäksi hän tekee kuntopiiriä, lenkkeilee ja pyöräilee. Myös palauttavat venyttelyt ovat tärkeitä.
– Urhealaiset saavat kuulemma myös ilmaisen kuntosalikortin Unisportille, sen ajattelin hommata.

Suomessa on kymmenkunta naista, jotka kiertävät aktiivisesti endurokisoja. Heistä kolmen kärjen muodostavat Sanna Kärkkäinen, Marita Nyqvist ja Hanna Mertsalmi. Annamaria on tiukasti heidän kannoillaan. Sannan ja Maritan kanssa Annamaria voitti 2015 loppupuolella Euroopan joukkuemestaruuden.

Euroopan sarjan lisäksi Annamaria ajaa naisten Lady Cup -sarjaa. Monessakaan kilpailussa ei ole erikseen naisten sarjaa, vaan Annamaria on tottunut ajamaan miesten seassa.

Tulevaisuudessa yrittäjäksi

Ennen bensavehkeitä Annamari kulki mielellään kauramoottorilla. Perheellä on ollut parhaimmillaan 9 hevosta, nyt niitä on jäljellä 2. Maaseudulla asumisessa on se hyvä puoli, että treenata voi vaikka omalla tontilla. – Meille on tehty pelto- ja metsäradat, Annamaria kertoo.

Kaksoistutkinto-opintojen jälkeen Annamaria aikoo jatkaa joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa myynnin ja markkinoinnin opiskelua. Kartutettuaan työkokemusta Annamarialla on tavoitteena perustaa oma yritys.

Seuraa Annamarian harjoituksia ja kilpailuja blogista

Tutustu merkonomikoulutukseen ja Urheaan

merkonomin kaksoistutkinto
Urhea ja SLK Huippu-urheilu

Annamaria Espanjassa

Annamaria Espanjassa

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi