Business College Helsinki

Kolmen ystävän Fine Linen NY – hotellin tyylikkyyttä kotiin

Kolme ystävystä on pyörittänyt tämän lukuvuoden ajan Fine Linen NY –yritystä, joka myy hotellitasoisia vuodevaatteita ja pyyhkeitä. Vilma Juuri-Oja, Helmi Marjala ja Lumina Likolammi opiskelevat toista vuotta kaksoistutkintoa (merkonomi+ylioppilas). Tämän porukan kanssa haastattelu saattaa lähteä lapasesta, mutta hauskaa ainakin on.

Tytöt ovat erottamaton trio, joka on tutustunut vasta meidän koulussamme. Vilma ja Lumina ovat kummatkin Vantaalta ja käyneet vierekkäisiä kouluja, mutta eivät ole tunteneet aiemmin: – Instagramissa seurattiin toisiamme, mutta ei muuten tunnettu, Lumina sanoo. Helmi puolestaan muutti Oulusta näiden opintojen takia: – Oulussa on vain yksi tällainen oppilaitos ja halusin vaihtelua. Isänkin täytyi sitten muuttaa tänne mun kanssa, Helmi kertoo.

Opintojen aluksi Vilma ja Lumina hengailivat vain kahdestaan, mutta kyllästyivät pian siihen. Helmi liikkui yksin aina kuulokkeet päässä, joten kaksikko päätti pyytää Helmin mukaansa syömään. Lounastaukokin sujui Helmin kuunnellessa musiikkia. – Mutta sitten me löydettiin yhteisiä juttuja, tytöt kertovat. – Ollaan samanlaisia hulluja, ollaan kiinnostuneita musiikista ja vaatteista, ollaan dramaattisia, ylianalysoidaan ja juorutaan, kolmikko summaa nauraen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Vilma (vas.), Helmi ja Lumina

Kaksoistutkinto tuli kaikilla valituksi, koska pelkkä ammattikoulu tuntui liian helpolta vaihtoehdolta. Eikä pelkkä lukio tuo töitä. – Mutta jos nyt saisin päättää, en ottaisi lukiota ollenkaan, Vilma sanoo. – Kaksoistutkinto on tuonut paljon yleissivistystä, Lumina muistuttaa.

Kaikki tytöt ovat yhtä mieltä, että lukioaineista eniten hyötyä on ollut yhteiskuntaopista. Se tukee parhaiten merkonomipuolen talouden opintoja.

Tytöiltä sataa paljon kiitosta Business College Helsingille. – Kaksoistutkinnossa meillä on selkeä systeemi, lukio-opinnot ovat kahtena päivänä viikossa ja lukion opettajat tulevat meidän tiloihin.

– Tää on kansainvälinen koulu, täällä paljon eri-ikäisiä. Ei mitään teinimeininkiä.

Ainut jälleenmyyjä

Kun NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma starttasi, tytöillä oli luonnollista luoda yritys yhdessä. Oman yritysidean keksiminen ei ollut helppoa. – Meinasi jo tulla masennus, tytöt nauravat. Yritysidean sparraajana toimi Luminan äiti.

Fine Linen hankkii hotellitasoiset vuodevaatteet ja pyyhkeet virolaisesta yrityksestä. Yhteistyön sopiminen oli tyttöjen mielestä yllättävän helppoa. He ovat tämän firman ainut jälleenmyyjä Suomessa. Normaalisti yritys myy suoraan hotelleille ja toimittaa vuodevaatteet esimerkiksi Tallinkin kaikkiin laivoihin.

Nuorten naisten yritys on menestynyt hyvin: – Myyntiä on ollut yli odotusten, Helmi sanoo. Parhaiten on toiminut mainostus tutuilta tutuille. Lisäksi yritystä on mainostettu Facebookin ryhmissä. Somemainontaa tytöt olisivat lisänneet, jos siihen olisi ollut resursseja.

Myynnin lisäksi yrittäjyydessä on yllättänyt ajankäyttö: – Se on yllättänyt, miten paljon yritys vie aikaa. Kaikki pitää opetella itse.

Itse menestyksen takana

Yritys saattaa mennä myös vapaa-ajan edelle. Talvilomalla Helmi ja Lumina olivat ulkomailla, mutta Vilman piti huolehtia yrityksestä lomallakin.

Nuorena yrittämisessä on Vilma, Helmi ja Lumina näkevät monta positiivista asiaa: – Parasta on, kun on saanut itse menestyksen aikaan. Vaikka me olemme vielä lapsia, kaikki ovat ottaneet meidät tosissaan.
Tyttökolmikko vaikuttaa harmoniselta triolta. – Kyllä meilläkin on pientä kinaa välillä, tytöt myöntävät. – Monta kertaa sanotaan, ettei paras kaveri voi olla yhtiökumppani, mutta meillä se on just päinvastoin; onnistumme, kun ollaan niin hyviä kavereita, Lumina sanoo.

Vilmaa, Helmiä ja Luminaa yhdistää täydellisyyden tavoittelu; hommia ei tehdä vähän sinne päin. Esimerkiksi Fine Linenin ständille eivät todellakaan kelpaa sinivalkoiset Marianne-karkit, vaikka ne muille kävisivätkin. Karkitkin pitää olla samaa sävymaailmaa tuotteiden kanssa.

Yrityksen kanssa kilpailemassa

Fine Linen on ollut mukana jo monessa kilpailussa. Omassa oppilaitoksessa järjestettiin parit pitchauskilpailut eli etsittiin parhaan lyhyen yritysesittelyn voittajaa. Yrittäjäkolmikon esittely oli tarkkaan käsikirjoitettu keskustelu, ei paperista lukemista. Ei siis ollut yllätys, että tytöt voittivat. Sitten NY Vuosi yrittäjänä –yritysten Uudenmaan semifinaali järjestettiin kauppakeskus Kaaressa. Siellä Fine Linen nappasi parhaan esittelypisteen palkinnon ja pääsyn finaaliin.

Ennen Vuosi yrittäjänä-yritysten SM-finaalia Fine Linen NY oli mukana Latviassa nuorten yrittäjien messuilla. Mukana oli yli 100 yritystä eri puolilta Eurooppaa. Fine Linen pääsi parhaiden joukkoon kahdessa kategoriassa. Tyttöjen mielestä monessa muussa maassa panostetaan enemmän opiskelijoiden yrityksiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Fine Linen NY eli Vilma, Lumina ja Helmi Uskalla yrittää -finaalissa

Toukokuussa 8.5.2019 oli NY Vuosi yrittäjänä –yrittäjien Uskalla yrittää –finaali Kampin kauppakeskuksessa. Siellä peruskoulujen, toisen asteen (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot) sekä ammattikorkeakoulujen NY-yritykset kisasivat, ken onkaan paras koko Suomessa. Siellä Fine Linen NY:n tavoitteena oli panostaa erityisesti ständiin. Myyntipuheet ja yritysesittelyt olivatkin jo hyvin hallussa.

Maailmaa ja arkkitehtiopintoja

NY Vuosi yrittäjänä -vuosi lähestyy loppuaan. Kysymys kuuluukin, aikovatko tytöt muuntaa Fine Linen oikeaksi yritykseksi. – Se vähän riippuu myynneistä, ei tule olemaan helppoa, tytöt sanovat.

Opintojakaan ei ole enää paljon jäljellä. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat hyvin erilaiset:

– Mä lähden opiskelujen jälkeen matkustelemaan. Haen ehkä sitten myöhemmin Haaga-Heliaan, Lumina kertoo.

-Mä haen heti Kauppakorkeakouluun. Jos en hae heti, en mene ikinä. Toiveissa on ryhtyä tulevaisuudessa yrittäjäksi, Vilma puolestaa sanoo

– Mun tavoitteena on opiskella arkkitehdiksi ja perustaa sitten oma arkkitehtitoimisto, Helmi kuvaa.

Kävi Fine Linelle yrityksenä niin tai näin kolmikko matkaa vielä syksyllä Ranskaan viikoksi kertomaan paikallisille, mitä on nuorena yrittäminen. Samalla he vierailevat paikallisissa yrityksissä. Vastaavasti Ranskasta tullaan vierailemaan Suomeen viikoksi.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi