Business College Helsinki

Maailmanmatkaajaksi merkonomiopinnoissa

Kun Jutta Karlsson aloitti merkonomiopinnot syksyllä 2015, takana olivat kesken jääneet lukio-opinnot eikä oikein varmuutta siitä, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä elääkseen. Lukio-opintojen jälkeen Jutta oli tehnyt töitä, mutta koki tarvitsevansa tutkinnon. Merkonomikoulutus kiehtoi hyvänä yleistutkintona, jonka jälkeen voisi valita aika vapaasti, mitä tekee.
– Mun äiti oli opiskellut täällä merkonomiksi ja suositteli minullekin, Jutta kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jutta suorittaa liiketalouden perustutkintoa eli opiskelee merkonomiksi aikuisten päiväopintoina

Onkohan firma vielä pystyssä?

Kun merkonomiopintojen ensimmäinen 9 viikon työssäoppimisjakso keväällä 2016 oli edessä, Jutasta tuntui, että olisi kiva tehdä jotain erilaista – miten olisi työssäoppimispaikka sukellusyrityksessä Thaimaan auringon alla?
– Muistin suomalaisten pyörittämän Raya Diversin sukellusyrityksen useamman vuoden takaa telkkariohjelmasta. Selvitin netistä, onko heillä enää toimintaa. Pian olinkin jo Skype-haastattelussa, jonka päätteeksi sain paikan!

Raya Divers on kahden suomalaismiehen Jannen ja Janin vähän vahingossa perustama sukellusyritys, joka on toiminut jo yli 15 vuotta. Miehet olivat sukeltaneet Thaimaassa ja päätyneet opettamaan turisteja. Nykyään firmalla on viisi toimistoa.

Työssäoppimisreissu jännitti Juttaa.
– Mä en ollut ollut ikinä missään ulkomailla yksin ennen tätä. Melkein käännyin takaisin lentokentällä, Jutta nauraa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Paljon uutta opittavaa

Ensimmäinen viikko Thaimassa olikin jännittävä, kun kohdattavana oli rutkasti uusia ihmisiä ja uusi kulttuuri.

Heti alussa oli edessä myös ihan perusasioiden oppiminen:
– Ennen Thaimaaseen lähtöä mä en ollut ikinä snorklannut. Mutta siellä mä opettelin ja mun tehtävänä oli toimia snorklausoppaana. Sen lisäksi oli toimistopäiviä, Jutta kertoo.

Työssäoppimisjakso ulkomailla opetti Jutalle paljon ihmisenä. Hän sai paljon matkalla itsevarmuutta ja oppi kantamaan vastuuta: – Olin ennen ujo ja varautunut. Oppaan työssä jännitin aluksi ihmisten edessä puhumista, mutta tulin paljon avoimemmaksi. Minulla oli oma porukka ja vastuuta.

Jutta ei saanut työssäoppimisjaksoltaan varsinaista palkkaa lukuun ottamatta myydyistä tuotteista saatua provisiota. Kaukomatkan yksi tärkeä mahdollistaja olikin Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiöltä saatu apuraha, jolla Jutta saattoi hoitaa elinkustannuksia.

Ja sitten seuraavaksi Saksaan…

Syksyllä 2016 Jutta oli opiskelijaryhmän kanssa kahden viikon opintomatkalla Saksassa. Ensimmäisen viikon ryhmä oli Münchenissä ja toisen viikon Saarlandissa.
– Mä tykkään kovasti Saksasta. Reissu oli mielenkiintoinen. Kävimme yritysvierailuilla, tutustuimme nähtävyyksiin ja meillä oli paljon tekemistä paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Ennen reissua Jutta ei osannut ollenkaan saksaa, mutta se ei menoa haitannut. Yksi opintomatkan aktiviteeteista oli paikallisen kielen alkeet.

Ennestään Jutta tunsi porukasta vain yhden opiskelukaverin. Hän sanookin, ettei tällaiselle matkalle kannata lähteä, jos on jotenkin sulkeutunut tyyppi: – Porukka on tiiviisti yhdessä reissussa. Siellä pitää osata toimia ryhmässä.

Saksalaiset opiskelijat tulevat Suomeen kahdeksi viikoksi nyt maaliskuussa 2017. Jutta ja hänen opiskelukaverinsa suunnittelevat jo n ohjelmaa vierailupäiville.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Seuraava tutkinto muualla

Jutta valmistuu merkonomiksi toukokuussa 2017. Hän vaihtoi peruskoulupohjaisesta ryhmästä ylioppilaspohjaiseen ryhmään, koska sai hyväksilukuja lukio-opinnoistaan. Lisäksi Jutta on nopeuttanut valmistumistaan suorittamalla osaamispisteitä etäopinnoin. Seuraavaksi tähtäimessä on tradenomikoulutus:
– Mua kiinnostaa finanssiala ja henkilöstöhallinto. Haluaisin kauheasti tehdä koko tutkinnon ulkomailla, joko Saksassa tai vaikkapa Hollannissa, Jutta kertoo.

Tutustu kansainvälisiin opintoihin

Katso videolta Jutan ja muiten opiskelijoidemme kokemuksia kainsainvälisistä opinnoista:Tutustu merkonomikoulutukseemme peruskoulupohjaisena tai ylioppilaspohjaisena
ja datanomikoulutukseemme

Jutun valokuvat Jutan omia


    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi