Business College Helsinki

Määrätietoisesti merkonomiksi: Mulle on ominaista hallittu kaaos

Vanhoja opiskelijoita on aina mukava nähdä. Yksi heistä on vuonna 2012 merkonomiksi valmistunut Lari Raitavuo.

Lari Raitavuo on Porvoon kasvatti. Pienessä kaupungissa toisten asiat tunnettiin vähän liiankin hyvin; syntyi kaipuu lähteä suurempiin ympyröihin.

Jo yläasteella Larille oli itsestään selvää, että hän haluaa opiskelemaan kaupalliselle alalle. Yläasteen jälkeen teki mieli lähteä Helsinkiin opiskelemaan: – Mulla taisi olla keskiarvo jotain 6,2. Opo sanoi, etten tule ikinä pääsemään merkonomiopintoihin, Lari kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Larin hakiessa meidän merkonomikoulutukseemme oli vielä pääsykokeet, joihin kuului olennaisena osana haastattelu – Kun pääsin haastatteluun, tiesin, että mulla on mahdollisuuksia; olen kohtuullisen hyvä puhumaan. Koskaan ei kannata väheksyä omaa osaamistaan.

Larilla kävi hyvä tuuri, kun haastattelija oli tuttu partiosta. Jutellessa vierähti tovi jos toinenkin. Ja Lari pääsi opiskelemaan merkonomiksi. – Mulla oli hirveä näyttämisenhalu, kun mun keskiarvo oli niin huono. Olin saanut mahdollisuuden. Halusin opiskella ja näyttää, että ansaitsin opiskelupaikkani.

Vaikka muut perheenjäsenet ovat käyneet lukion, perhe kannusti Laria hänen valinnassaan. Yrittäjäperheen nuoren lähtökohdat olivat hyvin erilaiset kuin monen muun opiskelijan: – Koulun rikkaus on se, että täällä on opiskelijoita monenlaisista taustoista.

Talouden opettaminen tärkeää

Larin paras koulumuisto on opettajat: – Opettajilla on iso merkitys omalle motivaatiolle. Taru Toivonen ja Pasi Jokela olivat opettajia, jotka kannustivat eteenpäin.

Taloushallinto ja kirjanpito eivät olleet kivoja silloin, mutta jälkikäteen on mieli muuttunut: – Niistä on ollut eniten hyötyä. Olen sitä mieltä, että talouden hallintaa pitäisi opettaa enemmän nuorille. Se mitä teet nuorena, vaikuttaa myöhempään elämään; esim. jos et hoida laskujasi.

Kipinä yrittäjäksi opinnoista

Kaupallinen ala yleisesti kiinnosti Laria ennen merkonomiopintoja, mutta varsinaisesta yrittäjyydestä hän innostui opintojen aikana: – Vaikka olen perheyhtiön kasvatti, mut sytytti varsinaisesti yrittäjyyteen NY Vuosi yrittäjänä -opinnot. Meillä oli Team Action Group NY, jossa tekeminen painottui ryhmän osaamisen mukaan; oli tapahtumajärjestelyitä, graafista suunnittelua jne.

Lari on toiminut Nuori Yrittäjyys ry:n -alumnitoiminnan puheenjohtajana. Hän on myös mukana Euroopan alumnitoiminnassa. Tämä toiminta mahdollistaa myös kansainvälisen verkoston rakentamisen. Nyt Larilla on mahdollisuus antaa takaisin sitä, mitä on itse opiskeluaikana saanut.
Merkonomiopintojen jälkeen Lari on suorittanut isännöinnin perustutkinnon. Siihen opiskelut ovat sitten jääneetkin. Siinä on ollut perheellä hieman sulateltavaa.

Lari on mukana perheyhtiön hallituksessa. Perheyhtiössä työskentely tulevaisuudessa ei ole poissuljettu – Tässä vaiheessa olen valinnut oman tien, joka on muualla.

Monta rautaa tulessa

Vuonna 2014 hän oli mukana RKP kansanedustajaehdokkaan vaalikampanjassa – vaikka ei ruotsia osaakaan (mikä lienee hieman yllättävää porvoolaistaustaiselle). Ehdokas ei päässyt läpi, mutta Lari tutustui kahteen nykyiseen yhtiökumppaniinsa.

Nykyään Lari toimii mm. Erimover -konsernissa. Se on Suomen suurin liikunta- ja hyvinvointipalveluja kehittävä ja tuottava yritys, joka tarjoaa palveluitaan yrityksille, julkiselle sektorille, yhdistyksille ja kuluttajille. Esimerkkeinä voi mainita kuntokeskusten ja aktiviteettipuistojen asiakaspalveluun, ryhmäliikuntaan, valvontaan ja valmennukseen sekä yritysten työkyky- ja hyvinvointiin liittyviä palveluita. Erimoverin tytäryhtiö Trainer4You kouluttaa Personal Trainereita ja tekee jatkokoulutusta liikunta-alan ammattilaisille.

Erimoverin lisäksi Lari on mukana Helsinkig Originals:ssa, joka on luova mediatoimisto. Hän vaikuttaa myös alle 40-vuotiaiden hallitusosaajien verkostossa Future Board ry:ssä ja Perheyritysten liiton toiminnassa. – Mulle ominaista on hallittu kaaos; pitää olla monta rautaa yhtä aikaa tulessa.

– Olen hyvin kiitollinen siitä, että pääsin opiskelemaan tähän kouluun, Lari sanoo lopuksi.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi