Business College Helsinki

Merkonomi monen polun kautta määränpäähän: – Tämä on se ala, jossa haluan olla

Kevään yhteishaun markkinointikampanjaan etsimme somemainoksiin ja muuhun digitaaliseen mainontaan meiltä valmistuneita. Haimme LinkedInin kautta mm. markkinointiassistentteja tai vastaavissa töissä olevia. Viestiimme vastasi joulukuussa 2018 merkonomiksi valmistunut Jonathan Scamans, jolla sillä hetkellä työskenteli Media Trainee –tittelillä. – Tottakai tämä onnistuu, Jonathan aloitti viestinsä.

Jonathanin saattoi nähdä kevään kampanjassa nettibannereissa, metron digiscreeneillä sekä Rautatieaseman Kompassitason jättiscreenillä.

Kokki, liikunnanopettaja, insinööri – vai ehkä sittenkin merkonomi?

Jonathanin tie merkonomiksi ei ollut ihan helpoimmasta päästä. Hän etsi omaa alaansa pitkään: – Ihan alun perin lähdin kokkikouluun, koska ruuanlaitto kiinnosti, Jonathan kertoo.

Hän viihtyi kyllä kokkikoulussa, mutta rupesi miettimään, että olisiko hänestä liikunnanopettajaksi. Armeijan aikana isäksi tulo kuitenkin pysäytti suunnitelmia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Sitten Jonathan pohti aikuislukiota, jonka jälkeen olisi voinut mennä opettajaopintoihin. Liikunnanopettajan ura olisi ollut Jonathanille luonnollinen, koska hän on ollut pitkään kilpaurheilija. Edelleenkin hän kuuluu Suomen krikettimaajoukkueeseen. – Olen tehnyt jonkin verran liikunnan opettajan sijaisuuksia. Siinä huomasin, millaista työ oikeasti oli.

Mies kuitenkin työskenteli muutaman vuoden Niemellä muuttohommissa. Seuraavaksi suunta oli oppisopimusopintoihin sähköalalle, mutta nekään opinnot eivät sitten oikein innostaneet.

Merkonomin opinnotkaan eivät olleet ihan ykkösvaihtoehto: – Tämä oli mun backupsuunnitelma; jos ei muuta, niin sitten merkonomiksi – sitten saa ainakin jotain töitä. Mutta syyslukukauden aikana kaupallinen ala alkoi kiinnostaa ja huomasin että ala avaa ovia.

Kiitokset opettajalle

Jonathan oli kuullut täällä opiskelevilta krikettikavereiltaan, että jos haluaa merkonomiksi, oppilaitoksemme on paras vaihtoehto. Kaiken lisäksi tämä oppilaitos on hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Jonathan oli huomattavasti vanhempi kuin muut opiskelijat. Joidenkin samassa ryhmässä olleiden kanssa synkkasi, mutta hänen elämäntilanteensa perheenisänä oli kovin erilainen kuin 8-9 vuotta nuorempien.

Tässä kohtaa onkin aika kiittää opettajaa: – Opettaja Tarja Airaksista voisi kiittää monesta asiasta. Mulla oli huono itsetunto opintojen alussa, kun olin niin pitkään etsinyt omaa alaani. Tarja oli todella kannustava. Hän suositteli minulle oppilaitoksen osakuntatoimintaa, jossa oli omanikäistä porukkaa, Jonathan kertoo.

Harjoittelemalla oppii mikä sopii

Opintoihin kuuluvat työharjoittelut voivat antaa hyviä viitteitä omasta tulevaisuuden alasta – tai tietämystä mille alalle ei ainakaan halua mennä: – Olin ensimmäisen työssäoppimisen ajan Sats Elixilla tekemässä ständimyyntiä. Siellä huomasin, että musta ei ole tuollaiseksi myyjäksi; ajattelen enemmän suurempia kokonaisuuksia.

Pidemmän työpaikalla tapahtuvan oppimisen Jonathan teki Modeolla. Hän teki uusasiakashankintaa yritykselle: – Se toimi innostajana nykyiselle alalle.

Nykyään Jonathan työskentelee Mediatoimisto Voitossa Media Specialistina. Hänen tehtävänään on suunnitella asiakkaille printin ja ulkomainonnan kampanjoita. Työssä on ollut eniten hyötyä markkinoinnin ja taloushallinnon opinnoista: – Kirjanpidon ja taloushallinnon opintoja olisi saanut olla enemmänkin. Niistä on kuitenkin ollut hyötyä esimerkiksi kampanjojen budjettien suunnittelussa.

Nyt hän on löytänyt paikkansa työelämässä: – Kaiken kaaoksen keskellä välillä on vähän rankkaa, mutta silti pusketaan eteenpäin – etenkin jos tekee sitä, mistä tykkää.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi