Business College Helsinki

Merkonomi musiikkimaailmassa – Jasse Jatala TVOF:n livelähetyksissä

Televisiokuvassa on kolmekymppinen mies. Silmissä on jotain tuttua ja nimessäkin. Kun mies mainitsee opiskelleensa merkonomiksi, on aika kysyä Googlelta. Ja kyllä, meiltä valmistunut merkonomihan se siinä.

Jasse Jatala kisaa tämän vuoden The Voice of Finlandissa. Jassen upea ääni on vienyt hänet livelähetyksiin saakka. Mies valmistui merkonomiksi meiltä vuonna 2008. Hän kävi muistelemassa opiskeluaikojaan ja kertomassa kuulumisiaan. Jasse oli jo opiskeluaikoinaan määrätietoinen ja sama näkyy vahvemmin nykypäivänä.

Jasse opiskeli merkonomiksi, vaikka tietokoneet olivat aina kiinnostaneet häntä – ja erityisesti niillä pelaaminen.

– Mietin tosi vakavasti, että opiskelisin datanomiksi, mutta merkonomikoulutusta markkinoitiin mulle paremmin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

The Voice of Finland laulaja Jasse Jatala valmistui merkonomiksi 2008

Hyvä opiskelija pelaa CS:ää

Nykyinen opinto-ohjaaja Sari Tuovila opetti aikoinaan matematiikkaa. Sari muistaa Jassen olleen hyvä opiskelija (arvosanat 4-5/5, ruotsia lukuun ottamatta), mutta luovuus oli jo silloin havaittavissa:

– Mä halusin opiskella, mutta monet tulivat vaan moikkaamaan kavereitaan ja pölisemään. Pari kertaa menin luokan ovelle ja avasin sen. Sanoin, että täällä halutaan opiskella, menkää ulos, jos ei kiinnosta. Pari siitä sitten lähtikin, Jasse nauraa.

Opettajat luottivat Jasseen ja antoivat hänelle toisinaan kotiin tehtäviä, jolloin hänen ei tarvinnut tulla kouluun.

Kun mieheltä kysyy parasta koulumuistoa, vastaus tulee nopeasti. Pientä säröä se tuo edellä kerrottuun hyvän opiskelijan kuvaan:

– Mulla on vieläkin tallella muistitikku, jossa on kansio HBC ja sen sisällä on kansio LTS (=liiketoimintasuunnitelma) ja sen sisällä puolestaan vain kuvake, josta pääsi suoraan pelaamaan CS:ää. Sitä tuli pelattua, kun opettaja kävi läpi asiaa, jonka jo osasin, Jasse kertoo.

Myyntiä ja musiikkia

Harjoitusyritys oli mieluisinta ja hyödyllisintä merkonomiopinnoissa. Sen mukana mies pääsi myös reissulle. Se oli aika kivaa. Ruotsin opiskelu sen sijaan ei ollut yhtään kivaa.

Musiikki oli Jassella mielessä yläasteikäisestä, jolloin hän liittyi ensimmäiseen bändiinsä. Musiikkitaidot eivät jääneet merkonomiopinnoissakaan huomaamatta ja tv-debyytti tuli jo silloin suoritettua: – Nelosen nuortenohjelma Buusteri kävi tekemässä ohjelmaa meidän koululla. Minä ja bändikaverit esiinnyttiin akustisesti juhlasalissa televisiokameroille.

Koulun jälkeen Jasse teki myyntityötä. IT-alallekin hän pääsi kurkistamaan, kun myi tietokoneita Anttilassa. Kun Jasse havaitsi kaupan alan kuihtumisen merkkejä, hän lähti hakemaan varsinaisia it-alan töitä. Ainakaan yrittämisestä uusi ura ei jäänyt kiinni, sillä hakemuksia Jasse rustaili jopa 6-8 tuntia päivässä. Hän tiesi olevansa vahvoilla haastattelussa. – Olen hyvä myymään itseäni. Mutta kävin varmaan 15 haastattelussa ennen kuin tärppäsi. Ei ole helppoa hakea it-alalle merkonomipapereilla.

Musiikki kulki kuitenkin mukana koko ajan: – Olen laulanut kaikkea mahdollista, monet eri tyylit on käyty läpi. En vieläkään tiedä, tuleeko musiikista mulle ammatti. Mutta tiedän, että tulee, jos mä niin haluun.

Itsevarmuutta esiintymiseen

Jassen KEOMA-bändillä on ollut keikkaa jo enemmän kuin ehtii melkein tekemään (mm. esiintyminen Tuskassa). Mikä siis sai miekkosen TVOF:iin? – Olin luvannut vaimolle, että kun olen 30-vuotias, hän saa valita ohjelmaformaatin ja sitten osallistun siihen. TVOF:n vikana hakupäivänä tehtiin sitten video. Oli yllätys, että musta tykättiin, Jasse kuvaa. Bändin pojat ovat kannustaneet solistiaan kisassa ja tulevat paikan päälle livelähetykseen.

TVOF:sta on Jassen mielestä se hyöty, että hän pääsee tekemään itseään tunnetuksi ja itsevarmuus esiintyjänä kasvaa. Kisassa on hyvä organisaatio hiomassa niin laulua kuin esiintymistäkin. Kaikki valmentajat tsemppaavat ja kannustavat, eniten tietenkin oma valmentaja Toni Wirtanen.

Jasse aloitti it-tradenomin opinnot HAMK:ssa syksyllä 2018. Vaikka musiikkiura saisi hurjasti potkua TVOF:sta, koulu käydään loppuun: – Oon sitten ainakin tuplasti viisaampi.

Äänestä Jassea The Voice of Finlandissa

Jassen Facebook-sivut

KEOMA-bändin Facebook-sivut

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi

    Juhana W eimerkonomi

    Upeeta että koulu muistaa näin entistä opiskelijaansa. Jos nyt eksyt tälle sivulle, niin voit huomata että merkonomin koulutus ei kuihduta luovaa osaamista. vaan antaa myös hyvät eväät maailman valloittamiselle…..