Business College Helsinki

Merkonomista rahoitusneuvojaksi: Opettajat auttoivat unelman saavuttamisessa

Blerta Maxhuni-Maloku valmistui merkonomiksi keväällä 2015. Omissa valmistujaisissaan hän piti valmistuvan opiskelijan puheen koko juhlayleisölle Helsingin Kulttuuritalolla. Opiskelija-Blerta oli innostunut nuori mutta aika ujo, joten valmistujaispuhe jännitti ja hermostutti.

Blerta työskentelee tällä hetkellä Nordealla rahoitusneuvojana. Hän aloitti pankkiuransa opintojensa viimeisen vaiheen työharjoittelusta.

– Nimenomaan pankkiala sai minut kiinnostumaan merkonomiopinnoista. Pienenä pankkiala oli unelma, jota ei uskaltanut sanoa edes ääneen. Merkonomikoulutus kiinnosti myös sen takia, että se avaa monia ovia ja antaa mahdollisuudet moneen.

Blertalle itselleen oli itsestäänselvyys, että hän menisi ammatilliseen koulutukseen. Monelle hänen peruskoulun opettajalleen se sen sijaan oli pettymys, koska tyttö oli niin hyvä koulussa. Blertaa kuitenkin kiinnosti konkretia, jota merkonomiopinnoissa oli tarjolla. Onneksi oma perhe tuki valinnoissa. Myös Blertan pikkuveli on opiskellut samassa oppilaitoksessa merkonomiksi – ja työskentelee nykyään Mandatumilla.

Opettajalla on iso merkitys

Blertan lempiaine koulussa oli englanti, joka kiehtoi ja kiehtoo edelleen. Englannin opettaja Linda Salminen oli todella mukava.

– Olin töissä heti alusta saakka valmis palvelemaan asiakkaita englanniksi, Blerta kertoo.

Blerta oli myöhemmin avustamassa Linda-opettajan digitaalisen englannin kirjan tekemisessä.

Toinen lemppari koulussa oli esimieskurssi. Sen vetäjänä oli Helena Pesonen. Helenaa Blerta kiittää avusta Nordealle harjoitteluun pääsemiseen.

– Opettajalla on iso merkitys. Opettaja, joka aidosti välittää, saa opiskelijan saavuttamaan paljon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Merkonomiopinnoissa kirjanpidosta Blerta ei pitänyt. Niistä opinnoista hän näkee kuitenkin olleen jotain hyötyä: – Ainakin opin tietämään, mistä en pidä, Blerta virnistää, – en ole numeroihminen.

Eniten hyötyä työelämään oli asiakaspalvelun opinnoista. Siellä tehtiin erilaisia ryhmätöitä asiakaspalveluun liittyen.

Blertan parhaat koulumuistot ovat opettajat, koulukaverit ja jo edellä mainittu valmistujaispuhe. – Yhden koulukaverin kanssa pidetään edelleen yhteyttä ja nähdään usein. Emme olleet samassa ryhmässä, mutta meistä tuli hyviä kavereita.

Oppilaitoksessa oli Blertan mielestä hyvä fiilis: – Täällä oli rento, mutta hyvä tekemisen meininki. Paljon tehtiin. Hyvillä opettajilla oli iso merkitys opiskeluun ja jaksamiseen.

Vakinainen työpaikka unelmien alalta

Blerta tuntuu olleen aina hyvä tekemään töitä. Opintoihin kuuluvan ensimmäisen työharjoittelun hän oli Itäkeskuksen New Yorkerissa. Siellä hän oli niin hyvä, että jäi sinne osa-aikaiseksi siihen saakka, kunnes siirtyi harjoitteluun Nordeaan.

Nordeassa Blerta ehti olla viiden kuukauden harjoittelusta 2 kuukautta, kun esimies suositteli hänelle vakinaisen työn hakemista. Kun harjoittelua oli kulunut 3 kuukautta, nuorella opiskelijalla oli jo vakituinen työsuhde. – Olin halunnut nimenomaan Nordeaan töihin, en edes hakenut muualle harjoitteluun. Nordea on niin iso toimija.

Oltuaan Nordealla vain 8 kuukautta Blertasta tuli perehdyttäjä. Kaikki kollegat ympärilllä olivat häntä paljon vanhempia. Alavalinta ei ole missään vaiheessa mitenkään kaduttanut. – Pankkiala on niin iso maailma, että se ei käy tylsäksi. Meillä on Nordeassa hyvä työyhteisö, johon panostetaan.

Seuraavaksi Blerta suunnitelmissa siintää ammattikorkeakouluopinnot. Erityisesti häntä kiinnostaa HR ja esimiestyö, mutta hän vielä miettii, miten opiskelun ja työelämän voisi yhdistää vai pitäisikö keskittyä vain opiskeluun.

Blerta suosittelee merkonomiopintoja kaikille, joita kiinnostaa esim. rahoitusala ja asiakaspalvelu. – Merkonomiopinnot ovat myös hyvä valinta, jos ei tiedä, mitä haluaa ”isona” tehdä; koulutus on niin kattava. Tässä koulussa opettajat panostavat opetustyöhön.

Katso Blertan videohaastattelu

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi