Business College Helsinki

Oppilaitoksemme mukana Hyvää seuraa -hankkeessa – Rentoa futista huippuseurojen ohjauksessa

Maanantaiaamuna ryhmä opiskelijoitamme on kokoontunut HJK:n ja HIFK:n kotipesän Telia 5G Areenan edustalle. On alkamassa futiskurssin tunnit, jotka ovat osa ESR-rahoitteista Hyvää seuraa -hanketta. Meidän oppilaitoksemme vapaavalintaisessa futiskurssissa on kaikkinensa mukana kolmisenkymmentä opiskelijaamme. Mukana on niin aktiivipelaajia, futisharrastuksen lopettaneita kuin niitäkin, joilla ei ole paljon jalkapallokokemusta.

Hyvää seuraa -hankkeen toteuttajina ovat Suomen Palloliitto, SAKKI sekä 10 jalkapalloseuraa. Hankkeessa jalkapalloseurat käynnistävät matalan kynnyksen harrastejalkapallotoiminnan 16-20-vuotiaille ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville nuorille. Lisäksi nuoret koulutetaan ja osallistetaan seuran tapahtumajärjestelyihin vapaaehtoistoimijoiksi. Futiskurssin lisäksi opiskelijamme työskentelevät matseissa sekä tekevät ainakin asiakaskyselyn Stadin derbystä. Futiksen piirissä pääsee siis tekemään oman opiskelualan oikeita työtehtäviä.

– Tavoitteena on edistää työelämätaitojen kehittymistä ja madaltaa kynnystä työelämään siirtymiselle, kertoo Hyvää seuraa -hankkeen projektipäällikkö Minttu Korsberg Suomen Palloliitosta.

Kavereita futiksesta

Meidän oppilaitoksemme futisseurakumppaneina ovat HJK ja HIFK. Veikkausliigan Helsingin joukkueet tekevät erinomaista yhteistyötä hyvän asian kunniaksi. Ennen meidän oppilaitostamme HIFK ja HJK ovat tehneet vastaavaa futistoimintaa Stadin ammattiopiston kanssa.

– Monet lopettavat futisharrastuksen juuri tässä iässä, 16-19-vuotiaina. Suurin syy futiksen lopettamiseen on porukan hajaantuminen, joukkueiden yhdistäminen; kaverien puuttuminen on iso syy lopettamiseen, HIFK:läinen hankekoordinaattori Telmo Manninen kertoo. – Meillä on tavoitteena, että tästä löytyisi niitä kavereita, Telmo jatkaa.

HJK:n hankekoordinaattori Mikko Siikavesi (vas.) ja HIFK:n hankekoordinaattori Telmo Manninen (oik.)

Mannisella itsellään on takana ura pelaajana. Nykyään hän valmentaa niin pienimpiä futisjunnuja kuin harrastefutisporukkaakin. HJK:n puolelta Hyvää seuraa -hankkeen hankekoordinaattoreina ovat Sonia Quiat ja Mikko Siikavesi.

– Lopetin futiksen, kun joukkue hajosi. Valitsin tämän futiskurssin, jotta olisi jotain liikuntaa. Muuten olen koko ajan koneella, ensimmäistä vuotta datanomiksi opiskeleva Miikka Riionheimo kertoo.

Futiskurssista Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa vastaa lehtori Taru Saario.
– Mielestäni projekti on erinomainen esimerkki toimivasta yhteistyöstä eri toimijoiden kesken. Seuratoiminnan opinnollistaminen yhdessä oppilaitoksen kanssa tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia itse tekemällä aidossa, mielenkiintoisessa ympäristössä, lehtori Taru Saario sanoo. – Uskon, että projekti houkuttelee opiskelijoitamme palaamaan takaisin antoisaan ja kehittävän urheiluharrastuksen pariin.
– Parhaimmillaan tällaisista yhteistyömalleista hyötyvät kaikki, niin opiskelijat yksilötasolla, oppilaitos opetuksen laadun kehittämisen kannalta ja seurat saamalla lisää harrastajia, Saario muistuttaa.

Treenien aluksi on monipuoliset alkulämmittelyt; on lihasten lämmittelyä ja tasapainoharjoitusta – mukana myös monien inhoama viivajuoksu. Tällä kertaa opetellaan myös opiskelukavereiden nimiä syöttelyringissä. Kunnon lämmittelyjen jälkeen pelataan. Meno on rentoa hauskanpitoa. Pelissä maalejakin syntyy ja tuuletukset ovat villejä.

Telia 5G Areenalle pääseminen on ainutkertainen tilaisuus, josta nautitaan täysillä. Futiskurssi jatkaa samoilla hoodeilla kuplahallissa. Futiskurssissa mennään nyt lukujärjestysjakso kerrallaan; seuraavalle jaksolle voi tulla uudet tai vanhat pelaajat. Mahdollisesti on projektia jatketaan koko lukuvuoden.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi