Kirsi Suni

Reipasta menoa työharjoittelussa

Opiskelija Emma Lekander on koko syksyn työharjoittelussa Silver Clothingilla (= työpaikalla tapahtuva oppiminen). Hän on saanut yritykseltä runsain mitoin positiivista palautetta työskentelystään. Emma on reipas ja kova tekemään töitä.

– Emmaa suositeltiin meille harjoitteluun. Jo heti puhelimessa hänestä tuli reipas fiilis. Hän on vanhemman oloinen kuin onkaan. Valintaan vaikutti myös se, että Emma on kotoisin samalta seudulta kuin minä. Lisäksi urheilijatausta vaikutti asiaan, kertoo Silver Clothingin toimitusjohtaja Heli Vähäsilta.

Silver Clothing tekee ja myy UV-suojattuja vaatteita. Emma on saanut tehdä tuotteiden esillepanoa, asiakaspalvelua, yrityksen somea, verkkokauppaa ja popup-kaupan kokonaisuutta. – Parasta työssä on sen monipuolisuus, on päässyt tekemään kaikkea, Emma sanoo.

Emma Lekander ja Silver Clothingin toimitusjohtaja Heli Vähäsilta. Liike sijaitsee Töölössä.

Tähän saakka parasta työharjoittelussa parasta on ollut juuri popup-kaupan tekeminen. Sen järjestelyissä oli suunnittelusta lähtien monta vaihetta.

– Emma harjoittelu on sujunut todella hyvin. Voin esimerkiksi luottaa liikkeemme Emman haltuun, kun itse olen hoitamassa asioita. Häneltä on tullut hyviä ideoita mm. someemme, Vähäsilta kehuu. – Olen löytänyt itsestäni pienen opettajan. Emma osaa myös reippaasti itse kysyä neuvoa.

Kouvolasta pääkaupunkiseudulle

Nuoresta iästä huolimatta Emma on ehtinyt tehdä monipuolisesti töitä: – Jaoin jo 13-vuotiaana mainoksia, sitten olen tehnyt pihatöitä, pitänyt kerhoa lapsille ja ollut kesätöissä kaupassa.

Emma on viihtynyt hyvin Silver Clothingilla

Emma opiskelee nyt toista vuotta kaksoistutkintoa (merkonomi ja ylioppilas). Hän haki oppilaitoksemme Kouvolasta, koska ei kotikaupungistaan löytänyt oppilaitosta, jossa olisi ollut ammatillinen opiskelu ja lukio samassa ja vielä tunnit samassa rakennuksessakin. Helsinkiin opiskelemaan lähteminen on ysiluokan jälkeen iso harppaus tuntemattomaan, koska Emma ei oikeastaan tuntenut ketään pääkaupunkiseudulta. Sittemmin hän on saanut ystäviä opiskelukavereista.

– En tiedä, mitä haluan tehdä isona; on hyvä, että on perustutkinto pohjalla ja myös ylioppilastutkinto.

Urheilusta ammatti?

Urheilu on Emmalle koko elämä. Hänen harrastamansa lajit eivät ehkä ole siitä perinteisemmästä päästä. Emma nimittäin harrastaa amerikkalaista jalkapalloa ja lippupalloa. – Urheilussa mieluummin korkealta ja kovaa kuin hipsuttelua, Emma kuvaa.

Kun lajiaan rakastaa, sen takia jaksaa reissata. Futista Emma harrastaa Lahden Pantherissa ja lippupalloa Kouvolan Indiansissa. – Lähden aina treeneihin hyvällä fiiliksellä. Opiskeluhommat hoituvat junassakin, kun läppäri matkaa mukana, Emma kertoo. Hän kuuluu oppilaitoksemme Urhea-opiskelijoihin; opiskelut joustavat ja urheilu-uraan pystyy panostamaan.

Vähän on matkustaminen alkanut käydä raskaaksi ja siksi Emma etsiikin pääkaupungista uutta seuraa amerikkalaiseen futikseen.

Emman unelmana olisi, että urheilusta saisi itselleen työn. Suomessa kuitenkin ammattilaisuus näissä lajeissa ei ole mahdollista. Työharjoittelun ansiosta Emma kokee, että mahdollisia tulevaisuuden aloja hänelle olivat myös projektihallinta ja tapahtumatuotanto.

– Kannustan nuoria rohkeasti kontaktoimaan yrityksiä. Kannattaa soittaa ja kertoa itsestään muutakin kuin nimen ja mitä opiskelee – vähän taustaa. Ja kannattaa tutustua edes yrityksen nettisivuihin ennen yhteydenottoa, Vähäsilta vinkkaa.

    Kirsi Suni

    - kirsi.suni@bc.fi

    Kommentoi