Business College Helsinki

Rioonko säkkiä lyömällä?

Nuori mies on yksin kuntosalilla ja hakkaa hikisenä nyrkkeilysäkkiä. Menossa on päivän toinen harjoitusrupeama. Hän saa käyttää hyväkseen koulunsa Suomen Liikemiesten Kauppaopiston ICT Campuksen

liikuntatiloja. Harjoitustaan läpivievä Tomi Honka korostaa treenin määrän ja laadun olevan ratkaiseva tekijä menestyksen saavuttamisessa nyrkkeilyssä.

Nyrkkeilijät Tomi Honka (vas.) ja Clemente Russo

Nyrkkeilijät Tomi Honka (vas.) ja Clemente Russo

– Minulla on perusrutiinina käydä päivisin treenaamassa ennen opintoja ja taas niiden jälkeen.
Koulu tarjoaa Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian myötä mahdollisuuden opiskella ja suorittaa tehtäviä vaikka ei aina ehtisi paikanpäälle, iloitsee Tomi Honka.

Nyrkkeilijä Tomi Honka (23) nyrkkeilee 91 kg sarjassa. Hän on saavuttanut Suomen mestaruudet 2014 ja 2015, Pohjoismaiden mestaruus 2015, Euroopan Mestaruuskisojen 13. sija 2015, edustus EM- ja MM- kisoissa 2013 sekä useita mitalisijoja kovissa kansainvälisissä turnauksissa.

Tavoitteena Rio

Suomen raskaansarjan (91 kg) maajoukkuenyrkkeilijä Tomi Honka harjoittelee innokkaasti, koska hän tähtää tosissaan Rio De Janeiron 2016 olympialaisiin.

– Tavoitteena minulla on ensi kesän olympialaiset. Tavoite laadittiin, kun olin 17-vuotias ja silloin monia vähän nauratti, että nyt on kovat tavoitteet. Tuskin naurattaa enää. Tällä hetkellä kaikki ajatukseni on niissä olympialaisissa ja sinne pääsemisessä, valaisee mestarinyrkkeilijä.

Hongan mukaan olympialaisiin pääsee 16 raskaansarjan nyrkkeilijää. Euroopan karsinta alkaa 7.4. Turkissa ja viimeiset karsitaan maailmanlaajuisesti Azerbaidzhanissa kesäkuussa.

– Näillä ehdoilla on todella haastava päästä mukaan kisoihin, mutta panen kaiken likoon. Saa sitten nähdä miten käy, lupaa Tomi, jolla oli olympiavuoteen valmistava treeni- ja kilpailuleiri Italiassa Assisissa 27.1-7.2.2016.
Leiri toteutettiin yhdessä Viron maajoukkueen kanssa. Suomen ja Viron joukkueen johtajana toimi Suomen entinen päävalmentaja Ervin Kade. Leirillä treenattiin italialaisten kanssa ja oteltiin Italia vs Suomi ja Viro maaottelut.

– Hyvin meni leiri. Minulla oli yksi ottelu 4.2. Clemente Russon kanssa. Hän on maailmanmestari vuosilta 2007 ja 2013. Russo saavutti olympia hopeaa vuosina 2008 ja 2012. Hän on ollut olympialaisissa jo 2004 sekä on lunastanut paikkansa Rion olympialaisiin.

– Ottelin häntä vastaan todella hyvin ja matsista huomasin, että olen todellakin kilpailukykyinen maailmankärkeä vastaan. Hävisin kylläkin matsin, mutta Italiassa tuon tason kaveria vastaan olisi täytynyt olla ylivoimainen voittaakseen. Sain kuitenkin todella hyvää kokemusta ja valettua itselleni kovan itseluottamuksen tulevaan kevääseen, raskaansarjan Suomen mestari riemuitsee.

Viipurin Nyrkkeilijöitä kotimaassa edustavan Tomi Hongan seuraavat kilpailut ovat ensi viikonlopun SM-kisat (19.-21.2.) Kuortaneella. Ensimmäiset olympiakarsinnat alkavat 7.4. Välissä on lukuisia muita kisoja, joten olympiaedustusta tavoittelevan nuorukaisen tahti on tiivis.

– Paras mahdollinen valmistautuminen huhtikuun 7. päivänä alkaviin Euroopan olympiakarsintoihin, oli päästä ottelemaan maailman ykkösnyrkkeilijä Russoa vastaan. Nämä treenileirit huippujen kanssa ovat tärkeitä siinäkin mielessä, että huomaa etteivät ne sen kummallisempia asioita tee kuin itsekkään ja etteivät ne sen paremmassa kunnossakaan ole. Ihmisiä nekin vaan on ja se on loppujen lopuksi pienistä asioista kiinni, että pääsee samalle tasolle, näkee Honka.

Edellinen suomalainen nyrkkeilyn raskaansarjan edustaja olympialaisissa oli Pekka Ruokola, joka edusti Suomea Montrealissa vuonna 1976. Mikäli Tomi Honka selvittäisi tiensä karsinnoista Rion kehään, olisi hän neljäänkymmeneen vuoteen ensimmäinen suomalainen olympiaedustaja raskaassa sarjassa. Edellisestä suomalaisesta olympiaedustuksestakin on jo vierähtänyt pitkä tovi, kun Joni Turunen otteli olympiakehässä vuoden 2000 Sydneyn Olympialaisissa. Viimeinen suomalainen olympiamitalisti on Jyri Kjäll, pronssia Barcelonasta vuonna 1992. Suomalaiset nyrkkeilijät ovat saavuttaneet kaiken kaikkiaan 14 olympiamitalia, kruununa Sten Suvio, olympiakultaa vuonna 1936 Berliinistä sekä Pentti Hämäläinen, olympiakultaa vuonna 1952 Helsingistä.

Kivinen polku

Suomenlinnassa asuva Tomi Honka kertoo aloittaneensa judossa jo pikku poikana. Hänellä on monipuolinen liikuntaharrastustausta. Kamppailulajeja hänellä oli kuusi vuotta takanaan, ennen kuin aloitti nyrkkeilyn 15 -vuotiaana isänsä Juha Hongan valmennuksessa. Tomi Honka pitää suurena vahvuutenaan, sitä että on kulkenut nyrkkeilijänä todella kivisen tien ja kehittynyt pettymysten kautta.

– Olen tästä oppinut, ettei mitään saa ilmaiseksi. Jos haluaa jotain, pitää tajuta mitä se vaatii, ja uhrata sen eteen.
– Nyrkkeily on opettanut myös paljon ja antanut valmiuksia, joista on hyötyä opiskelijana ja elämässä. Olen oppinut kovaa paineen- ja stressinsietokykyä, rauhallisuutta, itseluottamusta ja itsekuria. Olen myös aina ollut nopea oppimaan ja omaksumaan asioita, josta on hyötyä nyrkkeilyssä ja opiskelussa korostaa keväällä 2016 yo -datanomiksi Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta valmistuva Honka.

Opiskellessaan Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa Tomi Honka on voinut käyttää hyväkseen Pääkaupunkiseudun Urhean yhteistyöverkostoa, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä sekä tuo valmennuksen asiantuntijapalvelut urheilijan ja valmentajan arkeen. Urhean johtoajatus on “Parempi arki tuo paremman tuloksen”.

Maajoukkuetason 189 cm pitkälle mestari nyrkkeilijälle on Urhean puitteissa tehty oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Opiskelu ei ole ollut Hongalle kivinen tie vaan päämäärätietoisena urheilijana hän on iskenyt opinnot säkkiin.

Teksti: Tarja Airaksinen

Kuvat: Tomi Honka

Tomi Honka aamulenkillä Italian Assisissa

Tomi Honka aamulenkillä Italian Assisissa

Treeniporukka Suomi, Viro ja Italia. Tomi Honka on kehässä oikealla.

Treeniporukka Suomi, Viro ja Italia. Tomi Honka on kehässä oikealla.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi