Business College Helsinki

Vastakkain asettelun aika ei ole vielä ohi: Perinteinen urheilu vs. eSports

Voit katsoa tästä jutusta myös videoversion »

Business College tekee yhteistyötä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhean kanssa. Urheilevat opiskelijat voivat liittyä oppilaitoksessamme BC huippu-urheilutiimiin (ja sitä kautta SM-tasoiset hakea Urheaan). Tiimi varmistaa, että opiskelijan opinnot sujuvat urheilu-uran rinnalla.

Haastattelussa vastakkain asettuvat perinteinen urheilu ja suosiotaan kasvattava eSports (eli videopelien pelaaminen). Jälkimmäistä moni taida vielä edes pitää urheiluna, mutta ammattilaistasolla se on myös fyysisesti raskasta ja vaatii jatkuvaa urheilua. E-Sportilla on runsaasti arvokisoja, monet suuret urheiluseurat ovat perustaneet omia eSports-joukkueita ja maailmalla riittää peliammattilaisia.

Olivia Chandrasekeram on ensimmäisen vuoden merkonomiopiskelija, jonka erikoistumisala on myynti. Olivia harrastaa 400 metrin aitajuoksua. Olivian tavoitteena on myös alkaa seitsenottelijaksi.

Sakari Marttonen on toisen vuoden datanomiopiskelija, joka opinnoissaan erikoistuu pilvipalveluihin. Sakari vastaa tänä lukuvuonna oppilaitoksen omasta eSports-liigasta NeSL:stä (Nordic eSports League). Itse hän pelaa aina, kun vaan koululta ja töiltä ehtii.

Miksi hait opiskelemaan meille?

Olivia: Mun isä on yrittäjä ja olen nähnyt, mitä yrittäjä tekee. Olen kiinnostunut yrittäjyydestä.
Sakari: Halusin tasokkaaseen kouluun. Tietokoneet kiinnostivat minua, vaikka en tiennyt niistä juuri mitään.

Milloin aloitin harrastuksesi?

Olivia: Aloitin yleisurheilun 3. luokalla.
Sakari: Mä aloitin pelaamaan 4-5 vuotiaana. Äiti pelasi Pangya-nimistä peliä ja aloitin siksi itsekin pelaamaan kyseistä peliä (äiti on mua parempi siinä edelleen). Myöhemmin aloitin myös Call of Dutyn pelaamisen, jota olen nyt pelannut 11 vuotta. Nykyään pelaan myös Rainbow Six Siegeä (Reiskaa). 

Kuinka usein sä treenaat ja mikä sun lajissa on parasta?

Olivia: – Treenaan viisi kertaa viikossa päivätreeneissä ja kaksi kertaa viikossa aamutreeneissä. Parasta mun lajissa on treenihaasteet, kehittyminen ja kilpaileminen.
Vaihdan mahdollisesti aitajuoksun seitsenotteluun. Olin jo pienenä sellainen, etten halunnut tehdä vain yhtä asiaa.
Sakari: Mä pelaan 4-5 päivänä viikossa. Pelaamisessa parasta on sosiaalisuus: mulla on kavereita ympäri maapalloa, esim. Australiasta.

Mikä on sun suurin saavutuksesi urheilulajissasi?

Olivia: Mun suurin saavutukseni on, että kuntouduin loukkaantumisen jälkeen loukkaantumista edeltävälle tasolle.
Sakari: Olin eSports-joukkue Doom:in tryouteissa ja pääsin niissä jatkoon. En kuitenkaan päässyt itse joukkueeseen, mutta pidän jo saavutuksena, että pääsin jatkokierroksille.

Miten saat koululta tukea harrastukseesi? Miten opettajat suhtautuvat siihen, että olet mm. poissa koulusta?

Olivia: Kuulun Business Collegen huippu-urheilutiimiin ja Urheaan. Pystyn tekemään aamutreenit ennen koulua tai lähtemään aiemmin treeneihin. Mulle ei tule poissaoloja, jos mä myöhästyn koulusta treenien takia. Jos olen vaikka treenimatkalla, saan suoritettua opinnot esim. verkko-opintoina. Mun urheilu-ura ei kärsi opiskelusta.

Opettajat ovat suhtautuneet hyvin urheiluun. Kun hain tänne opiskelemaan, en kuvitellut, että näin hyvin suhtauduttaisiin urheiluun.

Sakari: Opettajat suhtautuvat pelaamiseen erittäin hyvin. Osa opettajista pelaa itsekin jotain. Koordinoimani NeSL-liiga on aloitettu nyt CS GO:lla ja NeSL-liiga jatkaa myöhemmin muilla peleillä, joista tiedot löytyvät turnauksen omilta sivuilta nesl.gg. Pelasimme edesmenneen opettajamme CS GO-muisto-ottelun muutaman opettajan kanssa.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Olivia: Tavoitteenani on päästä arvokisoihin, mahdollisimman pitkälle. Haluan työskennellä urheilualalla olevissa yrityksissä joko suoraan heidän markkinointiosastollaan tai siten, että edustaisin jonkun urheiluyrityksen toimintaa Suomessa oman yritykseni kautta.
Sakari: Koulun jälkeen menen inttiin. Sen jälkeen haluaisin pyrkiä poliisikouluun. Mikäli en pääse sinne, voisin ryhtyä yrittäjäksi. Meillä on nyt NY Vuosi yrittäjänä –yritys Young Creators NY, joka tekee nettisivuja. Jos se menestyy, minua kiinnostaisi tehdä siitä oikea yritys. Meillä on jo nyt ensimmäinen asiakas. Opin nettisivujen tekoa kunnolla ensimmäisen vuoden työssäoppimisessa (nyk. työpaikalla tapahtuva oppiminen).

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi