Mitä vanhemmat haluavat tietää – Case: Työpaikalla tapahtuva oppiminen
Ammatilliseen koulutukseen kuuluu olennaisena osana työpaikalla tapahtuva oppiminen. Ammattitaitoa hankitaan aidossa työympäristössä.
Kaikki peruskoulupohjaiset opiskelijat ovat kaksi erillistä jaksoa työpaikalla.
Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ovat työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa seuraavasti:
- ensimmäisen lukuvuoden viimeiset 9 viikkoa: webohjelmointiin ja peliohjelmointiin erikoistuvat opiskelijat
- toisen vuoden syksyllä viimeiset 9 viikkoa ennen joululomaa: kyberiin sekä ICT-tukeen erikoistuvat opiskelijat
- koko kolmannen vuoden kevätlukukausi: kaikki tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ovat työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa
Liiketoiminnan opiskelijat ovat työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa koko toisen vuoden syyslukukauden sekä kolmannen vuoden kevään.
Työpaikan hakeminen
Meillä on hyvät ja pitkäaikaiset yhteistyösuhteet pääkaupunkiseudun yrityksiin, joista moni tarjoaa opiskelijoille työharjoittelupaikkoja. Opiskelija voi selailla avoimia paikkoja opiskelijoiden käytössä olevasta Wilma-järjestelmästä. Opiskelija voi myös hakea muihin kiinnostaviin työpaikkoihin. Työpaikassa pitää päästä tekemään sellaisia työtehtäviä, jotka liittyvät opiskeluihin.
Työpaikan löytäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta, ja opiskelijan on itse oltava yhteydessä sinua kiinnostaviin yrityksiin. Apua saa työelämä- ja urapalveluista Futurasta.
Opiskelija voi tehdä työharjoittelunsa myös ulkomailla. Meillä on hyvä yhteistyöverkosto. Opiskelija voi saada apurahaa matka- ja elinkustannuksiin oppilaitokselta ja/tai toiselta omistajaltamme Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Säätiöltä.
Työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta tehdään joko koulutussopimus tai oppisopimus. Yleensä työjakso on palkatonta, jolloin on kyse koulutussopimuksesta. Opiskelija saa myös ateriatukea jokaiselta työssäolopäivältä. Yrityksen kanssa voidaan kuitenkin solmia myös oppisopimus, jolloin opiskelija saa palkkaa ja on työsuhteessa yritykseen. Tällöin opiskelija ei voi kuitenkaan saada opintotukea.
Erinomainen tilaisuus
Työpaikalla tapahtuva oppiminen on erinomainen tilaisuus saada jalka oven väliin työelämään. Hyvin hoidettu työpaikalla tapahtuva oppimisen ansiosta opiskelija voi saada osa-aika- tai kesätöitä tai jopa vakituisen työpaikan (erityisesti viimeisen vuoden työharjoittelun jälkeen).
Olemme nyt kahtena vuonna tehneet yhteistyö HOK-Elannon kanssa. He ovat kerrallaan ottaneet 10-20 toisen vuoden liiketoiminnan opiskelijaa työharjoitteluun.
Teemme vastaavaa yhteistyötä myös K-ryhmän kanssa.
Kolme merkonomiopiskelijaa kolmannen vuoden työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa
Kolmannen vuoden merkonomiopiskelija Rosa on oppisopimuksella tilitoimisto Auctorassa. ”Tämä on itsenäistä työtä, joka muuttuu koko ajan mielenkiintoisemmaksi. Tilitoimistossa ei todellakaan tarvitse olla hyvä matikassa, kirjanpidon ymmärtää maalaisjärjellä”, Rosa sanoo. Rosa aikoo valmistumisen jälkeen tehdä töitä ja sitten opiskella myöhemmin lisää. ”Yrittäjyys kiinnostaa ehdottomasti. En halua, että joku muu on mun pomo.” Kolmannen vuoden merkonomiopiskelija Maija on työharjoittelussa Helenillä. Harjoittelu alkoi 5 viikon perehdytyksellä energianeuvojan tehtäviin. Maijalle on tarjottu jo aikaisin alkavaa kesätyöpaikkaa. “Parasta työssä on onnistumisen fiilis, kun asiakas on saanut apua pulmaansa ja antaa hyvää palautetta”, Maija sanoo.
Maijan kanssa samaan aikaan Helenillä on myös toinen merkonomiopiskelija Juho.Kolmannen vuoden kaksoistutkinto-opiskelija Oskar on työharjoittelussa Autotalo Laakkosella. Aluksi hän on tutustunut toimintaan kokonaisuutena, pian alkaa 6 viikon myyntikoulutus. ”Premium-asiakkaat vaativat ja odottavat enemmän palvelulta”, Oskar sanoo. Töissä on ollut todella kivaa ja työkaverit ovat rentoa porukkaa. Oskarin on mahdollista saada harjoittelun jälkeen vakituinen työpaikka yrityksestä.