Business College Helsinki

Onko koodaripula helpottumassa? Ohjelmistoalan koulutus kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän

Business College Helsingin koodaajakoulutuksen hakijamäärät ylittivät tänä keväänä kaikki odotukset. Koodaajakoulutuksen haku päättyi sunnuntaina 17. toukokuuta, ja syksyllä alkaviin koulutuksiin pyrki yhteensä reilut 567 hakijaa. Ennätykselliset hakijamäärät viestivät, että ohjelmistokehittäjän työt kiinnostavat vuosi vuodelta enemmän.

Business Collegessa syksyllä alkavan koodaajakoulutuksen hakijamäärät osoittavat, että tulevaisuudessa ohjelmistoalan osaajia on tarjolla yhä enemmän. Hakijoita suomenkieliseen koodaajakoulutukseen (Angular & .NET) oli tänä vuonna runsaat 137 ja englanninkieliseen (React & Node) puolestaan huikeat 430. Englanninkielisen koulutuksen tavoitehakijamäärä, 180 hakijaa, ylitettiin siis kevyesti.

Englanninkielisen koodaajakoulutuksen opettaja Margit Tennosaar käy parhaillaan hakemuksia läpi, ja kertookin olevansa positiivisesti yllättynyt suuresta hakijamäärästä.

– Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut tallaista hakijamäärää koodaajakoulutuksissa. Koen suurta kunniaa ja kiitollisuutta, Tennosaar iloitsee.

Markkinoinnilla suuri rooli

Ohjelmistoalaan kohdistuva kiinnostus on kasvanut huikeasti viime vuosien aikana. Syksyn 2019 alkavien koodaajakoulutuksiin haki yhteensä 359 hakijaa. Suomenkieliseen koulutukseen hakijoita oli 151 ja englanninkieliseen puolestaan 208. Kokonaishakijamäärä nousi vuoden aikana siis runsaat 36 %.

Hakijamäärien nousuun vaikuttaa moni asia, ja Tennosaaren mukaan erityisesti markkinoinnilla on ollut suuri merkitys viime vuosina siihen, että Business Collegen koodaajakoulutukset ovat saaneet entistä enemmän näkyvyyttä. Koulutuksille on haluttu jo niiden suunnitteluvaiheesta asti rakentaa mahdollisimman hyvä ja houkutteleva brändi.

– Teimme hyvän pohjatyön jo ennen koulutusten lanseerausta. Nyt riittää, että hyvämaineista brändiä pidetään yllä, kommentoi markkinointipäällikkö Tajzan Sharif.

Koodaajakoulutuksia markkinoidaan niin sosiaalisen median kanavissa kuin myös erilaisissa tapahtumissa. Esimerkiksi Mimmit Koodaa –tilaisuuksissa opettajat ja opiskelijat ovat päässeet esittelemään koulutuksia potentiaalisille tuleville opiskelijoille. Word-of-Mouth –markkinoinnin tärkeyttä ei voi myöskään koskaan painottaa liikaa.

Koulutuksen opettajat Margit Tennosaar ja Hoang Pham

– Koen, että yksi suurimmista syistä hakijamäärien nousuun on se, että aiemmat opiskelijat kertovat omille verkostoilleen koulutuksesta, Tennosaar sanoo.

Vuoden 2020 kevään hakijamääristä puhutettaessa tulee tietysti myös huomioida koronaepidemian vaikutukset. Epävarmoina aikoina moni haluaa opiskella tutkinnon, joka mahdollistaa nopean työllistymisen. Ohjelmistoalan ammattilaisten on myös mahdollista työskennellä kotoa käsin, mikä on monelle ratkaiseva tekijä tulevaisuuden ammattia pohtiessa.

Uudelle tavalle opiskella on kysyntää

Vain 17 kuukautta kestävien koodaajakoulutusten opiskelutahti on hyvin intensiivistä. Lyhytkestoisuus onkin yksi syy siihen, miksi opiskelijoita vaaditaan täysiaikaista läsnäoloa. Monet aikuiset alanvaihtajat haluavat suorittaa koulutuksen nopeasti pois alta, jotta he pääsisivät nopeasti takaisin työelämään.

– Hakijamäärien kasvu vahvistaa meille, että uudelle tavalle opiskella uusi ammatti on kysyntää, painottaa koulutuspäällikkö Miikka Merikanto.

Merikanto kertoo myös, että intensiiviset ja lyhytkestoiset koulutukset ovat askel kohti Saksassa ja Sveitsissä suosittuja oppisopimus- ja mestari- kisällityyppisiä koulutuksia.

Laadukas koulutus on erinomainen pohja pitkälle uralle

Viime vuosina on puhuttu jatkuvasti Suomea uhkaavasta koodaripulasta. On todettu, että pitkän työkokemuksen omaavista ohjelmistoalan osaajista on suuri tarve. Tulee kuitenkin muistaa, että useimmiten pitkä menestyksekäs ura on lähtöisin laadukkaasta koulutuksesta. Business Collegen tarjoama koodaajakoulutus on hyvin käytännönläheinen, ja siinä keskitytään täysin tärkeimpien avaintaitojen opiskelemiseen.

– Tänä syksynä meillä on myös mahtavat pääyhteistyökumppanit Telia ja Innofactor, jotka ovat vaikuttaneet koulutuksen sisältöön, iloitsee Merikanto.

Koulutuksen laadukas sisältö mahdollistaa sen, että ennen pitkää kokeneita ohjelmistoalan ammattilaisia tulee olemaan yhä enemmän. Ehkä tulevaisuudessa elämme yhteiskunnassa, jossa koodaripulasta ei ole tietoakaan.

Seuraavat haut sekä suomen- että englanninkielisiin koodaajakoulutuksiin ovat käynnissä 25.8.–25.10.2020. Merkkaa kalenteriisi!

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi