Innovaatiotoiminta

Vastuullisuus vahvasti esillä!

Ympäristö, ihminen ja talous -seminaarissa 12.3.2020

Kokoonnuimme 80 hengen voimin yhteen torstaina 12.3.2020, Business Collegen valoisiin tiloihin, oppimaan ympäristöstä, ihmisestä ja taloudesta. Esillä olivat KPMG Oy, ympäristöministeriö, ympäristökaupunki Lahti, OP, HOK-Elanto, VTT, Crnet Oy ja tietenkin Helsinki Business College Oy.

Ohjelmassa kuulimme tutkittua tietoa ja kiinnostavimpia kestävän kehityksen trendejä vuonna 2020. Saimme loistavien puhujiemme avulla kertaheitolla kokonaiskuvan siitä missä alalla ja yrityksissä mennään. Koimme tehokasta, mutta mukavaa yhdessä oppimista, hyvää vuoropuhelua ja oppimisen iloa. Edes hetkittäin takkuileva teams-tekniikka ei tätä innostusta haitannut. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet – Agenda 2030 oli mukana miltei kaikissa puheenvuoroissa.

Yritysvastuuasiantuntija Jenna Hytti, KPMG Oy:ltä aloitti valottamalla mitä on yritysvastuu vuonna 2020. Yritysvastuun pohjana ovat yritysten ihmisoikeuksien toimeenpanoa koskevat ohjaavat periaatteet: Suojele, kunnioita ja korjaa. Selviytyjät toimivat jo nyt!

Vastuullisuuspäällikkö Satu Kuoppamäki, OP Ryhmästä kertoi vastuullisuudesta systemaattisena ajatteluna ja tekoina.  OP-Kestävä Kehitys – Vastuullisuuden teemarahasto perustettiin jo vuonna 1997 ja pankkiryhmän yhteiskuntavastuun raportointi aloitettiin vuonna 2003. Nyt OP:n tavoitteena on olla vastuullisuuden edelläkävijä toimialalla. Tavoitteena on olla hiilinegatiivinen ja luoda hiilipositiivinen kädenjälki vuonna 2025. Vuonna 2019 toteutettiin mm. talous- ja työelämätaitoja 17 000 ammattikoululaiselle yhdessä Talous ja Nuoret ry:n kanssa. Varmuutta verkkoon – Digitaitoja 28 000 senioreille, kesäduunia 1700: lle 15–17-vuotiaalle nuorelle OP:n piikkiin sekä taloustaitoja 70 000 lapselle ja nuorelle. Vuonna 2020 OP Ryhmän tavoitteena on toteuttaa 20 konkreettista ilmastotekoa.

HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki kertoi kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta toiminnasta kaupan toimialalla.  Yhteiskunnan hyväksi on tehty mm. antamalla 2 000 nuorelle kesätöitä, Ensiapukoulutusta HOK-Elannon toimialueen n. 12 000 8-luokkalaiselle SPR:n ja HOK-Elannon yhteistyönä, Hävikin jatkuva mittaaminen ja vähentäminen, jätteiden hyötykäyttöaste 100 % ja kierrätysaste 74 %, mikromuovien käyttökielto kosmetiikassa ja pesuaineissa, 80 erilaista toimijaa sekä 30 NUTA-keittiötä vastaanottaa hävikkiruoka-lahjoituksia ja ABC-autopesukadulla käytetään vain ympäristömerkittyjä pesuaineita ja veden kierrättäminen ja puhdistaminen bioreaktorien avulla.

KT Otto Burman, Business College Helsingistä avasi meille kestävän oppimisen tematiikkaa. Burman (2019) on kuvaillut väitöskirjassaan ketteryyteen (Scrum) perustuvaa oppimis- ja opetuslähestymistapaa, joka perustuu yhteistoiminnallisiin opetus- ja oppimiskäytäntöihin, joissa mukana ovat tunteet kuten • oppimisen ilo, • oppimisen psykologinen omistajuus ja • yrittäjämäinen oppiminen. Burmanin IPY-malli osoittaa, että lisäämällä koulutukseen sisäistä yrittäjyyttä eli yrittäjämäistä aktiivisuutta ja oppimisen psykologista omistajuutta voimme vaikuttaa positiivisesti oppimisilmapiiriin ja oppimisen iloon. Tällöin myös keskeyttämisaste pienentyy. Seuraava vaihe IPY-mallinnuksessa on rakentaa tekoälyyn perustuva (AI) malli opiskelijoiden keskeyttämisen todennäköisyyden arvioimiseksi.

Kestävän kehityksen jatkuvaa oppimista?

Helsinki Business College Oy on WWF:n määrittelemä Green Office -toimija. Se motivoi meitä yhdessä arjen ekotekoihin, parantaa ympäristötietoisuutta ja tuo kustannussäästöjä.

Tarjolla ovat edelleen myös ilmaiset Kestävän kehityksen edistäminen -verkkokurssit (1 osp + 3 osp) ammatillisen koulutuksen tarpeisiin. Kurssit tulevat kevään mittaan Opetushallituksen aoe.fi -sivustolle.

Näistä linkeistä pääset tsekkaamaan materiaalia jo etukäteen:

Kestävän kehityksen 1 osp

Kestävän kehityksen 3 osp

Olihan huikean mielenkiintoinen seminaari. Kiitos kaikille puhujille ja osallistujille. Toivotamme kestävää kevättä koronaviruksesta huolimatta kaikille ja tapaamisiin taas tuonnempana. Koska aihealue on meitä koskettava ja kiinnostava teemme mieluusti yhteistyötä kanssanne jatkossakin.

Teksti ja kuvat: Helena Miettinen

Innovaatiotoiminta

- helena.miettinen@bc.fi

Kommentoi