Business College Helsinki

Vuodessa kolmen vuoden opinnot – ”Opinnot pystyy tekemään nopeasti, jos ne vaan kiinnostaa”

Aapo Komppa ja Johannes Lares ovat yhtä hymyä. Syytäkin on, sillä nuoret herrat saavat tänä keväänä valmiiksi datanomiopinnot. Peruskoulupohjaisena opinnot kestävät yleensä kolme lukuvuotta, mutta nämä tyypit opiskelivat vain vuoden. He käyvät kesäkuun alussa pokkaamassa datanomipaperit, mutta kaksoistutkintolaisina heillä on vielä lukio-opintoja jäljellä.

Aapo Komppa (vas.) ja Johannes Lares

Aapo Komppa (vas.) ja Johannes Lares

Opintojen nopean etenemisen on mahdollistanut nykyinen tutkinnon osaamisperusteisuus ja näyttömahdollisuus. – Opinnot pystyy tekemään nopeasti, jos ne vaan kiinnostaa, Johannes muistuttaa.

Ennen tätä koulua Aapolla ja Johanneksella ei ollut osaamista koodaamisesta. Kumpikin on ottanut alusta asti sen asenteen, että ”ei se mitään, jos ei osaa, se opetellaan”.
– Tämä vaikutti kivalta koululta, siksi hain tänne, Johannes kertoo. Vaikka keskiarvo olisikin riittänyt, kummallekaan pelkkä lukio ei ollut se juttu. – Lukiossa pitää käydä kaikki kurssit. Täällä jos osaa, näyttää osaamisensa, Aapo muistuttaa.

Aapo ja Johannes kiittelevät oppilaitosta hyväksi valinnaksi. Aapo kiittää myös HOPS-ohjaaja Virpi Peuralinnaa: – Virpi sai innostuksen koodaamiseen.

Oma-aloitteisia ja rohkeita

Lehtori Pirkka Ruishalme oli ensimmäinen, joka huomasi kaksikossa jotain erilaista. – Pojat ovat oma-aloitteisia ja nopeita. Heidän asenteensa on loistava. Opettaja voi vain nautiskella heidän kanssaan.

Aapo ja Johannes ovat hoitaneet opintoihin kuuluvat työssäoppimiset projektein, joissa he ovat voineet suorittaa vaadittavat ammattiosaamisen näytöt. He ovat tehneet koulutuspäällikkö Miikka Merikannolle opiskelijoiden itsearviointisovellusta. Pirkka Ruishalmeelle ovat tehneet tämän yhdistyksen nettisivu-uudistuksen.
– Kysyin pojilta, että osaatteko Drupalia? Pojat vastasi, että ei, mutta eiköhän voida opetella. He tekivät aina nettisivuille asioita ja osioita aiemmin kuin osasin edes pyytää. Heillä oli myös rohkeutta hylätä tekemäni visuaaliset ratkaisut. He tekivät niistä paremmat. Aapo ja Johannes tekivät myös oma-aloitteisesti ohjeet nettisivuihin, Pirkka kertoo projektista.

Opintojen nopeuttaminen on jatkossa vielä paremmin mahdollista. – On olemassa opiskelijoita, jotka voivat edetä kovaankin tahtiin. Pitää päästä pois lukujärjestyksestä, Pirkka sanoo.

HOPS-ohjaaja Virpi Peuralinna on tukenut Aapon ja Johanneksen nopeaa valmistumista. – Aapo ja Johannes ovat ottaneet itse paljon selvää. Pojat selvittivät hyvin oma-aloitteisesti opetussuunnitelman mutkat, Virpi kertoo.

”Osallistu kaikkeen mahdolliseen”

Vaikka Aapo Komppa ja Johannes Lares ovat vetäneet opinnot pikatahtiin, he eivät ole menneet helpoimman kautta. Datanomihommien lisäksi kummatkin ovat opiskelleet lukiokursseja myös iltaopintoina; Johannes vaihtoi lyhyen matematiikan pitkään ja Aapo on opiskellut esim. englantia iltaisin.

Pikatahtisen opiskelun lisäksi pojat ovat olleet muutenkin aktiivisia. – Ajatuksena on, että osallistu kaikkeen mahdolliseen, Johannes summaa.

Kumpikin osallistui Taitaja-semifinaaleihin, he ovat ilmoittautuneet tuutoreiksi ja Johannes oli maaliskuussa Saksassa opintomatkalla. Nyt on tuutorikurssi käytynä, mutta valitettavasti kundeja ei voi valmistumisen jälkeen nähdä tuutoreina. Johannes pääsee kyllä palaamaan syksyllä kouluympyröihin, kun saksalaiset tekevät vastavierailun Suomeen.

Nyt valmistumisen jälkeen pojat hakevat töitä ja suorittanut loppuja lukiokursseja. CV:ssa loistaa vahvana plussana nopea valmistuminen. Työhaussa on myös varmasti hyötyä oppilaitoksen koulutuspäällikön suosituksista.

Kumpaakin kiinnostaa myös tietojenkäsittelytieteen opinnot yliopistolla. Datanomiopinnoista he ovat saaneet avaimet työelämään. Yliopistolta lähdetään hakemaan uutta näkökulmaa koodiin ja osaamista tutkimukseen. – Tuotekehitys kiinnostaa, Aapo kertoo.

Voimme hyvillä mielin olla ylpeitä Aaposta ja Johanneksesta. Kaverukset ovat nyt 17-vuotiaita ja ihan pian valmiita datanomeja.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi