Datanomi ja ylioppilastutkinto – kaksoistutkinto

Kaksoistutkinnossa opiskelet datanomitutkinnon ammatillisten kokonaisuuksien lisäksi lukiokursseja ja suoritat kaksi tutkintoa: datanomitutkinnon ja ylioppilastutkinnon.


Tutkinto

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto + ylioppilastutkinto


Kesto

n. 3 vuotta


Kenelle

Peruskoulun suorittanut


Ajankohta

Alkaa elokuussa.


Hakeminen

Hae yhteishaussa keväällä 2020. Hae kaksoistutkintoon oppilaitoksen Wilmassa, kun olet saanut opiskelupaikan.

Kaksoistutkinnosta paremmin korkeakouluun

Datanomin kaksoistutkintokoulutus on tarkoitettu kaikille pelialasta, ohjelmoinnista, tekniikasta ja robotiikasta, kyberturvallisuudesta tai muista IT-alan kokonaisuuksista kiinnostuneille, jotka haluavat jatkaa opintojaan yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kaksoistutkintokoulutus tähtää työelämään tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijan tasolle.

Voit hakea korkeakouluihin datanomitutkinnolla. Yliopistoon haettaessa voit saada lisäpisteitä menestyksestäsi ylioppilaskirjoituksissa. Kaksoistutkinto kannattaa erityisesti, jos tiedät jo ennalta haluavasi jatko-opiskella yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

Arvosanasi datanomitutkinnossa vaikuttavat lähtöpisteisiisi ammattikorkeakouluihin haettaessa ja menestyksesi ylioppilaskirjoituksissa vaikuttaa lähtöpisteisiisi yliopistoihin haettaessa. Kaksoistutkinnon lukio-opiskelu valmentaa sinua korkeakouluopintoihin.

Jatko-opiskelu ammattikorkeakoulussa on mahdollista jo datanomiopintoja suorittaessasi. Voit hakeutua jatko-opiskeluväylään esimerkiksi Haaga-Helian ICT-tradenomiksi.

Ohjelmointia ja lukioaineita

Datanomikoulutuksessa opit tekemään tietotekniikan alan töitä. Ohjelmistotuotannon osaamisalalla keskitytään ohjelmointiin ja ohjelmistokehitykseen. Kaksoistutkinnossa erikoistut IoT:hen tai peliohjelmointiin.

Kaksoistutkintossa lukioaineita suoritetaan

  • lyhyt matematiikka
  • äidinkieli
  • englanti
  • yhteiskuntaoppi
  • terveystieto

Voit halutessasi lukea myös muita aineita iltaopintoina Töölön yhteiskoulun aikuislukion kursseilla.

Lukio-opettajat saapuvat kampuksellemme opettamaan lukiokursseja kaksi päivää viikossa.

IoT-ohjelmointi

Haluatko oppia parantamaan maailmaa teknologian avulla? Esineiden Internet eli IoT (engl. Internet of Things) mahdollistaa täysin uusia tapoja parantaa elämän laatua ja luoda uusia tapoja tehdä työtä. IoT:n avulla voi esimerkiksi säätää talon valoja puhelimella tai seurata sisäilman laatua reaaliaikaisen mittauksen kautta. IoT-ohjelmoinnissa opitaan ohjelmoimaan esineet eloon, koostamaan esineistä kerättyä tietoa sekä jäsentämään tietoa käyttäjäystävällisessä muodossa.

IoT-ohjelmoinnissa painotetaan teknologiaa, elektroniikkaa ja robotiikkaa. Datanomiopintojesi jälkeen työllistyminen voi olla esimerkiksi: IoT / Mobile / Firmware Developer, Front End / Back End / Full Stack Developer

Peliohjelmointi

Peliohjelmoinnissa painotetaan pelien toteuttamista eri mobiililaitteille. Pelejä toteutetaan HTML 5 Canvaksen ja JavaScriptin avulla.

Valmiina datanomina työllistyt esimerkiksi: Peliohjelmoija, JavaScript / Front End / Unity / Back End / Full Stack Developer

Opinnot läpi kolmessa vuodessa – datanomiksi jopa yhdessä

Kaksoistutkinto-opiskelijoiden opintosuunnitelma on laadittu 3 vuoden kestoiseksi. Lukio-opinnot on suunniteltu niin, että 3. vuoden syksyllä voidaan kirjoittaa ainakin yksi aine. Loput aineet on suunniteltu kirjoitettavaksi 3. vuoden keväällä. Ammatillisissa opinnoissa menestyminen perustuu ammattiosaamiseen, joten jo aiemmin hankittu osaaminen vauhdittaa halutessasi opintojasi. Opiskelusi kesto on yksilöllinen ja valmistuminen perustutkintoon on mahdollista jopa vuodessa.

Korkeakouluun suoraan tokan vuoden opiskelijaksi

Kaksoistutkinto-opiskelijana voit hakeutua jatkamaan opintojasi jatko-opintoväylien kautta Haaga-Heliaan ICT-Tradenomiksi tai Metropoliaan ICT-insinööriksi. Teet datanomiopintojesi jo ammattikorkeakouluopintoja ja meillä oppimasi ammattiosaaminen kuittaa ensimmäisen vuoden ammattikorkeakouluopintoja.