Business College Helsinki

Aleksi lähtee Ameriikkaan

aleksi

Isä Ojapelto sai pojaltaan Aleksilta yllättävän puhelun viime keväänä: ”Arvaa mitä? Mä muutan syksyllä Jenkkeihin – JEEEE!” Nuorimies oli hetki sitten saanut kuulla, että hänelle oli myönnetty opintojensa päätteeksi arvostettu Raimo Harlio -stipendi. Aleksille oli näin auennut mahdollisuus suorittaa arvostettu kansainvälinen BBA-tutkinto USA:n Tacomassa, lähellä Seattlea sijaitsevassa Pacific Lutheran Universityssä.

Aleksi tunnustaa, että matkaan lähtö jännittää häntä hieman, mutta kuitenkin sopivalla tavalla. ”Olin onnellinen ja hieman shokissakin saatuani tietää stipendin myöntämisestä. Mietin, uskallanko lainkaan avata sähköpostiini ilmestynyttä viestiä, jonka otsikkona oli ”PLU-hakemuksesi”. Ensi töikseni soitin isälleni ja kerroin hyvät uutiset. Stipendiaatille lähitulevaisuus tuo mukanaan paljon uutta. ”Tämä tulee taatusti kokonaisuudessaan olemaan itselleni merkittävin haaste ja kokemus, jonka olen koskaan kohdannut”, Aleksi tuumaa.

24-vuotias Aleksi valmistui Suomen Liikemiesten Kauppaopistosta merkonomiksi liiketalouden perustutkinnosta. Kahdessa vuodessa suoritettava tutkinto sopi Aleksin elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin täydellisesti. ”Lisäksi maineikas oppilaitos sijaitsi myös lähellä tuolloista asuinpaikkaani Vallilaa”, Aleksi täydentää.

Tarmokas ja vastuuntuntoinen opiskelija

Yhdysvalloissa korkea-asteen opiskelu on maksullista. Yhden vuoden opiskelu oheiskuluineen maksaa Raimo Harlio -stipendiaateille n. 20 000 €. Tähän summaan sisältyy lukukausimaksun lisäksi asuminen, ruokailu kampuksella, oppikirjat ja pakollinen terveysvakuutus. Suomen Liikemiesten Kauppaopisto myöntää lähtijälle matka-avustuksen ja taskurahaa opintojen ensimmäiseksi vuodeksi.

Oppilaitoksemme kansainvälisten asioiden koordinaattori Marja Saarela kertoo, että oppilaitoksesta on jo vuosia lähtenyt PLU:hun opiskelijoita jatko-opiskelustipendin turvin. ”Yliopiston ilmapiiri on kansainvälinen ja kampuksella järjestetään paljon myös vapaa-ajan ohjelmaa”.Vuoden päivät koordinaattorina toiminut Marja Saarela kertoo, että Aleksi oli ensimmäinen opiskelija, jonka kanssa hän sai hoitaa PLU:n hakuprosessin alusta loppuun saakka. Monet hakuprosessiin liittyvät asiat olivat Marjallekin uusia.

Aleksi on erittäin tyytyväinen niin Suomen Liikemiesten Kauppaopiston henkilökunnalta kuin stipendin myöntäjältäkin saamaansa tukeen. ”Kaikessa olen koko ajan voinut luottaa siihen, että apua on saatavilla, kun sitä tarvitaan”.

Yhdysvaltoihin muuttaminen ja sinne opiskelemaan lähteminen ei käy hetkessä, vaan vaatii paljon aikaa ja suuren määrän paperisotaa, Marja kertoo. ”Aleksin kanssa oli erittäin mukava pohdiskella prosessin edetessä eteen tulleita asioita, koska stipendipoikamme on erittäin tarmokas ja vastuuntuntoinen opiskelija. Oli myös mielenkiintoista seurata vierestä Aleksin elämässä tapahtuvia muutoksia sekä jännityksen ja innostuksen kohoamista. Muutto toiselle puolelle maapalloa on iso juttu ja odotankin jo innolla Aleksin kuulumisia PLU:sta.”

Hei, nyt hommiin!

Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Kehityspalvelut -yksikössä työskentelevä lehtori Pirkko Peiponen on saanut seurata läheltä Aleksin menestystarinaa oppilaitoksessa. ” Aleksi on ryhmää yhteen kokoava voima, jonka ehdotuksia ryhmän jäsenet kuuntelevat. Hän osaa antaa rakentavaa palautetta opintojen sisällöistä, projektitöiden organisoimisesta jne”. Pirkon mukaan Aleksi on henkilö, johon voi luottaa 100 prosenttisesti: -”Työt tulevat varmasti hoidetuiksi, minkä lisäksi hän selviää tilanteesta kuin tilanteesta”. Pirkko toivoo, että Aleksi pitäisi ”kasvattajakouluunsa” yhteyttä PLU-opiskelun aikana ja että hän Suomeen palattuaan tulisi kertomaan opiskelijoillemme kokemuksistaan.

Aleksi opiskeli ryhmässä, jonka kaikki Asiakaspalvelun ja myynnin suuntautumisopinnot opiskeltiin SLK-palvelut Oy:ssa. Tässä oppimisympäristössä opiskelijat tekevät oppimistehtävät todellisille tilaajille. ”Asiakkaan tilauksen jälkeen pohdimme opiskelijoiden kanssa yhdessä, millaisia tietoja ja taitoja tilaus edellyttää”. Tämän jälkeen opiskelijat hakevat erilaisiin projektin vaatimiin tehtäviin ja työryhmiin. Pirkko kuvailee Aleksin työskentelytapoja: ”Aleksi oli monta kertaa ryhmässä se opiskelija, joka muistutti toisia, että ”Hei, tämä on tilaustyö – nyt hommiin”.

Edustava lähettiläs

Opiskeluaikanaan Aleksi ehti toimia myös projektipäällikkönä Datanomin verkkokoulun tarvekartoituskyselyssä, joka tehtiin asiantuntijoille Suomessa. ”Näin helppoa asiakasprojektia ei ole minulla opettajana ollut koskaan ja se oli aivan Aleksin tunnollisuuden ja oma-aloitteisuuden ansiota”, Pirkko Peiponen suitsuttaa. ” Lisäksi minulla oli ilo olla Aleksin työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen ohjaajana keväällä 2011”. Pirkko iloitsee siitäkin, että Aleksi hankki itselleen loistavan työssäoppimispaikan HK-ruokatalosta ja teki myös loistavat ammattiosaamisen näytöt. ”Lisäksi on tietysti aivan erinomaista, että meillä on tällainen lähettiläs PLU:ssa!”

Tuhteja eväitä menestykseen

Aleksi Ojapelto lähtee suorittamaan kansainvälisiä opintojaan innoissaan ja optimistisena. ” Uskon kohtaavani edessä olevien kahden vuoden aikana asioita, joiden kokemisesta ja oppimisesta tulee olemaan minulle uran ja uralla etenemisen kannalta merkittävää hyötyä”. Hyödyn lisäksi Aleksi uskoo saavansa myös runsaasti upeita muistoja ja uusia tuttavuuksia. Kotiin palattuaan hänellä on taskussaan arvostettu kansainvälinen kaupan alan tutkinto, BBA (Bachelor of Business Administration).

Aleksi on päättänyt kirjoittaa matkansa ajan blogia, jonka kautta hän kertoo kokemuksistaan. Myös hänen Facebook-profiilinsa kautta voi seurata kuulumisia USA:n länsirannikolta.

Toivotamme Aleksille mielenkiintoisia ja vaiherikkaita aikoja Amerikan Yhdysvalloissa!

Aleksin blog ja FB-tilii:

www.sites.google.com/a/plu.edu/aleksiojapelto/
http://www.facebook.com/aojapelto/

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi