Business College Helsinki

Eksoottiseen Intiaan työssäoppimaan

Lehtori Harri Vesterinen toimii Intia-verkoston koordinaattorina. Mukana verkostossa on 14 toisen asteen oppilaitosta Suomesta. Hankkeessa 2. asteen opiskelijat lähtevät noin kuukaudeksi työssäoppimaan Intiaan, jotkut pidemmäksi aikaa. Meidän opiskelijoistamme viimeksi Intiassa oli Aziza Hossaini.

Intia-verkoston koordinaattori Harri Vesterinen

Intia-verkoston koordinaattori Harri Vesterinen

Intiaan työssäoppimaan lähtevät omasta halustaan sellaiset opiskelijat, jotka haluavat työssäoppimiseltaan jotain vähän erilaista. Verkosto kustantaa reissun kustannuksista noin 75 % ja oppilaitos loput. Tämä kattaa lennot, majoitukseen ja esim. joitain pääsylippuja. Opiskelijan maksettavaksi jää vain elinkustannukset.

Yhteistyöyrityksiä on Intiassa Chennaissa, Amritsarissa, Bangaloressa ja Mumbaissa. – Chennaissa on esimerkiksi suomalainen yritys ja sairaala, jotka ottavat vastaan suomalaisia työssäoppijoita, Harri kertoo.

Verkosto on toiminut vuodesta 2008. Vuosittain suomalaiset oppilaitokset lähettävät Intiaan 50-60 työssäoppijaa.

Opiskelijat lähtevät aina ryhmittäin Intiaan. Opettaja on yleensä opiskelijoiden mukana ensimmäisen viikon. Kaikkein eniten työssäoppijoita osallistuu sosiaali- ja terveysalalta. Lisäksi Intiaan lähtee merkonomiopiskelijoita kaupan alan tehtäviin ja myös tekniikan alan työssäoppijoita. IT-alan työssäoppijoita voisi Vesterisen mukaan olla enemmänkin.

Seikkailumielellä kokemuksia vanhana muisteltavaksi

Työssäoppimisjakson aikana opiskelijat asuvat hotellissa tai huoneistohotelleissa. Kaupungeissa on luottohenkilöitä, jotka katsovat opiskelijan perään. Intiaan lähtijöiden täytyy olla täysi-ikäisiä.

– Intia on eksoottinen työssäoppimisympäristö. Tämä on loistava mahdollisuus, kun miltei kaikki on kustannettu opiskelijalle. Tärkeintä ei ole täyttää opetussuunnitelman määräyksiä, vaan saada oman alan työkokemusta ja erityisesti elämänkokemusta, jota muistella kiikkustuolissa. Kreikkaan pääset milloin vaan, mutta tämä on ainutkertainen kokemus, Harri kuvaa.

Harri kuvaa Intiaa eri planeetaksi kaikkine hajuineen ja väreineen. Sinne lähtemiseen vaaditaan tietynlaista seikkailumieltä ja asennetta, koska kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Koska Intian työssäoppimisjakso kestää yleensä vain kuukauden, opiskelijan tulee hankkia itselleen myös joku toinen työssäoppimispaikka Suomesta lisäksi.

Aasia kiinnostaa

Intia-verkosto on kerännyt paljon julkisuutta mediassa. Valtakunnan medioista Helsingin Sanomissa on ollut juttua Intian kävijöistä. Paikallisissa medioissa juttuja työssäoppijoista on ollut paljon, niin lehdissä kuin radiokanavilla. Lisäksi ryhmä Intiassa olleita on järjestänyt valokuvanäyttelyn.

Harri Vesterinen on toiminut Intia-verkoston koordinaattorina nyt neljä vuotta. Innostus verkostoon syttyi Harrin kiinnostuksesta Aasiaa kohtaan. – Reissaan joka vuosi omatoimisesti ympäri Aasiaa, Harri kertoo.

Keväällä 2016 Intia-verkosto järjestää ison Intia-foorumin Helsingissä.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi