Business College Helsinki

Kolme kuukautta kaukomailla

marjo_web

Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa opintoihin kuuluvan työssäoppimisjakson voi suorittaa ulkomailla. Tammikuussa 2012 yo-merkonomiksi valmistunut Marjo Kortelainen päätti suunnata kolmeksi kuukaudeksi Kiinaan SLK Instituutin työssäoppijana. Kokemuksesta tuli mieleenpainuva.

Marjo sai kipinän lähtemiseen toisen yo-merkonomiopiskelijan ideasta. Molemmat olivat olleet opiskelijavaihdossa Euroopassa ja päättivät nyt lähteä vielä askeleen kauemmas. Määränpäänä oli Shanghain kupeessa sijaitseva miljoonakaupunki Suzhou, jossa Suomen Liikemiesten Kauppaopistolla on yhteistyöoppilaitos. Vaatimattomasti noin 2500-vuotias kaupunki on tunnettu puutarhoistaan ja kanaaleistaan ”Kiinan Venetsiana”.

”Ennen Shanghain koneeseen astumista oli hoidettava muutama käytännön asia, esimerkiksi hankkia rokotukset sekä anoa viisumi Kiinasta lähetetyn kutsukirjeen perusteella”, Marjo kertoo. Tällaisen kutsukirjeen tarvitsee aina kun matkustaa Kiinaan muussa kuin lomailutarkoituksessa.

Oppilaitos antoi rahallista tukea, vaikka esimerkiksi matkat joutuikin maksamaan itse. Marjon piti alun perin mennä markkinoinnin tehtäviin, mutta hän päätyi opettamaan englantia Suzhou Tourism and Finance Institutessa. Hän nautti tästä uudesta työstä ”erikoistuneena opettajana” ja tukea esimerkiksi opetuksen suunnitteluun sai brittiläiseltä kollegalta.

Kiinalaisten englanninkielen osaaminen varsinkin Suzhoussa oli heikkoa, joten vastaan tuli monta yllättävää tilannetta. Tätä ei suinkaan helpottanut se, että kiinalaiset muun muassa nauravat aivan eri tilanteissa kun länsimaalaiset. Kysyvä saattoikin kohdata epätietoisen keskustelukumppanin vapautuneen naurun.

Ihmisiä oli paljon, mikä tarkoitti ruuhkaista liikennettä. Pelkästään Suzhoun kaupunkialueella asuu vähintään kaksi miljoonaa kiireistä kiinalaista sähköisine polkupyörineen.
”Autoja ja sähkökäyttöisiä polkupyöriä oli joka paikassa ja liikenne jotakin aivan muuta, kuin mihin oli ehtinyt Suomessa tottua. Liikkumisen opettelu vei parisen kuukautta.”

Kiinalainen arki oli värikästä, esimerkiksi työmatkabussiin mahtuminen ei ollut ollenkaan itsestäänselvyys ja kommunikointi vaati kärsivällisyyttä. Myös työkulttuuri on Kiinassa erilainen. Töissä saattoi esimerkiksi nukkua päiväunia eikä kukaan katsonut vinoon.

Matkan aikana lähikaupunki Shanghai tuli luonnollisesti tutuksi ja kymmenen päivää kestäneen Kiinan-kierroksen aikana pääsi näkemään maata laajemminkin. Kiinalaisille ruoka on kaikki kaikessa  ja matkalla pääsi syventymään monenmoisiin makuelämyksiin, täytetyt nyytit eli dumplingsit olivat Marjolle eräs parhaimmista ja yllätyksellistä kyllä, jugurtti oli maassa uusi ja trendikäs juttu. Syömäpuikkojen käyttö vaati harjoittelua, mutta alkoi lopulta sujua.
Kiinaan mieliville Marjo korostaa sosiaalisten verkostojen tärkeyttä, yksin ei kannata lähteä matkaan tai tuudittautua uskoon, että ”kysymällä kaikki selviää”. Pitää myös olla henkisesti valmis siihen, ettei mikään toimi.

”Kaiken kaikkiaan periodi jäi kuitenkin mieleeni elämäni mielenkiintoisimpana aikana”, Marjo summaa lopuksi

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi