Business College Helsinki

Tietokoneet ovat elämäntapa

 hannu_web

Suomen Liikemiesten Kauppaopisto on Helsingin ainoa oppilaitos, joka tarjoaa datanomin koulutusta. Kyseessä on tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto.

Hannu Mäkinen on 17-vuotias opiskelija Helsingistä ja opiskelee oppilaitoksessamme datanomiksi. Hän on valinnut suuntautuvansa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa käytön tuen koulutuslinjalle.
”Koen, että koneet ovat väylä olla avuksi ja haluan työssäni auttaa ihmisiä. Tämä valinta tuntui luonnollisimmalta, tietokoneet ovat elämäntapani”, Hannu kertoo. Hän on valmistunut Helsingin yhteislyseon yläasteelta vuonna 2010. Kuultuaan oppilaitoksestamme oman koulunsa kautta hän selvitti lisätietoa internetistä. Valinta osui Suomen Liikemiesten Kauppaopistoon, koska se on ainoa Helsingissä datanomin koulutusta järjestävä opinahjo ja hän ei halunnut käydä koulua vieraalla paikkakunnalla. ”Olen koko elämäni tiennyt, että haluan työskennellä tietokoneiden parissa ja tähän oppilaitokseen haku oli paras päätös elämässäni”, Hannu toteaa.

Hakuprosessi hänen mielestään oli helppo. Pääsykokeeseen sisältyi matematiikan prosenttilaskuosio, äidinkielen luetun ymmärtäminen sekä haastattelu. Vaikka Hannua jännitti koetilaisuus, hän oli varma sisäänpääsystään. Hänellä ei ollut ennakkoluuloja oppilaitoksestamme, mutta häntä huoletti miten hän pystyy liikkumaan pyörätuolilla rakennuksessa. Tutustumiskäynnillä selvisi, että se onnistuu. Datanomiksi opiskelu on ollut mielenkiintoista ja kaikin puolin sellaista kun hän odotti. Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa on rento ilmapiiri ja hän kokee, että hänet on otettu hyvin vastaan. Hän kaipaisi kuitenkin lisää haasteita opiskeluun. Parasta opiskelussa on ollut uuden oppiminen ja omien lahjojen tunnistaminen ja kehittäminen. Hän kokee oppivansa päivittäin pieniä asioita, joista muodostuu myöhemmin suuria kokonaisuuksia. ”Olen oppinut itsestäni, että minähän osaan tämän asian”, hän tokaisee.

Haastavana Hannu on kokenut taulukkolaskennan. Tärkeiksi ominaisuuksiksi datanomiksi opiskeltaessa hän luettelee sinnikkyyden, halun ratkaista ongelmia, englannin kielen taidon sekä hyvät vuorovaikutustaidot, sillä käytön tuen koulutusohjelmasta valmistuttua työ tulee olemaan asiakaspalvelua.

Hannu on tällä hetkellä työssäoppimassa Pitäjänmäellä yrityksessä, joka myy toisille yrityksille internetliittymiä. Siellä hän ylläpitää asiakasrekisterijärjestelmää sekä toimii IT-tukena.
”Työssäoppiminen on ollut rentoa. On ollut kivaa auttaa ihmisiä ja mukavaa tuntea olonsa tarpeelliseksi.”

Työssään hän toivoisi lisää haastavuutta sekä vaihtelua. Hannu on ollut oppilaitoksemme toiminnassa mukana monella tavoin. Hän on toiminut tutorina, ollut mukana koulukiertueilla mainostamassa opinahjoamme sekä aikoo osallistua tammikuussa järjestettävään Taitaja 2012 -kilpailuun. Hän hoiti myös IT-tuen tehtäviä Suomen Liikemiesten Kauppaopiston NY24h-leirissä, jossa ensimmäisen vuoden opiskelijat perustavat ryhmissä oman kuvitteellisen yrityksen. Kansainvälinen toiminta ei vielä ole temmannut mukaansa, mutta kiinnostusta työssäoppimisjakson suorittamiseen ulkomailla on.
Hannu suosittelee datanomin tutkintoa kaikille jotka ovat kiinnostuneet tietokoneista ja heille jotka haluavat oppia lisää niistä.

”Täällä aloitetaan ihan perusasioista, joten kokemattomammatkin yksilöt pärjäävät varmasti.” Hannu suunnittelee tulevaisuudessa opiskelevansa tradenomitutkinnon ja valmistuvansa järjestelmäasiantuntijaksi. Työkseen hän haluaisi tehdä käytön tuen tehtäviä.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi