Business College Helsinki

IAM-kyberkoulutuksen opiskelija Timo: “Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella”

Tutustu Identiteetin- ja pääsynhallinnan (IAM) -kyberkoulutukseen

Timo Anjala aloitti identiteetin- ja pääsynhallinnan (IAM) -kyberkoulutuksen tammikuussa 2021.

Hän on tyypillinen koulutuksen opiskelija eli alanvaihtaja. Aiemmin hän on tehnyt paljon erilaisia myyntitöitä.

Aikuisiällä kipinä IT-alalle syttyi, kun Timo työskenteli Soneralla. Hän toimi myyjänä ja IT-tukena walk-in-asiakkaille. Hän autteli useamman päivän Soneran IT-asiantuntijaa, kun palvelinten kanssa tuli ongelmia. – Se vaikutti mukavalta ja leppoisalta työltä, Timo sanoo. Hän kuitenkin vaihtoi vielä toiseen myyntityöhön.

Kun Timolle sitten myöhemmin tehtiin ammatinvalintatestejä, esiin tuli taas IT-ala. – Kävi selväksi, että IT-ala on se mun juttu – ja sinne itsekin halusin. Mutta alan koulutuksia on yllättävän vähän pääkaupunkiseudulla.

Timo haki Business Collegen koodaajakoulutukseen ja IAM-koulutukseen – ja tuli hyväksytyksi jälkimmäiseen. Koodaus kiinnosti häntä, koska hän oli pitänyt yllä omia kotisivujaan, ja html ja PHP olivat jo tuttuja. Pian Timo kuitenkin huomasi, että kyberturvallisuuden maailma oli koodausta mielenkiintoisempi: – Tietoturvan maailma on mielenkiintoinen. On mielenkiintoista, mitä kaikkea siihen kuuluu, miten identiteettejä ja kirjautumista valvotaan.

Timosta kaikkein mielenkiintoisin on Linux-järjestelmä, jota käytetään paljon, mutta joka ei ole tavallisille ihmisille tuttu.

Iloinen paluu kouluun

Aiemmista opinnoista on vierähtänyt aimo tovi. Viimeksi Timo on ollut koulun penkillä vuonna 2012. Lukion jälkeen hän teki töitä pari vuotta ja meni sitten finanssialan merkonomiopintoihin. – Huomasin heti, ettei tämä ole mun ala. En tykkää numeroiden pyörittämisestä, Timo sanoo.

Nyt opinnot tuntuvat todella kivoilta. Koronatilanteesta johtuen opiskelukavereita ei ole tavattu fyysisesti, mutta se ei ole estänyt ryhmähengen syntymistä. Läheisin on oma pienryhmä. – Meidät jaettiin heti 3-4 hengen ryhmiin, joissa teemme projekteja. Projekteja tehdään myös koko ryhmän voimin. Olemme projekteissa mm. tutustuneet kattavasti Linuxin tietoturvaan ja virtuaalisiin palvelimiin.

Kaikki koulutuksen opettajat saavat Timolta kehuja. – Opettajat ovat todella mukavia. On hyvä, kun heidän opetuksensa lähtee perusteista. Jotkut opiskelijat ovat kuitenkin jo käytännössä valmiita IT-ammattilaisia. Meillä on Discordissa monta kanavaa ja edistyneemmät voivat tehdä tehtäviä eteenpäin.

Opiskeltava ala vaikuttaa aina tavalla tai toisella opiskelijaan. Kun opiskelee kyberturvallisuusalaa, se ei voi olla vaikuttamatta omaan käyttäytymiseen. Näin on käynyt myös Timon kohdalla. – Olen 30 kertaa varovaisempi kuin aiemmin, miten täytän tietojani minnekin, Timo sanoo esimerkkinä.

Unelmista totta

Tammikuussa IAM-ryhmä suuntaa työharjoitteluun. Koko kevään työharjoittelu voi olla avain uuteen työpaikkaan. – Haluaisin työskennellä IT-asiantuntijana, tietoturva-asiantuntija olisi aika siisti titteli, Timo suunnittelee.

Opintojen jälkeen Timo aikoo tehdä töitä, jolloin hän saa lisää kokemusta ja näkee mitä ala on käytännössä. Mutta pitkällä tähtäimellä eivät opinnot olleet tässä. – Haen sitten myöhemmin ammattikorkeakouluun. Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella.

Koskaan ei ole liian myöhäistä myöskään toteuttaa unelmiaan. Olemme jo lopettelemassa haastattelua, kun Timo kertoo meinanneensa lähteä IT-alalle jo peruskoulun jälkeen. Hän meni silloin kuitenkin lukioon. – IT-ala kävi silloin mielessä, mutta en viitsinyt kuitenkaan keskeyttää lukiota. Ajattelin, että ehkä menen sitten alalle ammattikorkeakouluun. Mutta sitten jäin jumiin töihin, Timo muistelee.

Nyt hän saa tehdä teinipojan unelmastaan totta.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi