Merkonomi ja ylioppilastutkinto – kaksoistutkinto

Suorittamalla kaksoistutkinnon saat sekä merkonomin todistuksen että ylioppilastutkintotodistuksen. Kaksoistutkinnon jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään tai halutessasi jatkaa opintoja.


Tutkinto

Kaksoistutkinto: Liiketoiminnan perustutkinto ja ylioppilastutkinto


Kesto

n. 3 vuotta


Kenelle

Peruskoulun suorittanutAjankohta

Alkaa elokuussa.


Hakeminen

Hae yhteishaussa.
Hae kaksoistutkintoon oppilaitoksen Wilmassa, kun olet saanut opiskelupaikan. Valinta kaksoistutkintoon tehdään peruskoulun lukuaineiden keskiarvon perusteella. Keskiarvon tulee olla vähintään 7.00. Kaksoistutkintoon valitaan 60 opiskelijaa.

Pääsykoe

Koulutukseen ei ole pääsykoetta.


Merkonomikoulutus on käytännönläheinen ja sopii sinulle, jos nautit työskentelystä toisten ihmisten kanssa ja opit asioita parhaiten itse tekemällä. Se on hyvä tutkinto, jollet vielä ole ihan varma siitä mitä haluat myöhemmin tehdä. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on hyötyä alalla kuin alalla. Ylioppilastutkinto sen ohessa tarjoaa laajemman yleissivistyksen ja teoreettisemman pohjan esim. jatko-opinnoille.

Kaksoistutkinto on mainio vaihtoehto, jos et ole varma haluatko lukioon vai ammattiopistoon. Sisäänpääsy ammattikorkeakouluun tai yliopistoon helpottuu, kun voit käyttää hakuvaiheessa joko merkonomin todistusta tai ylioppilastodistusta sen mukaan, kumpi on parempi! Jos jatkat kaupallisen alan opintoja tradenomiksi tai ekonomiksi, liiketoiminnan perustutkinnon myötä sinulla on siihen jo huomattavasti paremmat valmiudet.

Kaksoistutkinto on loistava valinta, jos tiedät jo nyt, että kaupallinen ala on sinun juttusi, ja tavoitteenasi on jatkaa liiketalouden opintoja ammattikorkeakoulussa (tradenomi) tai yliopistossa (ekonomi).

Kaksoistutkinto on lukemista ja tekemistä

Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) kaksoistutkintona on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille ja se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen ohella olet kiinnostunut oppimaan työtä tekemällä työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Kaksoistutkinto on nopea väylä työelämään tai työelämälähtöinen ponnahduslauta jatko-opintoihin. Opiskelu on vaihtelevaa ja mielenkiintoista, koska lukioaineiden välissä opiskellaan ammatillisia aineita.

Kaksoistutkinnossa opiskellaan mm. työelämätaitoja, asiakaspalvelua, liiketoimintaa, yrittäjyyttä ja taloushallintoa. Lukion kursseista suoritetaan

  • lyhyt matematiikka
  • äidinkieli
  • englanti
  • yhteiskuntaoppi sekä
  • terveystieto.

Lukion pakolliset oppitunnit pidetään koulumme tiloissa, joten sinun ei tarvitse päivän aikana siirtyä paikasta toiseen.

Suurin osa opinnoista on kaikille yhteisiä, mutta voit myös itse vaikuttaa tutkintosi sisältöön valitsemalla sinulle mieleisiä valinnaisia tutkinnon osia tai lukiokursseja. Jos suoritat enemmän lukiokursseja, ne opiskellaan iltaopintoina yhteistyölukiossamme Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa. Vaikka valitsisit peruspaketteja enemmän lukio-opintoja, sinun ei tarvitse olla lukiossa ihan jokainen ilta.

Kaksoistutkinto ei ole raskaampi kuin pelkän lukion käyminen, koska lukioaineiden ohessa on käytännönläheisempiä ammatillisia opintoja.

Tutustu ensimmäisen vuoden kaksoistutkinto-opiskelijaan Kiiraan »

Kuinka kauan opinnot kestävät?

Merkonomikoulutus kaksoistutkintona kestää noin 3 vuotta. Jos sinulla on aiempaa osaamista esimerkiksi harrastusten kautta – olet vaikkapa työskennellyt vanhempiesi yrityksessä, toiminut urheilujoukkueessa valmentajana tai partiossa ryhmänjohtajana – se voidaan sisällyttää tutkintoosi, ja voit halutessasi nopeuttaa valmistumistasi.

Valmistumisen jälkeen jatko-opintoihin tai töihin

Tutkinnon jälkeen voit työllistyä esimerkiksi kaupan asiakaspalvelutehtäviin, toimistotöihin johonkin yritykseen tai kirjanpitäjäksi tilitoimistoon. Kaksoistutkinnon suorittaminen on osoitus määrätietoisesta toiminnasta ja tehokkaasta ajankäytöstä, jota työnantajat arvostavat. Kaksoistutkinto antaa myös hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Yrittäjyys on yksi vaihtoehto tulevaisuuteesi. Muutaman työvuoden jälkeen sinulla on mahdollisuus hakea alan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon.