Merkonomi ja ylioppilastutkinto – kaksoistutkinto
Suorittamalla kaksoistutkinnon saat sekä merkonomin todistuksen että ylioppilastutkintotodistuksen. Kaksoistutkinnon jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään tai halutessasi jatkaa opintoja.
Kaksoistutkinto: Liiketoiminnan perustutkinto ja ylioppilastutkinto (opetuskieli suomi)
n. 3 vuotta
Peruskoulun suorittanut
Alkaa elokuussa.
Hae kevään yhteishaussa 21.2.-21.3.2023. Hae Opintopolussa »
Hae kaksoistutkintoon oppilaitoksen Wilmassa, kun olet saanut opiskelupaikan. Valinta kaksoistutkintoon tehdään peruskoulun lukuaineiden keskiarvon perusteella. Kaksoistutkintoon ei voi tulla valituksi, jos lukuaineiden keskiarvo on alle 7.0. Kaksoistutkintoon valitaan 60 opiskelijaa.
Koulutukseen ei ole pääsykoetta.
Merkonomikoulutus on käytännönläheinen ja sopii sinulle, jos nautit työskentelystä toisten ihmisten kanssa ja opit asioita parhaiten itse tekemällä. Se on hyvä tutkinto, jollet vielä ole ihan varma siitä mitä haluat myöhemmin tehdä. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on hyötyä alalla kuin alalla. Ylioppilastutkinto sen ohessa tarjoaa laajemman yleissivistyksen ja teoreettisemman pohjan esim. jatko-opinnoille.

Kaksoistutkinto on mainio vaihtoehto, jos et ole varma haluatko lukioon vai ammattiopistoon. Sisäänpääsy ammattikorkeakouluun tai yliopistoon helpottuu, kun voit käyttää hakuvaiheessa joko merkonomin todistusta tai ylioppilastodistusta sen mukaan, kumpi on parempi! Jos jatkat kaupallisen alan opintoja tradenomiksi tai ekonomiksi, liiketoiminnan perustutkinnon myötä sinulla on siihen jo huomattavasti paremmat valmiudet.
Kaksoistutkinto on loistava valinta, jos tiedät jo nyt, että kaupallinen ala on sinun juttusi, ja tavoitteenasi on jatkaa liiketalouden opintoja ammattikorkeakoulussa (tradenomi) tai yliopistossa (ekonomi).
Kaksoistutkinto on lukemista ja tekemistä
Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) kaksoistutkintona on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille ja se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen ohella olet kiinnostunut oppimaan työtä tekemällä työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Kaksoistutkinto on nopea väylä työelämään tai työelämälähtöinen ponnahduslauta jatko-opintoihin.
Kaksoistutkinto ei ole raskaampi kuin pelkän lukion käyminen. Opiskelu on vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Sinulla on maanantaista torstaihin aamupäivisin ammatillisia opintoja, joissa pääset tekemällä oppimaan. Iltapäivällä on lukio-opintoja. Perjantaina on vain ammatillisia opintoja.
Kaksoistutkinnossa opiskellaan mm. työelämätaitoja, asiakaspalvelua, liiketoimintaa, yrittäjyyttä ja taloushallintoa. Lukion kursseista suoritetaan
- lyhyt matematiikka
- äidinkieli (tai S2)
- englanti
- yhteiskuntaoppi sekä
- terveystieto.
Näiden aineiden tunnit pidetään koulumme tiloissa, joten sinun ei tarvitse päivän aikana siirtyä paikasta toiseen.
Lukio-opinnot suoritetaan aikuislukion opetussuunnitelman mukaan. Tällöin pakollisia kursseja on hiukan vähemmän kuin nuorten lukiossa. Näin on mahdollista saada kolmessa vuodessa sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastodistus.
Voit opiskella pitkän matematiikan maksuttomasti Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa iltaopintoina. Halutessasi voit opiskella muitakin aineita esimerkiksi Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa, jolloin maksat aineopiskelijan maksun. Vaikka valitsisit peruspakettia enemmän lukio-opintoja, sinun ei tarvitse olla iltalukiossa ihan jokainen ilta.
Liiketoiminnan opinnoissa voit valita erikoistumisesi mielenkiintoisista vaihtoehdoista:
Markkinointi & sisällöntuotanto:
Erikoistut markkinoinnin ja sisällöntuotannon mielenkiintoiseen ja koko ajan muuttuvaan maailmaan. Opit mm. miten markkinointikampanjoita suunnitellaan ja houkutellaan asiakasta ostamaan tuotteesi tai palvelusi. Valmistuttasi voit työskennellä esimerkiksi markkinointi-, viestintä- tai someassistenttina.
Projektit/tapahtumat/palvelumuotoilu:
Projekteissa et pääse kyllästymään, vaan töilläsi on aina selkeä alku ja loppu. Jos projektit kiinnostavat, niin voit jo opiskeluaikanasi olla mukana projektien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tapahtumatuotannossa opit, miten pienet ja isot tapahtumat järjestetään niin, että kävijät viihtyvät. Palvelumuotoilussa opit, miten asiakaskokemuksesta tehdään mahdollisimman hyvä.Valmistututtuasi voit työskennellä esimerkiksi projektiassistenttina, tapahtumajärjestäjänä tai palvelumuotoilijana.
Myynti/logistiikka:
Erikoistut myynnin tai logistiikan alan tehtäviin. Tulevaisuuden työsi voi olla esimerkiksi: palvelumuotoilija, myyjä, tuote-esittelijä, myyntiassistentti, vientiassistentti, markkinointiassistentti, kassavastaava, yrittäjä.
Finanssipalvelut:
Erikoistut finanssialan palvelutehtäviin. Valmiina merkonomina voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin ammatteihin: palveluneuvoja, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, yrittäjä.
Talouspalvelut:
Taloushallinnon merkonomi sijoittua monenlaisiin taloushallinto- ja toimistotehtäviin. Saat hyödyntää tarkkuutta ja loogista hahmotuskykyä. Opit hoitamaan eri osa-alueita talouspalveluissa ja hyödyntämään toimiston ja taloushallinnon sovelluksia ja työvälineitä. Tulevaisuuden työsi voisi olla esimerkiksi: taloushallinnon assistentti, kirjanpitäjä, yrittäjä.
Yrittäjyys
Jos yrittäjyys kiinnostaa, opit miten yritys perustetaan ja miten sitä pyöritetään. Voit jo opiskeluaikanasi perustaa NY-yrityksen ja hankkia osaamista yrittäjyydestä. Valmistumisen jälkeen voit jatkaa yritystoimintaa oman yrityksen parissa.
Tutustu ensimmäisen vuoden kaksoistutkinto-opiskelijoihimme Suviin ja Einoon »
Kuinka kauan opinnot kestävät?
Merkonomikoulutus kaksoistutkintona kestää noin 3 vuotta.Jos suoritat opintojasi hyvin, sinulla voi olla mahdollisuus nopeuttaa opintojasi. Tästä asiasta voit jutella tarkemmin oman opinto-ohjaajasi kanssa (aikaisintaan 2. vuoden syksyllä).
Valmistumisen jälkeen jatko-opintoihin tai töihin
Tutkinnon jälkeen voit työllistyä esimerkiksi kaupan asiakaspalvelutehtäviin, toimistotöihin johonkin yritykseen tai kirjanpitäjäksi tilitoimistoon. Kaksoistutkinnon suorittaminen on osoitus määrätietoisesta toiminnasta ja tehokkaasta ajankäytöstä, jota työnantajat arvostavat. Kaksoistutkinto antaa myös hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Yrittäjyys on yksi vaihtoehto tulevaisuuteesi. Muutaman työvuoden jälkeen sinulla on mahdollisuus hakea alan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon.