Business College Helsinki

Ammatillisen koulutukset huiput kokoontuivat Amsterdamissa

Ammatillisen koulutuksen huippuosaajat olivat koolla Amsterdamissa järjestettävässä Forum for Vocational Excellence-tapahtumassa 25.-26.9.2023. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna Espanjassa. Paikalla Amsterdamissa oli yli 400 osallistujaa, jonka lisäksi tapahtumaan osallistui verkon välityksellä noin 200 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa ja kauempaakin. Osallistujat olivat koulutuksen järjestäjiä, kansallisia viranomaisia ja yrityksiä.

Foorumin toteutti Hollantilainen Katapult yhteistyössä Tknikan (Espanja, San Sebastian) sekä COVE-projektipäälliköiden muodostaman Community of Practicen kanssa. (COVE= Centres of Vocational Excellence). EU-komissio on myötävaikuttanut tapahtuman järjestämiseen.

Business College Helsinki oli esill√§ foorumissa DIHUB-projektin kautta. Projektia esiteltiin tapahtuman aulassa st√§ndill√§ DIHUB-projektin esitteiden ja videon avulla. Tapahtumassa oli mukana rehtori Jaana Lehto, kehitt√§misp√§√§llikk√∂ Jouni Hyt√∂nen ja kansainv√§lisen toiminnan p√§√§llikk√∂ Hilla Helasaari. Tapahtuman p√§√§paneelissa toisena tapahtumanp√§iv√§n√§ oli mukana EU-komissaari Nicolas Schmith (Jobs and Social Rights) ja Hollannin opetusministeri Robbert Dijkgraaf. Paneelissa keskustelemassa oli my√∂s hollantilainen opettaja, yritt√§j√§ ja opiskelija. Hollannin opetusministeri korosti muutosten nopeutta nykymaailmassa ja tarvettamme kehitt√§√§ koulutusta ajassa, jossa kuukaudessakin voi tapahtua hyvin paljon. Koulutuksen ulkopuolelle j√§√§ ja siit√§ putoaa paljon nuoria, jotka eiv√§t perinteisesti ajateltuna sovellu ammatilliseen koulutukseen syyst√§ tai toisesta. Meid√§n tulisi mietti√§, miten n√§m√§ nuoret saadaan takaisin koulutuksen piiriin muovaamalla koulutussektoria heille sopivammaksi. Pit√§isik√∂ koulutusj√§rjestelm√§n muokkaantua nuorille sopivammaksi sen sijaan, ett√§ etsimme syyt√§ nuorista? 

Tapahtumassa järjestettiin myös työpajoja, joissa keskusteltiin ammatillisen osaamisen eri ulottuvuuksista, toimintamekanismeista sekä verkostoiduttiin eri toimijoiden kanssa. Forum for Vocational Excellence on tunnustettu merkittäväksi vapaaehtoispohjalta toteutettavaksi ammatillisen koulutuksen kehittämisinstituutioksi Euroopan Unionin komission toimesta, ja se näyttää loistavaa esimerkkiä myös muille eurooppalaisille kehittämisfoorumeille. Aloite tällaisesta foorumista on syntynyt COVE-projektien päälliköiden muodostamasta, säännöllisesti kokoontuvasta vapaaehtoisesta COVE Community of Practice työryhmästä, jossa Business College Helsinki on myös edustettuna.

Erasmus+ COVE -rahoitus perustuu Centres of Vocational Excellence EU -aloitteeseen vuodelta 2018. N√§iden rahoitettavien COVE-projektien lis√§ksi EU on valtuuttanut European Training Foundationin (ETF) tutkimaan ja kehitt√§m√§√§n COVE Labelia (laatuleima) ja COVE Awardia (laatupalkinto) ammatillisen koulutuksen j√§rjest√§jille tai jonkin teeman omaavalle ammatillisen koulutuksen konsortiolle. COVE Label lanseerataan vuonna 2024 haettavaksi ja se jakaantuu kahteen laatuleimaan. Ensimm√§isen laatuleiman voi saada, kun organisaatio sitoutuu tavoittelemaan COVE-laatuleimaa siihen luotuun kriteerist√∂√∂n (indikaattorit) pohjautuen. Toisessa laatuleimassa puolestaan organisaatio toteuttaa itsearvioinnin toiminnastaan ISATCOV-ty√∂kalun avulla tietyill√§ indikaattoreilla ja itsearviointi validoidaan ulkoisten arvioitsijoiden toimesta. Laatupalkinto on puolestaan eurooppalaisen ammatillisen koulutuksen palkinto, joka pohjautuu samaan indikaattoripohjaan kuin laatuleimat. Se voidaan my√∂nt√§√§ vuosittain yhdelle tai maksimissaan muutamalle ammatillisen koulutuksen organisaatiolle. 

Business College Helsinki toteutti vuosina 2019‚Äď2022 ammatillisen koulutuksen huippuyksikk√∂projektin Digital Innovation Hub for Cloud Based Services‚ÄĚ (DIHUB). Se rahoitettiin Erasmus+ ‚ÄĚCentres of Vocational Excellence‚ÄĚ- ohjelmasta (COVE) (dihubcloud.eu). T√§h√§n menness√§ EU on rahoittanut kaikkiaan 35 COVE projektia eri teemoissa.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi