Business College Helsinki

Ekspertin matkassa EuroSkillseissä Puolassa

Aloitimme kilpailijani Heikki Miinalaisen kanssa kisoihin valmistautumisen alkuvuodesta tekemällä harjoitussuunnitelman. Heikillä oli jo aiemmin kilpailukokemusta Suomen Taitajien lisäksi WorldSkills -kisoista Kazanista, joten hänen kanssaan oli helppo lähteä luomaan treenirutiinia. Harjoittelimme viikoittain aina, kun Heikin työt antoivat myöten. Pidimme loppukesästä myös tarpeellisen loman.

Osana treenaamista oli kolme epävirallista kansainvälistä kilpailua, joiden aikana haettiin tuntumaa kisatilanteeseen ja omaan tasoon. Ensimmäinen oli etänä järjestetty epävirallinen harjoituskilpailu Huhtikuun lopulla matkustimme Budapestiin, Unkariin ottamaan osaa heidän kansallisiin Szakma Sztár -kilpailuihin yhdessä Latvian, Iso-Britannian ja Unkarin kilpailijoiden kanssa. Toukokuussa Heikki osallistui Taitajien yhteydessä järjestämäämme harjoituskilpailuun yhdessä Itävallan ja Unkarin kilpailijoiden kanssa. Varsinkin Unkarin kisat olivat hyvä tilaisuus tutustua kanssakilpailijoihin ja maiden ekspertteihin. 

Heikki ja Latvian Renars Unkarin kisapaikalla. Huomaa Heikin itse rakentama näppäimistö, jota oli turha edes yrittää tuoda virallisiin kisoihin.

Kisan teknologiat

Lajimme Web Development on jatkuvasti muutoksessa, mikä tarkoittaa myös sitä, että teknologiat vaihtuvat kisasta toiseen. Tänä vuonna kisailija sai päättää käyttääkö backendin puolella Nodea vai PHP:tä. Fronttipuolella monella oli käytössä Tailwind, jokunen käytti Reactia, mutta monella oli Heikin tapaan käytössä PHP-ohjelmiskehys Laravel. 

Kisan aikana kilpailijoiden koneet eivät ole yhteydessä nettiin. Se tarkoittaa, että kirjoitettu koodi pitää osata tehdä itse. Koneelta löytyy toki perusdokumentaatio käytössä oleviin teknologioihin. Kilpailijat saavat käyttää halutessaan erillistä internet-konetta vain 10 minuuttia per tehtävä ja tarkistaa sen avulla jonkin yksittäisen seikan.

Kisan aikana kilpailijat tekivät töitä omissa poteroissaan. Muiden eksperttien kanssa arvioimme, että jos ergonomiapisteitä annettaisiin, Heikki olisi saanut niistä täydet pisteet joka päivä.

Kisaviikko

Kilpailuviikko Gdanskissa, Puolassa alkoi tiistaina työpisteiden valmistelulla ja hulppealla avajaisseremonialla, joka järjestettiin Polsat+ -areenalla. 

Kilpailupäiviä oli kolme ja ne koostuivat kukin kahdesta kisamoduulista. Ensin testiprojektin suunnittelijat, eli sveitsiläinen parivaljakko, esittelivät tehtävän ja vastasivat kysymyksiin. Tämän jälkeen oli vuorossa 15min ”Open communication”, jonka aikana kilpailija ja ekspertti saivat vapaasti keskustella omalla kielellään. Muuten ekspertin ja oman maan kilpailijan kaveeraus oli kiellettyä kilpailun aikana. Kisatehtävän tekemiseen oli varattu 3–4 tuntia, moduulista riippuen. 

Suomen joukkueeseen kuului 25 nuorta osaajaa ja he edustivat 21 lajia.

Kisan jälkeen

Kolmen tiukan kisapäivän jälkeen oli jäljellä enää palkintojen jako samalla Polsat+ -areenalla. Suomen joukkue menestyi erittäin hienosti: yhden kullan, kolmen hopean ja kahden pronssin lisäksi kotiin tuotiin yhdeksän kunniamainintaa. Monta kertaa saimme areenalla riemuita ja heilutella lippuja. 

Web-kehityksessä mitalisijat menivät ansaitusti Unkariin, Kazakstaniin ja Liettuaan. Vaikka Heikki jäi ilman kunniamainintaa, oli kokemus meistä molemmista erittäin arvokas. Webkehityslajissa ei kilpailla toisia vastaan vaan toisten kanssa. Lajin hyvästä hengestä kertoo myös tapa tavata palkintojen jaon jälkeen ja kiittää muita hyvistä kisoista. Heikinkin oli helppo hymyillä Unkarin Janoszin vieressä, he olivat ehtineet kisojen aikana tutustua. 

Kiitokset Heikille, että sain olla sun eksperttinä näissä kisoissa!

Teksti: Laura Järvinen

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi