Marja Wallinmaa

Johtamisoppeja yrittäjän arkeen

Andre Loran, yrittäjä Vantaalta, halusi kehittää yrityksensä toimintaa ja kehittyä itse johtajana. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon johtava koulutus Business College Helsingissä tarjosi ratkaisuin näihin molempiin.

Yrityksen kehittäminen vaati oman osaamisen kehittämistä

Nuorelle Andrelle ei koulunkäynti aikoinaan oikein maistunut, mutta armeija muutti tilanteen ja sen jälkeen intoa opiskeluun on riittänyt. Andre opiskeli ensin ravintola-alaa ja eteni työssään ravintolapäälliköksi asti, kunnes päätti siirtyä perheyrityksen palvelukseen isänsä avuksi.  

Perheyrityksessä työskennellessään Andre ymmärsi hyvin nopeasti, että hänen oma liiketoimintaosaamisensa ei riittänyt. Menestyäkseen työssään hänen pitäisi opiskella lisää, joten Andre hakeutui tradenomiopintoihin ja suoritti opinnot nopeasti 2,5 vuodessa. 

Andre huomasi myös, että perheyrityksen henkilökunnan tietotaitoa piti kehittää: – Meiltä puuttui yrityksestä tietynlaista osaamista ja sen vuoksi ohjasimme työntekijöitä mm. puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa opiskelemaan. Henkilöstön osaamistason nosto auttoi myös kaupallisessa mielessä, esimerkiksi tarjouskilpailuissa menestymisessä, Andre muistelee. 

Henkilökunnan opiskeleminen johdatti Andren ajatukset oman osaamisensa kehittämiseen ja uusiin opintoihin: – Mietin, mikä olisi seuraava itselle järkevä askel. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto tuntui sopivalta vaihtoehdolta omaan tilanteeseen, varsinkin kun se edellyttää käytännön johtamiskokemusta. Ajattelin, että pääsen koulutuksen myötä oppimaan uutta, testaamaan omia mahdollisuuksiani sekä rajojani ja mahdollisesti verkostoitumaan muiden johtajien kanssa.

Mies aulassa
Andre Loran työskentelee siivouspalvelualan perheyrityksessä toimitusjohtajana.

Hyödyllistä tietoa ja hyviä keskusteluja

Andre koki Business Collegessa opiskelun kokonaisuutena katsoen hyödylliseksi, koska hän pystyi heti opintojen alkumetreiltä lähtien soveltamaan saamiaan oppeja omassa yrityksessään. – Olen semmoinen ihminen, että kun saan hyödyllistä tietoa, niin yritän viedä sen käytäntöön mahdollisimman nopeasti, Andre toteaa. 

Business College Helsinki oli oppilaitoksena Andrelle entuudestaan tuttu, koska liiketoiminta alana oli kiinnostanut häntä jo pitkään. Kun sopiva koulutusvaihtoehto löytyi Business Collegen valikoimasta, Andre laittoi hakupaperit vetämään – ja pääsi opiskelemaan.  

Opinnot alkoivat maaliskuussa 2023 ja etenivät ripeästi. Andren mielestä opintoihin liittyvä työmäärää ei ollut liian suuri, varsinkin kun kyse oli päivittäiseen työhön kiinteästi liittyvistä asioista.  

Opiskelu yhdessä muiden johtajien kanssa oli Andren mielestä antoisaa: – Keskustelu lähipäivissä esimerkiksi henkilöstöhallintoon liittyvissä asioissa oli hyvin avointa, mutta samalla hyvin luottamuksellista. Ne asiat, joista siellä keskusteltiin, pysyivät siellä, Andre pohtii. 

Johtamisen ja yritysjohtamisen koulutusohjelman kouluttajat tekivät Andreen vaikutuksen: – Kouluttajat olivat todella päteviä ja kokeneita. Oli hyvin mielenkiintoista kuulla heidän omista kokemuksistaan ja oppia millaisin erilaisin keinoin he olivat tapauksia ratkaisseet. Nostan kyllä hattua heille kaikille. 

Tulevaisuuden suunnitelmia

Andre sai opinnot suoritettua ja tutkintonsa valmiiksi helmikuussa 2024. Jatko-opintojakin hän on jo ehtinyt miettimään ja ajatus EMBA-koulutuksesta kiehtoo tulevaisuudessa. 

Opinnot aiheuttivat myös muunlaista heräämistä: – Minulla tuli tässä yrityksessä juuri 10 vuotta täyteen, mikä on melko pitkä aika. Perheyrityksessä on tietysti ne omat hyvät puolensa, aivan kuten omat haasteensa. Uskon, että uralleni tulee mahtumaan myös muunlaisia rooleja ja organisaatioita. Haluaisin saattaa tämän yrityksen hyvään myyntikuntoon, ja katsoa sen jälkeen uusia vaihtoehtoja. Voisin nähdä itseni esimerkiksi alue- tai kehitysjohtajan roolissa, kenties aivan uudella toimialalla. 

Panosta itseesi ja osaamiseesi 

– Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon johtava koulutus on laaja kokonaisuus ja siinä käsitellään eri johtamisen osa-alueita aina henkilöstöasioista talouteen ja asiakkuuksien johtamiseen asti. Minulle yrityksen toimitusjohtajana tämä oli tosi hyödyllistä. Koulutuksen myötä ymmärsin todella, että johtamisessa kannattaa hyödyntää faktatietoa ja päätökset kannattaa tehdä niiden perusteella. Koulutus soveltuu mielestäni kaikille, jotka haluavat kehittää omaa johtamistaan ja jotka toimivat sellaisessa tehtävässä, että voivat näitä asioita käytännössä soveltaa.  

– Olen muutenkin sitä mieltä, että ihmisten kannattaa panostaa itsensä kehittämiseen. Mitä enemmän sinulla on tietotaitoa, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on vaikuttaa asioihin ja saada asioita aikaiseksi, Andre kiteyttää. 

    Marja Wallinmaa

    - marja.wallinmaa@bc.fi