Marja Wallinmaa

Kiinnostuksen kohteesta uusi ammatti

Kun elämä antoi tilaa, Toni Nissinen päätti lähteä opiskelemaan koodausta, joka hänellä oli ollut jo vuosia kiinnostuksen kohteena. Tammikuussa 2022 Toni aloitti opinnot Business College Helsingin englanninkielisessä koodaajakoulutuksessa ja vuoden 2023 alusta alkaen hän ollut opintoihin kuuluvassa työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa eli ns. harjoittelussa. 

Työura käyntiin turvallisuusalalla     

Tonin kiinnostus koodaukseen alkoi jo nuorena nettisivujen tekemisen parissa. Kesätöinä tuli tehtyä sivut mm. seurakunnalle ja tarkoitus oli heti yläasteen jälkeen lähteä opiskelemaan alaa. – Menin yläasteen jälkeen kuitenkin lukioon. Lukio ei lopulta ollut minua varten, joten jätin sen kesken ja kouluttauduin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Valmistumisen jälkeen oli armeijan vuoro ja siellä heräsi mielenkiinto turvallisuusalaa kohtaan. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan töitä en ole virallisesti tehnyt päivääkään. Sen sijaan työskentelin yksityisellä turvallisuussektorilla vähän yli 10 vuotta. Portsarin hommissa opintotaustasta oli hyötyä, varsinkin psykologisessa mielessä, Toni muistelee.    

Raiteilta opintovapaalle

Turvallisuusalalta Toni siirtyi VR:lle ja aloitti työt lähiliikennekonduktöörinä. Muutaman työvuoden jälkeen Toni toimi 1,5 vuotta esihenkilönsä sijaisena. Sijaisuuden päättyessä oli hyvä hetki miettiä tulevaisuutta: – Sijaisuuden lähestyessä loppuaan mietin, haluanko palata vanhaan tehtävääni vai olisiko nyt hyvä hetki lähteä kouluttautumaan. Tutkin eri opiskeluvaihtoehtoja paljon ja päädyin hakemaan Business Collegen koodaajakoulutukseen, jonka hakuaikataulu ja -prosessi sopi itselle hyvin. Tämä koulutus kiinnosti sen vuoksi, että se on suunniteltu pitkälti alanvaihtajia varten, Toni perustelee.  

Toni hyväksyttiin mukaan koulutusohjelmaan ja hän jäi työstään VR:llä opintovapaalle. 

Toni Nissinen valitsi Business Collegen koulutuksen mm. sen vuoksi, että se on suunniteltu erityisesti alanvaihtajia varten.

Projektityöskentely on tärkeä osa opintoja 

Hyppy työelämästä aikuisopiskelijaksi sujui Tonilla mutkattomasti. Aivan aluksi vastaan tuli luonnollisesti paljon uutta: – Pää oli aluksi hiukan pyörällä, mutta heti kun pääsimme vauhtiin opinnoissa, tuli fiilis, että opiskeltavat asiat ovat aika siistejä juttuja. Alusta saakka itselläni oli se olo, että tämä on sitä mitä haluan tehdä. Opiskelijaryhmämme oli myös todella hyvä; olimme hyvin samanhenkistä porukkaa ja kaikki otettiin mukaan toimintaan. 

Opintojen loppupuolella tehtävän isomman projektin tärkeyttä Toni korostaa erityisesti: – Projektityöskentely oli todellinen oppimiskokemus. Kyse oli isosta kokonaisuudesta, valmistautumisaikaa ei kovin paljoa ollut ja siinä mentiin hyvin nopeasti ns. syvään päätyyn. Mutta oppimisen kannalta se oli ehdottomasti erittäin merkittävä osuus opinnoissa. 

Työharjoittelupaikan miettimisen Toni aloitti hyvissä ajoin. Hän laittoi GitHubin ja LinkedIn-profiilin kuntoon ja puhui tulevasta harjoittelusta esimerkiksi it-alalla työskenteleville kavereilleen. Toivepaikka tuli vastaan, kun koulutuksen yrityskumppanin Druid Oy:n henkilöt tulivat esittäytymään opiskelijoille: – Kiinnostukseni Druidia kohtaan alkoi, kun druidilaiset tulivat koululle tapaamaan opiskelijaryhmäämme. He vaikuttivat sellaisilta ihmisiltä, joiden kanssa haluaisin tehdä töitä. Kiinnostukseni vahvistui entisestään projektityöskentelyn aikana, Toni kertoo. 

Oikea päätös

Tonin toive toteutui ja hän aloitti Druidilla harjoittelun yhdessä neljän muun BC:n opiskelijan kanssa tammikuussa 2023. Alku Druidilla on sujunut hyvin ja Toni on viihtynyt erinomaisesti: – Olemme päässeet tekemään erilaisia projekteja ja meistä harjoittelijoista on ollut yritykselle myös oikeasti hyötyä eli olemme pystyneet tekemään asiakasprojekteihin liittyviä helppoja tehtäviä. Meitä opastaa muutama mentori täällä, toki muukin henkilökunta auttaa ja perehdyttää tarvittaessa. Haluan ehdottomasti jäädä tänne töihin harjoittelun ja valmistumisen jälkeen toukokuussa, jos se on mahdollista. Päätökseni kouluttautua koodariksi oli oikea. 

Alanvaihtaminen aikuisena on iso päätös. Toni on samaa mieltä: – Tietyllä tavalla sinun pitää olla rohkea. Pitää uskaltaa lähteä pois vanhasta ja jättää se elämän malli, johon olet tottunut. Monelle se voi olla iso kynnys. 

Koodaajakoulutusta Toni voi omien kokemustensa perusteella suositella: – Jos olet oikeasti kiinnostunut koodauksesta, suosittelen tätä koulutusta. Tahti opiskelussa on melko kova ja sen vuoksi on hyvä, jos sinulla on jonkin verran valmiuksia asian suhteen. Kuitenkin se, että ymmärtää perusteita, auttaa jo pitkälle. Koodauksessa on hyvää se, että virheitäkin voi tehdä ja niihin suhtaudutaan oppimismahdollisuuksina. Monella muulla alalla näin ei ole. Itselle tämä on henkisesti iso juttu. 

Hakuaika englanninkieliseen koodaajakoulutukseen: Lue lisää.

    Marja Wallinmaa

    - marja.wallinmaa@bc.fi

    Paavo

    Olipa hyvä kirjoitus!