Kaksoistutkinnossa opiskelijaa kuunnellaan

Suvi Brazil-Turunen ja Eino Mervola opiskelevat kumpikin kaksoistutkintoa Business Collegessa. Suvi opiskelee liiketoiminnan perustutkintoa ja lukio-opintoja, Einolla puolestaan on työn alla lukio-opintojen lisäksi tieto- ja viestintätekniikan opinnot. Suvi miettii markkinointiin erikoistumista ja Eino aikoo erikoistua peliohjelmointiin.

Kun Suvi oli ysillä, hän ei osannut päättää, mihin oppilaitokseen menisi jatkamaan opintojaan. Tahto oli kova kohti lukiota. Mutta myös merkonomikoulutus kiinnosti Suvia, koska liiketoiminta olisi hyvä ala ja koulutus avaisi ovia monenlaisiin tehtäviin. Suvi päätti hakea kaksoistutkintoon.

Eino on päätynyt kaksoistutkintoon parin mutkan kautta. Hän kävi kymppiluokan ja oli lukiossa ennen Business Collegeen tulemista. – Mulla on kova halua tehdä asioita. Suhtaudun intohimoisesti peleihin, joten peliohjelmoinnin opinnot kiinnostivat. Pelkässä lukiossa musta tuntui, että osa itsestä olisi pois, Eino kertoo.

– Mulle kerrottiin, että kaksoistutkinto olisi todella raskas, mutta ei se sitä ole, Suvi kertoo, – ammatillisissa opinnoissa on paljon vaihtelua – ryhmätöitä, projekteja – ja työharjoittelukin on iso etu.

– Kaksoistutkinnon raskaudella on peloteltu liikaa, Einokin sanoo. – Olen tykännyt tästä todella paljon. En kyllästy eikä tule burn outia, kun ei tarvitse olla vain ammatillisissa opinnoissa tai lukiossa, vaan voi olla kummassakin.

Valmis paketti valittu

Business Collegessa kaksoistutkintoon on valittu paketti lukio-opintoja. Lukioaineita suoritetaan äidinkieli, englanti, lyhyt matematiikka, yhteiskuntaoppi ja terveystieto. Nämä aineet myös kirjoitetaan. – Voin keskittää akateemisen energiani siihen, mitä tulen kirjoittamaan. Se on mulle valmiiksi mietitty eikä mun tarvitse itse, miettiä mitä kirjoittaisin, Eino summaa.

Eino ja Suvi tykkäävät BC:n tavasta järjestää kaksoistutkinto: ammatillisia opintoja on aamupäivisin ja iltapäivällä on lukiotunteja maanantaista torstaihin. Näin aamu on rennompi ja iltapäivällä täytyy sitten vähän enemmän tsempata. Lukio-opettajat tulevat Business Collegen tiloihin, joten siirtymisiä ei tarvitse tehdä eikä suunnitella. Perjantaisin on lyhyempi päivä, kun on vain ammatillisia opintoja.

Lukioaineita voisi halutessaan ottaa lisää tai vaihtaa vaikka yhteiskuntaoppi johonkin toiseen. Nämä ekstraopinnot/omat valinnat suoritetaan yhteistyölukiossa iltaopintoina. Einolla ei ole siihen kiinnostusta, Suvi puolestaan voisi opiskella esimerkiksi kieliä myöhemmin.

Opinnot eivät kuormita liikaa

Lukiotunneilta tulee luonnollisesti läksyjä, mutta ammatillisista opinnoista ei yleensä. Liiketoiminnassa tehtävät pyritään tekemään tunneilla. – Lukio-opintojen kokeet ovat koeviikolla. Silloin on yleensä neljä koetta. Ammatillisen kokeita ei laiteta samalle viikolle, Suvi kertoo.

Ammatillisissa aineissa suoritukset tehdään usein eri tavalla ja se antaa erilaisen fiiliksen: – Kympin koe ei anna samaa fiilistä suorituksesta kuin se, että on itse vaikka rakentanut koneen, Eino kertoo.

Opiskeluissa on työtä, mutta Suvin mielestä ei liikaa. Hän ehtii hyvin viettämään sosiaalista elämää ja taukoja. Salillekin on aikaa mennä pitämään huolta fyysisestä kunnosta.

Opettajat kuuntelevat opiskelijoita

Suvi kiittelee opettajien joustavuutta ja sitä, miten opiskelijoita kuunnellaan ja heidän ideoitaan sekä näkemyksiään otetaan huomioon. – Samalla kun me kuunnellaan opettajaa, se kuuntelee meitä, Suvi kertoo. – Olemme jopa saaneet äänestää, milloin pidetään koe, jotta se sopii muiden opintojen kanssa. Tai jos meillä on excel-tunti ja toinen tunti samasta aihepiiristä, olemme voineet yhdistää ja jatkaa tehtävää, vaikka ei olekaan enää saman opettajan tunti.

Einonkin mielestä opettajat ovat mukavia. Opiskelija voi valita tapansa ja ohjelmansa tehdä työ.  –Täällä kunnioitetaan jokaista tapaa opiskella, kaikkia ei pakoteta tekemään asioita samalla tavalla. Voimme valita esimerkiksi, millä ohjelmalla teemme jonkun työn, Eino kuvaa. – Eikä kukaan ei tule hyssyttelemään, jos juttelee aiheesta kaverin kanssa tunnilla. Voimme myös kertoa opettajille omat mielipiteemme ja vastaavat aina kysymyksiin.

Monia mahdollisuuksia ja kavereita

Oppilaitoksen monet upeat mahdollisuudet ovat tulleet Suville jo tutuksi: – Olen päässyt esimerkiksi mukaan mainosvideokuvauksiin. Sitten täältä pääsee hyvin esimerkiksi Pohjoismaisille opintomatkoille. Käytännön tekemistä ja opiskeluja voi yhdistää vaikka työskentelemällä salibandyn MM-kisoissa.

Koulusta on tullut kavereita runsaasti. – Täällä saa hyvin kavereita, ei liikaa ujostella, Suvi toteaa. Einokin toteaa, että koulussa on hyvä fiilis ja samanhenkistä porukkaa: – Täällä on hyvä ilmapiiri. Ryhmässä on samanhenkistä porukkaa, joka puhuu samaa ”kieltä”, kun kaikille on pelimaailma tuttu. Hyvä ilmapiiri näkyy siinä, ettei kenellekään pyöritellä silmiä, jos kysyy jotain, minkä muut tietävät.


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

BC Students

19.6.2024

MUNOL 2024: Nuorten kansainvälistä yhteistyötä ja diplomatiaa


MUNOL 2024 -konferenssin tunnelmia.

18.6.2024

Kehitä henkilöstösi osaamista oppisopimuskoulutuksen avulla


Oppisopimuskoulutus on erinomainen keino kehittää nykyisen henkilöstön osaamista.

14.6.2024

Opintojen aloitus elokuussa 2024


Orientaatiopäivien aikataulut on porrastettu niin, että päivän aikana on 2-3 eri aloitusaikaa. Saat noin viikkoa ennen orientaatiopäivääsi meiltä sähköpostin, jossa on…