Kaksoistutkinnosta kattava pohja tulevaisuuteen

Nelli Saarlemo ja Toivo Heikkinen ovat ensimmäisen vuoden kaksoistutkinto-opiskelijoita. Nelli suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon – ja Toivo puolestaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon sekä ylioppilastutkinnon.

– Halusin kattavamman pohjan. Pystyn lähtemään opiskelemaan mitä vaan, kun voin valita, millä todistuksella haen, Nelli sanoo.

Kaksoistutkinto-opiskelija Nelli

– Mun mielestä lukio on vähän vanhanaikainen ajattelutapa. Jos kirjoittaa huonot paperit, voi olla vaikea päästä jatko-opiskelemaan. Silloin pitää lukea todella paljon pääsykokeisiin, Nelli toteaa. – Jos mä en pääsekään heti jatko-opiskelemaan, voin mennä töihin, koska mulla on siihen osaamista liiketoiminnan perustutkinnon ansiosta.

Toivo kiinnostui yläasteella enemmän tietokoneista ja ohjelmoinnissa. Jo ala-asteella hänellä oli ollut pieni peliohjelmoinnin valinnainen. Lisäksi hän oli purkanut ja kasanut koneita. Toivolle ei pelkkä lukio tai ammatillinen oppilaitos maittanut. – Amis itsessään ei ollut mua varten, vaan halusin lukion siihen rinnalle. Lukeminen on ihan kiinnostavaa.

Valmiiksi valittu

Nelli ja Toivokin ovat kuulleet peloteltavan kaksoistutkinnon raskaudella. Kumpikin on sitä mieltä, että asiaa on suuresti liioiteltu. Heille valmiiksi valittu lukioainepaketti on hyvä juttu. BC:n kaksoistutkinnossa lukioaineet ovat äidinkieli, englanti, lyhyt matematiikka, yhteiskuntaoppi ja terveystieto.

Kaksoistutkinto-opiskelija Toivo

– Lukioaineet on valittu meidän puolestamme, joten sitä tarvitse itse miettiä eikä mitään ylimääräistä tehdä, Nelli ja Toivo toteavat. – Ammatilliset opinnot ovat maanantaista torstaihin aamupäivisin ja iltapäivällä on lukio-opintoja. Olisi paljon raskaampaa, jos lukiotunnit olisivat aamulla. Ammatillisilla tunneilla ei tarvitse ajatella niin paljon, vaan saa tehdä.

Nelli on tehnyt pienen poikkeuksen peruspakettiin: – Vaihdoin lyhyen matikan pitkään, mutta ei mun tarvitse olla nyt kuin kaksi iltaa viikossa iltalukiossa.

Elämää ja yökyläilyä

Muutakin elämää on kuin koulunkäynti. Toivo uskoo, että lukiossa olisi nopeampi tempo. Omaa ajankäyttöään tarvitsisi enemmän suunnitella. – Nyt ehdin usein tehdä kouluhommat koulussa – aikaa jää judolle ja kavereiden näkemiselle, Toivo kertoo. Nelli puolestaan ehtii harrastaa salilla käyntiä ja golffausta (ja kun maassa on lunta, on aika lumilautailla).

Nelli ja Toivo viihtyvät hyvin opiskeluryhmässään. Ennestään ei BC:ssä ollut tuttuja, mutta he ovat saaneet uusia kavereita. – Meitä on neljän tytön porukka, josta jokainen on eri paikasta kotisin. Olemme jo yökyläilleet toistemme luona, Nelli sanoo.
Toivokin kiittelee hyvää fiilistä: – Kaikki tulevat mielellään kouluun. He ovat alalla, jota haluavat opiskella. Meitä on ryhmässä 6-7 tyypin tiivis kaveriporukka.

Opettajat parasta

Nellin tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki. Hänen tavoitteensa on opiskella lisää joka tapauksessa. Kaksoistutkinto-opintojen jälkeen Nelli aikoo ainakin armeijaan.

Toivokaan ei vielä ihan tiedä, mitä tehdä opintojen jälkeen. Ehkä jatko-opintoja tai ehkä ei.
Onhan tässä vielä runsaasti aikaa miettiä.

Nelli ja Toivo tykkäävät opettajistaan: – Opettajat ovat täällä parasta, Nelli sanoo.

– Opetuksen laatu on erittäin hyvä. Asiat hoituvat nopeasti ja apua löytyy aina. Opetus on ajan tasalla alan trendien kanssa, Toivo täsmentää


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

Artikkeleita ei löytynyt.