Opintovapaan kautta uudelle uralle  

Ravintola-alalla pitkän työuran tehnyt Annika Succi teki koronapandemian jälkimainingeissa siirron, jota oli mielessään jo vuosia kypsytellyt: hän päätti kouluttautua taloushallinnon osaajaksi. Opiskelu Business College Helsingin merkonomikoulutuksessa tarjosi siihen juuri sopivan mahdollisuuden. 

Ravintola-alan töitä Suomessa ja Englannissa  

Annikalla on noin 20 vuoden ravintola-alan kokemus aina tarjoilijasta hovimestarin ja ravintolapäällikön tehtäviin asti. Vaikka ala veikin Annikan mukanaan ja hän viihtyi työssään hyvin, aina välillä mieleen nousi ajatus opiskelusta. – Peruskoulun jälkeen en osannut päättää mitä tekisin, joten lähdin töihin. Päädyin ravintola-alalle ja sille tielle jäin. Opiskelua mietin usein, mutta elämäntilanteet eivät sitä mahdollistaneet enkä toisaalta tiennyt mitä olisin halunnut opiskella, Annika muistelee.  

Uutta kokemusta Annika sai muuttaessaan Englantiin kolmeksi vuodeksi. Siellä tapahtui myös Annikan ensikosketus taloushallinnon tehtäviin: – Työskentelin pari vuotta ravintoloissa, mutta sitten päädyin ystävän kautta American Expressin Euroopan pääkonttoriin Brightoniin. Sinne tarvittiin suomenkielentaitoista asiakaspalvelijaa matkatiliosastolle. Työskentelin siellä vajaan vuoden ja pidin työstä tosi paljon. Koti-ikävä Suomeen kuitenkin voitti ja palasin kotiin. Hain Suomessa taloushallinnon tehtäviin, mutta nopeasti huomasin, että niitä oli mahdotonta saada ilman alan koulutusta. Niinpä palasin takaisin ravintola-alalle. 

Aika toteuttaa opiskeluhaaveet 

Sitten tuli vuosi 2020 – ja koronapandemia, joka sulki myös ravintolat. Lomautettuna ollessaan Annikalla oli aikaa pysähtyä ja miettiä mitä hän oikeastaan haluaisi tehdä: – Keväällä 2020 tapahtunut muutos työtilanteessa jatkui, lomautuksia ehti olla useampia. Lopulta tein päätöksen, että nyt on aika lähteä opiskelemaan, Annika kertoo.  

Seuraavaksi Annika alkoi tutkia eri koulutusaloja ja -vaihtoehtoja. Vastaan tuli myös Business Collegen merkonomikoulutus. – Business Collegeen päädyin monestakin syystä. Perheellisenä halusin opiskella päivisin ja tärkeää oli myös se, että koulutuksesta pystyi valmistumaan 1,5 vuodessa. Aikuiskoulutustukea kun saa 15 kuukaudeksi. Tulihan tässä jatkettua myös perinteitä, kun oma isä ja veli ovat molemmat käyneet Suomen Liikemiesten Kauppaopiston (Business Collegen aiempi nimi), Annika naurahtaa. 

Opiskelen itseäni varten

Annika jäi opintovapaalle ja aloitti opinnot Business Collegessa elokuussa 2021. Alusta asti Annikalla oli tavoite tehdä kaikkensa opiskelun eteen ja hän on tosi tyytyväinen siihen, miten asiat ovat sujuneet: – Koulusta ja opiskelusta jää minulle kyllä tosi hyvät muistot. Opiskeluryhmästäni löytyi tosi mukavia tyyppejä ja vertaistukeakin on saanut, jos opiskelussa on vaikka ollut hankalampi hetki. Oma HOKS-ohjaajani Marjut on ollut myös tosi motivoiva, Annika kiittelee.  

– Ihan parasta on kuitenkin ollut uuden oppiminen! Minulle on aiemmin ollut hankalaa se, jos en heti osaa jotain juttua. On ollut mahtava huomata, miten tämä koulutus on kasvattanut kärsivällisyyttäni. Hienoa on ollut myös huomata oma kehitys: nythän minä tämän asian osaan, kun olen tätä harjoitellut! Olen ymmärtänyt, että opiskelen itseäni varten. 

Tilitoimiston kautta takaisin työelämään

Merkonomin opintoihin kuuluu työelämässä tapahtuvan oppimisen -jakso eli ns. harjoittelu. Annika aloitti harjoittelupaikan etsimisen hyvissä ajoin ja sai paikan Paperless -nimisestä tilitoimistosta. Tilitoimistoon Annika halusi koska uskoi, että niissä tehtävät olisivat monipuolisia ja hän pystyisi myös suorittamaan yhdessä paikassa kaikki tutkintoon kuuluvat näytöt.   

Paperlessillä Annika on pääasiassa tehnyt kirjanpitoa ja päässyt käyttämään Procountor-ohjelmaa, jonka käyttöä oli harjoiteltu jo koulussakin. Harjoittelun ohessa Annika on aloittanut myös Procountor Akatemian, jossa voi suorittaa sertifikaatin, joka on todistus ko. järjestelmän käytön osaamisesta. 

Kaiken kaikkiaan Annika on viihtynyt Paperlessillä todella hyvin: – Minulla oli tosi tervetullut olo alusta asti. Olen oppinut Anulta ja Jenniltä (Paperlessin yrittäjäkaksikko) paljon, Annika kehuu. 

Myönteiset ovat myös Paperless Oy:n Anu Reniersin kokemukset: – Olemme ottaneet meille taloushallinnon harjoittelijoita parin vuoden ajan ja kokemuksemme harjoittelijoista ovat olleet pelkästään positiivisia. Harjoittelijat saavat meiltä hyvät eväät taloushallinnon töihin ja samalla me saamme apua kirjanpidon avustaviin tehtäviin. 

Annika Succi suoritti työelämässä tapahtuvan oppimisen jakson Paperless Oy:ssä.

Tulevaisuuden kuviot 

Annikan harjoittelu Paperlessillä päättyi marraskuun lopussa 2022 ja joulukuussa on tarkoitus juhlia sekä merkonomiksi valmistumista että uutta työpaikkaa. Intensiivisen opiskelun jälkeen Annika haluaa tehdä töitä täyspainoisesti: – Haluan tehdä alan töistä ja nähdä käytännön kautta mikä osa-alue itseäni alkaa taloushallinnossa puhutella. Jossain kohtaa saattavat myös esihenkilörooli tai HR-puolen tehtävät kiinnostaa. Opiskella voisin jatkossa työn ohessa. Seuraavaksi kuitenkin innolla uuteen rooliin ostoreskontran hoitajana, Annika iloitsee.

Lopuksi Annika haluaa rohkaista aikuisopiskelua miettiviä: – Harva taitaa tietää tarkalleen millaisen mahdollisuuden opintovapaa ja aikuiskoulutustuki tarjoavat. Opiskeluvaihtoehtojakin on runsaasti. Suomessa on itse asiassa todella mahtavat mahdollisuudet opiskella aikuisena.   

Hakuajat alkaviin aikuisten merkonomikoulutukseen: Lue lisää.


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

Artikkeleita ei löytynyt.