Rohkeasti uudelle alalle 

Joulukuussa 2022 merkonomiksi valmistuneella Mari-Anne Prusilla oli takanaan 16 vuoden ura sosiaalialalla ennen opintojen aloittamista Business College Helsingissä. Alun perin ajatus liiketoiminnan opinnoista liittyi Mari-Annen kiinnostukseen yrittäjyydestä, mutta opintojen aikana kiinnostus laajeni huomattavasti. 

AMK-opinnot vai liiketoiminnan perustutkinto?  

Mari-Annella on sosionomin tutkinto ja hän oli tehnyt alan töitä pitkään. Uuden opiskelu oli pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa ja lopulta tuli sopiva hetki toteuttaa tämä suunnitelma: – Halusin saada itselleni jotain ihan uutta näkökulmaa, mutta samalla halusin myös, että aiemmasta kokemuksesta olisi hyötyä tulevissakin kuvioissa. En haluakaan kutsua itseäni alanvaihtajaksi, vaan alanlisääjäksi, Mari-Anne pohtii. 

Ennen Business Collegeen hakemista Mari-Anne puntaroi eri koulutusvaihtoehtojen välillä: – Mietin sekä AMK-tutkintoa että liiketoiminnan perustutkintoa vaihtoehtoina. Lopulta vaaka kallistui kohdallani perustutkinnon puoleen. Merkonomin koulutus on sopivan mittainen, koska se on mahdollista suorittaa aikuiskoulutustuen puitteissa. Lisäksi halusin oppia nimenomaan käytännön tietoja ja taitoja, niitä mitä työssä oikeasti tarvitaan. 

Työelämässä oppimaan 

Mari-Annen opinnot ovat sisällöllisesti painottuneet myyntiin, markkinointiin, palvelumuotoiluun ja yrittäjyyteen. Erityisesti palvelumuotoilu herätti hänen kiinnostuksensa: – Olen oppinut koulutuksen aikana todella paljon. Palvelumuotoilusta sytyin ehkä eniten. Voi sanoa, että siinä kohtaa ns. iso lamppu syttyi päässä ja totesin, että palvelumuotoilua voi hyödyntää ihan millä alalla tahansa, työpaikassa kuin työpaikassa. 

Tärkeä osa merkonomin opintoja on työpaikalla tapahtuva oppiminen eli ns. harjoittelu. Mari-Anne kiittelee opettajia siitä, että paikan hakeminen otettiin hyvissä ajoin esille: – Sopivan paikan löytäminen ei välttämättä käy käden käänteessä. Itse halusin myös hieman haastaa itseäni paikan haussa. Ensiksi mietin mitkä alat minua kiinnostavat ja missä voisi olla hyötyä minun olemassa olevasta osaamisestani kuten vuorovaikutustaidoista. Vakuutuspuoli kiinnosti minua ja allekirjoitan vakuutusten ‘ideologian’. Halusin myös sellaisen paikan, josta olisi myöhemmin hyötyä varsinaisen työpaikan haussa, Mari-Anne kertoo. 

Mari-Anne kartoitti alan työpaikkoja ja huomasi, että Mandatumille haettiin korvauspuolelle työntekijää. Hän päätti rohkeasti ottaa yritykseen yhteyttä, vaikka ei avoinna olleeseen tehtävään ollutkaan hakemassa: – Soitin ilmoituksessa olleelle henkilölle, kerroin itsestäni ja tilanteestani. Tiedustelin, oliko heillä tarjolla harjoittelupaikkoja. Minua kehotettiin laittamaan avoin hakemus ja näin toimin. Mietin kyllä, kuuluukohan heistä ikinä mitään. Mutta mukavaksi yllätykseksi Mandatumilta soitettiin ja pyydettiin haastatteluun – ja siitä se homma sitten lähti liikkeelle. Prosessi oli kyllä ihan työnhakuun verrattava kokemus.  

Merkonomiksi valmistunut Mari-Anne Prusi työllistyi harjoittelupaikkaansa Mandatumille.

Uurastus palkittiin 

Elokuussa 2022 alkanut harjoittelu tapahtui Mandatumin myyntiyksikössä. Mari-Anne pääsi esimerkiksi sopimaan varainhoidon myyntitapaamisia ja soittamaan riskivakuutuksiin liittyviä puheluita sekä valmistelemaan asiakastapaamisia. Mari-Anne koki, että hänet otettiin Mandatumilla samalla tavalla vastaan kuin hän olisi tullut sinne töihin: – Hakiessani paikkaa esitin toiveen, että pääsisin todella tekemään töitä siellä, kaikkea mitä kokonaisuuteen kuuluu. Olen tosi iloinen, että minuun luotettiin ja annettiin vastuuta. Ja kun kyse oli myyntityöstä, niin minullakin oli omat tavoitteeni. Työ vaati kyllä omaa aktiivisuuttakin. Asiat olivat itselle uusia ja opiskelin itsenäisesti varainhoitoon liittyviä asioita alusta asti. 

Harjoittelujakson loppupuolella Mari-Annen ajatukset alkoivat luonnollisesti pyöriä jo valmistumisen jälkeisessä ajassa eli tulevassa työpaikassa. Mandatumilla hän halusi mielellään jatkaa, mikäli sopiva paikka löytyisi. Lisäksi hän haki muutamia muita myynnin alan työpaikkoja. Marraskuussa harjoittelujakson lähestyessä loppua asiat järjestyivät ja Mari-Anne sai hienosti sujuneen harjoittelun jälkeen työpaikan Mandatumilla. – Yllätyin itsekin kuinka myyjän työ täällä Mandatumilla on imenyt mukanaan ja tulevaisuuden tavoitteenani on ehdottomasti kehittyä tässä, Mari-Anne suunnittelee. 

Kaiken kaikkiaan Mari-Anne on tosi iloinen ja tyytyväinen Business Collegen tarjoamaan koulutukseen, opintojen sisältöön ja tietysti harjoitteluun Mandatumilla. Uusille urille lähteminen vaatii Mari-Annen mielestä hieman uskallustakin: – Suosittelen merkonomin koulutusta kaikille aikuisille, joilla on riittävästi intoa ja rohkeutta lähteä opiskelemaan uutta. Tämä koulutus ei todellakaan ollut mikään läpihuutojuttu, vaan siihen piti kyllä panostaa tosissaan. Ja onhan neljän kuukauden työpaikalla tapahtuva oppiminen (harjoittelu) uudessa vieraassa ympäristössä ja uusissa tehtävissä sekin aika vaativa juttu. Mutta ehdottomasti sen arvoista. 

Hakuajat aikuisten liiketoiminnan perustutkinnon koulutukseen: Lue lisää.


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

Artikkeleita ei löytynyt.