Lapinlahden lähteellä

OBCD-projektissa kehitetään yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemiä ja Lapinlahden Lähde Oy on yksi verkostomme jäseniä. Ville Pellinen ja Lapinlahden lähde liittyivät vastaperustettuun OBCD-projektin Yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemiin, koska tahtovat oppia, verkostoitua ja vaikuttaa.

Kuva: Lapinlahden lähde.

Yhteiskunnallisen yrityksen toimitusjohtaja Ville Pellinen ottaa meidät vastaan Lapinlahden upeassa ja ainutlaatuisessa miljöössä Helsingin keskustan tuntumassa. Lapset ovat vallanneet läheisen puiston ja kirkuvat ulkona riehumisen ilosta samalla, kun aurinko kultaa syksyn säteillään puiston vanhojen puiden lehtihunnut. Yli 180-vuotias rakennus ottaa vastaan kulkijan kuin avoin syli. Tänne ovat ihan kaikki tervetulleita.

Ville Pellinen ja Lapinlahden lähde liittyivät vastaperustettuun OBCD-projektin Yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemiin, koska tahtovat oppia, verkostoitua ja vaikuttaa. Hän myös haluaa saada uusinta tietoa yhteiskunnallista yrityksistä ja niiden kehittämisestä.

  • Erityisen innostunut olen vaikuttamistyöstä, tiedon jakamisesta ja verkostoitumisesta muiden yhteiskunnallisten yritysten kanssa, toteaa Pellinen.  

Lapinlahden Lähde oli yksi ensimmäisiä perustetun yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemin jäseniä.

Lapinlahden vanhassa sairaalamiljöössä sijaitseva Lapinlahden Lähde on taiteen, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus. Keskeistä toiminnassa ovat kaikille avoimet, ilmaiset tapahtumat ja ryhmät. Lähteellä järjestetäänkin satoja tapahtumia ja näyttelyjä vuodessa. Tämän lisäksi Lapinlahden Lähde on kiinnostava oppimisympäristö, jossa voi rauhassa kokeilla uusia työtaitoja ja harrastuksia. Lapinlahti-yhteisössä tehdään upeaa työtä yksinäisyyden vähentämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

  • Täällä luodaan myös uudenlaista yhteisöllistä kaupunkikulttuuria, tarjotaan kasvualusta yhteiskunnalliselle yrittäjyydelle ja taiteelle sekä järjestetään oppimismahdollisuuksia ja työllistymistoimintaa, kertoo Ville Pellinen.

Lapinlahden Lähde on yhteiskunnallinen yritys, joka toimii osana Lapinlahden yhteisöä. Siellä toimii myös MIELI ry:n paikallisyhdistys Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry. ja lukuisa joukko muita yhdistyksiä ja yrityksiä.

Aleksis Kiven puu ja Ville Pellinen, Kuva: Helena Miettinen

Aleksis Kiven puu ja Ville Pellinen, Kuva: Helena Miettinen

Kiertelemme historiallista miljöötä syysauringon paisteessa, nautimme leppoisasta tunnelmasta ja ihailemme lukemattomia yksityiskohtia. Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaala ja yksi Euroopan vanhimpia psykiatrian alan hoitolaitoksia. Rakennus on Carl Ludvig Engelin suunnittelema, ja sen kulttuurihistoriallinen arvo on kiistaton. Sairaalan tunnetuin potilas on kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi, jonka sairauden syiksi kirjattiin verenvähyys, juopottelu ja loukattu kirjailijankunnia.

Ville Pellisellä on monta yhtymäkohtaa Lapinlahden lähteen yhteisöön. Hän toimii Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtajana ja omaa erittäin humaanin näkökulman yhteistyöhön. Jopa kaupungin rakentajat saavat häneltä sympatiaa, vaikka Engelin suunnittelema upea kokonaisuus on jäänyt kunnostamisessa puolitiehen. Vanhat rakennukset vaativat vaalimista, kunnioittamista ja rakkautta. Ei ole vain yksi kerta, kun upean rakennuksen ympärille on tehty pelastava piiri käsi kädessä.

  • Meille on sydämen asia nostaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassamme sekä lisätä yhteiskunnallisen yrittäjyyden vaikuttavuutta ja parantaa toimintaedellytyksiä, summaa Ville Pellinen näkemyksiään.

Lapinlahden entisen sairaalan pihalla on julistenäyttely, jossa on Safe Lapinlahti with a poster – pelastakaa Lapinlahti aiheisia julisteita julistetaiteilijoilta ympäri maailmaa.  Niissä on kaikissa tärkeä sanoma: Pelastetaan tämä upea vanha sairaalamiljöö ja kaupunkiluonto.  

Yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa ja vastuullisen toimintatapansa vuoksi yhteiskunnalliset yritykset on tunnistettu Euroopan tasolla keinoksi vastata YK:n 2030 kestävän kehityksen tavoitteisiin, edistää talouden digitaalista ja vihreää siirtymää sekä rakentaa kestävämpiä ja reilumpia yhteiskuntia. Jotta yhteiskunnallisten yritysten toiminta olisi menestyksekkäämpää, luodaan heidän osaamistarpeisiinsa koulutusta sekä jakamisen ja yhteistyön mahdollisuuksia ekosysteemissä.

Yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemiä kehitetään eurooppalaisessa verkostossa, Open Business for Community Development (OBCD) -projektissa. Yhteistyössä on mukana korkeakouluja, ammatillisen koulutuksen järjestäjiä sekä yhteiskunnallisia yrityksiä Kreikasta, Italiasta, Espanjasta ja Suomesta. OBCD-projektia rahoittaa Erasmus+ Alliances for Innovation. Projektin ekosysteemiin on lähtenyt mukaan yli 15 yhteiskunnallista yritystä ja mukaan mahtuu vielä.

Lue lisää OBCD-hankkeesta ja ekosysteemistä: https://www.obcdproject.eu/fi/kotisivu/

Lue lisää Lapinlahden Lähteestä: https://lapinlahdenlahde.fi/

Teksti: Helena Miettinen


Muita artikkeleita

Alhaalta löydät ajankohtaiset uutiset ja kirjoitukset.

Artikkeleita ei löytynyt.