Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto – peruskoulupohjainen

Entinen datanomikoulutus uudistui täysin

Koska tulevaisuus on digitaalinen.

Jos tiedät, että haluat toimia IT-alalla, saat monipuolisen osaamisen työelämään sekä valmiudet jatko-opintoihin.

Suomen suurin toisen asteen tieto- ja viestintätekniikan koulu on uudistanut yhteistyössä työelämän kanssa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon sisällön ja tavan, miten ICT-osaamista opiskellaan.

Tutkinnon uudistuessa tutkintonimike datanomi jää historiaan. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittaneiden tutkintonimikkeet ovat jatkossa ohjelmistokehittäjä ja it-tukihenkilö.


Tutkinto

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto (ent. datanomi)


Kesto

n. 3 vuotta


Kenelle

Peruskoulun suorittanutAjankohta

Alkaa elokuussa. 


Hakeminen

Hae yhteishaussa 18.2.-10.3.2020. Hae tästä »


Pääsykoe

Kielikoe 4.5.2020 & 6.5.2020

Koulutukseen ei ole pääsykoetta


Meillä pääset opiskelemaan koodaamista ja valkohattuhakkerointia sekä oppimaan tavat ja tekniikat, miten pelejä pelialalla luodaan. Meillä on eniten opiskelijoita, ICT-alan ammatillisia opettajia ja valinnanmahdollisuuksia.

Uudistuneessa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa on parasta se, että sisällöt on päivitetty nykyajan työn vaatimusten mukaisiksi. Mukana on esimerkiksi entistä enemmän tiimityöskentelyä sekä vuorovaikutusta eli niin sanottuja soft skillejä – taitoja, joista on hyötyä modernissa työelämässä riippumatta siitä, mitä työtä tulet lopulta tekemään.

Lisäksi uudistuneessa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa mahtavaa on sen joustavuus: voit esimerkiksi kokeilla ohjelmointia ja jos se ei tunnukaan omalta intohimolta, voit vaihtaa erikoistumista kesken opintojen ja saat edistymisesi ohjelmoinnissa sisällytettyä tutkintoosi.

Tuleeko susta ohjelmistokehittäjä vai IT-tukihenkilö?

Aiemmin tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittanut saattoi kutsua itseään datanomiksi. Nyt sinusta voi tulla joko ohjelmistokehittäjä tai IT-tukihenkilö.

Voit valita kiinnostavimmat polut ja tutkinnon osat alustavasti jo, kun otat opiskelupaikan vastaan ja lopullisesti ensimmäisen syksyn aikana.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opiskelijana voit erikoistua:

  • peliohjelmointiin
  • Web-ohjelmointiin
  • Kyberiin
  • ICT-tukeen

Valinnat vaikuttavat opiskeltaviin tutkinnon osiin ja näiden lisäksi opiskelijana sinulla voi olla täysin oma polku riippuen pohjaosaamisestasi ja harjoittelu- tai työpaikoistasi.

Ennalta ei tarvitse osata mitään, mutta pystyt nopeuttamaan opintojasi ja tehdä varhaisemmassa vaiheessa töitä, mitä enemmän osaat jo ennen opiskelua meillä.

Ohjelmistokehittäjä

Ohjelmistokehittäjänä voit erikoistua

  • Peliohjelmointiin sekä pelien suunnitteluun ja toteuttamiseen tai
  • Web-ohjelmointiin ja käyttöliittymien suunnitteluun.

Tekniikoina käytössä on Unity3D ja C# sekä .NET, Web-ohjelmoinnissa JavaScript ja Node sekä React ja Redux.

Ohjelmoinnin perusteita opetellaan heti alkuun Java-kielellä yliopiston avoimia kursseja hyödyntäen ja Web-kehittäminen aloitetaan HTML5 ja CSS3 -merkintäkielistä.

IT-tukihenkilö

IT-tukihenkilönä voit erikoistua

• kyberturvallisuuteen sekä teknisempään ylläpitoon ja hallintaan tai
• laitteiden hallintaan ja konfigurointiin, asiakkaiden tekniseen palveluun sekä tietoteknisen ratkaisun myyntiin

Tekniikoina käytössä Linux sekä Unix ja komentorivi, kyberissä skriptataan myös Pythonilla, toimialueita opetellaan ADn kanssa ja pilveä otetaan haltuun Google Cloudin sekä oman Private Cloudimme kautta (VMware).

Tiimityötä ja itsenäistä opiskelua

Pääset opiskelemaan ohjelmointia heti, kun opinnot alkavat, jos haluat. Opettajamme tekevät töitä työpareina tai tiimeinä ja myös opiskelussa korostuu tiimityö. Teknisten asioiden oppimisessa harjoittelu tekee mestarin, joten myös itsenäistä työskentelyä on luvassa.

IT-alan töitä tai jatko-opintoja pääkaupunkiseudulla

Voit itse valita, tähtäätkö suoraan työelämään tai jatko-opintoihin.
Alan töitä on erityisesti pääkaupunkiseudulla paljon. Ohjelmointiosaaminen sekä vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaidot ovat taitoja, joista on hyötyä työssä kuin työssä.

Sinulla on oikein hyvät mahdollisuudet päästä jatko-opintoihin pelkällä perustutkinnolla. Voit hakea korkeakouluihin yhteishaussa tai jatko-opintoväylämahdollisuuksiemme kautta.