Merkonomi ja ylioppilastutkinto – kaksoistutkinto


Suorittamalla kaksoistutkinnon saat sekä merkonomin todistuksen että ylioppilastutkintotodistuksen. Kaksoistutkinnon jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään tai halutessasi jatkaa opintoja.

Merkonomikoulutus on käytännönläheinen ja sopii sinulle, jos nautit työskentelystä toisten ihmisten kanssa ja opit asioita parhaiten itse tekemällä. Se on hyvä tutkinto, jollet vielä ole ihan varma siitä mitä haluat myöhemmin tehdä. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on hyötyä alalla kuin alalla. Ylioppilastutkinto sen ohessa tarjoaa laajemman yleissivistyksen ja teoreettisemman pohjan esim. jatko-opinnoille.

Kaksoistutkinto on mainio vaihtoehto, jos et ole varma haluatko lukioon vai ammattiopistoon. Sisäänpääsy ammattikorkeakouluun tai yliopistoon helpottuu, kun voit käyttää hakuvaiheessa joko merkonomin todistusta tai ylioppilastodistusta sen mukaan, kumpi on parempi! Jos jatkat kaupallisen alan opintoja tradenomiksi tai ekonomiksi, liiketoiminnan perustutkinnon myötä sinulla on siihen jo huomattavasti paremmat valmiudet.

Kaksoistutkinto on loistava valinta, jos tiedät jo nyt, että kaupallinen ala on sinun juttusi, ja tavoitteenasi on jatkaa liiketalouden opintoja ammattikorkeakoulussa (tradenomi) tai yliopistossa (ekonomi).

Kaksoistutkinto on lukemista ja tekemistä

Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) kaksoistutkintona on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille ja se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen ohella olet kiinnostunut oppimaan työtä tekemällä työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Kaksoistutkinto on nopea väylä työelämään tai työelämälähtöinen ponnahduslauta jatko-opintoihin.

Kaksoistutkinto ei ole raskaampi kuin pelkän lukion käyminen. Opiskelu on vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Sinulla on maanantaista torstaihin aamupäivisin ammatillisia opintoja, joissa pääset tekemällä oppimaan. Iltapäivällä on lukio-opintoja. Perjantaina on vain ammatillisia opintoja.

Kaksoistutkinnossa opiskellaan mm. työelämätaitoja, asiakaspalvelua, liiketoimintaa, yrittäjyyttä ja taloushallintoa. Lukion kursseista suoritetaan

  • lyhyt matematiikka
  • äidinkieli (tai S2)
  • englanti
  • yhteiskuntaoppi 
  • terveystieto

Näiden aineiden tunnit pidetään koulumme tiloissa, joten sinun ei tarvitse päivän aikana siirtyä paikasta toiseen.

Lukio-opinnot suoritetaan aikuislukion opetussuunnitelman mukaan. Tällöin pakollisia kursseja on hiukan vähemmän kuin nuorten lukiossa. Näin on mahdollista saada kolmessa vuodessa sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastodistus.

Voit opiskella pitkän matematiikan maksuttomasti Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa iltaopintoina. Halutessasi voit opiskella muitakin aineita esimerkiksi Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa, jolloin maksat aineopiskelijan maksun. Vaikka valitsisit peruspakettia enemmän lukio-opintoja, sinun ei tarvitse olla iltalukiossa ihan jokainen ilta.

Kaksoistutkinto-opiskelijana voit suuntautua liiketoiminnan opinnoissa myyntiin tai yrittäjyyteen.

Kun vastaanotat opiskelupaikan meiltä, valitset samalla suuntautumispolun. Näin opiskelet suuren osan opinnoistasi tutun ryhmän kanssa.
Kaksoistutkinto-opiskelijoille on tarjolla kaksi suuntautumispolkua: yrittäjyys ja myynti.
Opiskelupaikkaa vastaanottaessa voit ilmoittaa kolme sinua kiinnostavaa suuntautumispolkua.
Jos haet kaksoistutkinto-opiskelijaksi, ilmoita mieluisuusjärjestyksessä kaksoistutkinnossa tarjottavat yrittäjyyden tai myynnin polut ja lisäksi kolmas polkuvaihtoehto taloushallinto tai markkinointi, jotka ovat tarjolla vain merkonomitutkintoa tekeville. Opiskelijavalinnat polkuihin tehdään tarvittaessa lukuaineiden keskiarvon perusteella.

Myynti:

Erikoistut myynnin ja halutessasi myös finanssialan tehtäviin. Voit valita polun sisällä sinua kiinnostavia tutkinnon osia esimerkiksi projektissa toimisesta ja asiakkuuksien hoidosta. Tulevaisuuden työsi voi olla esimerkiksi myyjä, tuote-esittelijä, myyntiassistentti, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, markkinointiassistentti, kassavastaava tai yrittäjä. Tämä polku on suunnattu myös kaksoistutkinto-opiskelijoille.

Yrittäjyys: 

Jos yrittäjyys kiinnostaa, opit miten yritys perustetaan ja miten sitä pyöritetään. Voit jo opiskeluaikanasi perustaa NYT-yrityksen ja hankkia osaamista yrittäjyydestä. Valmistumisen jälkeen voit jatkaa yritystoimintaa oman yrityksen parissa. Opit myös myyntiä ja voit valita polun sisällä sinua kiinnostavia tutkinnon osia esimerkiksi projektissa toimisesta tai tapahtumajärjestelyistä. Tämä polku on suunnattu myös kaksoistutkinto-opiskelijoille.

Kuinka kauan opinnot kestävät?

Merkonomikoulutus kaksoistutkintona kestää noin 3 vuotta. Osan aikaa olet työssä oppimassa.

Valmistumisen jälkeen jatko-opintoihin tai töihin

Tutkinnon jälkeen voit työllistyä esimerkiksi kaupan asiakaspalvelutehtäviin, toimistotöihin johonkin yritykseen tai vakuutusneuvojaksi. Kaksoistutkinnon suorittaminen on osoitus määrätietoisesta toiminnasta ja tehokkaasta ajankäytöstä, jota työnantajat arvostavat. Kaksoistutkinto antaa hyvän pohjan jatko-opintoihin ammattikorkeakoulu tai yliopisto. Yrittäjyys on yksi vaihtoehto tulevaisuuteesi. Muutaman työvuoden jälkeen sinulla on mahdollisuus hakea alan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon.