Merkonomi-Liiketoiminnan perustutkinto


Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) antaa osaamista hyvin erilaisiin ammatteihin. Tutkinto antaa osaamista ja laajan valmiuden toimia erilaisissa tehtävissä myynnistä tapahtumatuotannon kautta vaikkapa vakuutusalalle. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on myöhemmin hyötyä alalla kuin alalla.

Jos teet mieluummin kuin luet kirjoista

Merkonomikoulutus on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille. Se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen sijaan opiskelet mieluummin työtä tekemällä oikealla työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Merkonomikoulutus on nopea väylä työelämään tai ponnahduslauta jatko-opintoihin.

Mitä merkonomiopinnot sisältävät ja mitä merkonomi tekee työkseen?

Merkonomiopinnoissa pääset opiskelemaan esimerkiksi työelämätaitoja, asiakaspalvelua, markkinointia, taloushallintoa sekä yrittäjyyttä.

Osa opinnoista on kaikille yhteisiä (mm. bisnesalan matematiikka ja kielet), mutta voit myös itse vaikuttaa tutkintosi sisältöön valitsemalla juuri sinulle mieleisiä valinnaisia tutkinnon osia.

Kun vastaanotat opiskelupaikan meiltä, valitset samalla suuntautumispolun. Näin opiskelet suuren osan opinnoistasi tutun ryhmän kanssa. Voit ilmoittaa kolme sinua kiinnostavaa suuntautumispolkua. Opiskelijavalinnat polkuihin tehdään tarvittaessa lukuaineiden keskiarvon perusteella.

Valitse oman mielenkiintosi mukaan suuntautumispolkusi:

Markkinointiviestintä:

Erikoistut markkinoinnin ja tapahtumajärjestelyiden mielenkiintoiseen ja koko ajan muuttuvaan maailmaan. Opit mm. miten markkinointikampanjoita suunnitellaan ja houkutellaan asiakasta ostamaan tuotteesi tai palvelusi. Opit myös, miten kehittää asiakaskokemusta. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi markkinointi-, tapahtuma-, viestintä- tai someassistenttina.

Myynti: 

Erikoistut myynnin ja halutessasi myös finanssialan tehtäviin. Voit valita polun sisällä sinua kiinnostavia tutkinnon osia esimerkiksi projektissa toimisesta ja asiakkuuksien hoidosta. Tulevaisuuden työsi voi olla esimerkiksi myyjä, tuote-esittelijä, myyntiassistentti, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, markkinointiassistentti, kassavastaava tai yrittäjä. Tämä polku on suunnattu myös kaksoistutkinto-opiskelijoille.

Taloushallinto:

Opit kattavasti erilaisia taloushallinnon tehtäviä. Taloushallinnon merkonomi voi sijoittua monenlaisiin taloushallinto- ja toimistotehtäviin. Saat hyödyntää tarkkuutta ja loogista hahmotuskykyä. Opit hoitamaan eri osa-alueita talouspalveluissa ja hyödyntämään toimiston ja taloushallinnon sovelluksia ja työvälineitä. Tulevaisuuden työsi voisi olla esimerkiksi taloushallinnon assistentti, kirjanpitäjä tai yrittäjä.

Yrittäjyys:

Jos yrittäjyys kiinnostaa, opit miten yritys perustetaan ja miten sitä pyöritetään. Voit jo opiskeluaikanasi perustaa NYT-yrityksen ja hankkia osaamista yrittäjyydestä. Valmistumisen jälkeen voit jatkaa yritystoimintaa oman yrityksen parissa. Opit myös myyntiä ja voit valita polun sisällä sinua kiinnostavia tutkinnon osia esimerkiksi projektissa toimisesta tai tapahtumajärjestelyistä. Tämä polku on suunnattu myös kaksoistutkinto-opiskelijoille.

Merkonomikoulutus kestää 3 vuotta – tai vähemmän

Peruskoulupohjainen merkonomikoulutus kestää noin 3 vuotta. Jos suoritat opintojasi hyvin, sinulla voi olla mahdollisuus nopeuttaa opintojasi. Tästä asiasta voit jutella tarkemmin oman opinto-ohjaajasi kanssa (aikaisintaan 2. vuoden syksyllä).

Tutkinnon jälkeen töihin tai jatko-opintoihin

Opintojen jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään. Yrittäjyys on myös erinomainen vaihtoehto. Halutessasi voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Muutaman työvuoden jälkeen voit täydentää osaamistasi alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.