Merkonomi peruskoulupohjaisena: liiketoiminnan perustutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) on hyvä tutkinto, jos tulevaisuudensuunnitelmasi eivät vielä ole täysin selkiintyneet. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on myöhemmin hyötyä alalla kuin alalla.

Tutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto (ent. liiketalouden perustutkinto)

Kesto

n. 3 vuotta

Kenelle

Peruskoulun suorittanut

Ajankohta

Alkaa elokuussa.

Hakeminen

Hae yhteishaussa 22.2.-22.3.2022.

Pääsykoe

Koulutukseen ei ole pääsykoetta

Jos teet mieluummin kuin luet kirjoista

Merkonomikoulutus on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille. Se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen sijaan opiskelet mieluummin työtä tekemällä oikealla työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Merkonomikoulutus on nopea väylä työelämään tai työelämälähtöinen ponnahduslauta jatko-opintoihin.

Mitä merkonomiopinnot sisältävät ja mitä merkonomi tekee työkseen?

Merkonomiopinnoissa pääset opiskelemaan esimerkiksi työelämätaitoja, asiakaspalvelua, liiketoimintaa, yrittäjyyttä sekä taloushallintoa. Lisäksi muun muassa bisnesalan matematiikka ja kielet ovat osa merkonomiopintoja.

Osa opinnoista on kaikille yhteisiä, mutta voit myös itse vaikuttaa tutkintosi sisältöön valitsemalla juuri sinulle mieleisiä valinnaisia tutkinnon osia.

Valitse oman mielenkiintosi mukaan suuntautumisvaihtoehtosi:

Myynti -ja palveluneuvonta:
Erikoistut myynnin tai kaupan alan tehtäviin. Tulevaisuuden työsi voi olla esimerkiksi: palvelumuotoilija, myyjä, tuote-esittelijä, myyntiassistentti, markkinointiassistentti, kassavastaava, yrittäjä.

Finanssipalvelut:
Erikoistut finanssialan palvelutehtäviin. Valmiina merkonomina voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin ammatteihin: palvelumuotoilija, palveluneuvoja, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, yrittäjä.

Talouspalvelut:
Taloushallinnon merkonomi sijoittua monenlaisiin taloushallinto- ja toimistotehtäviin. Saat hyödyntää tarkkuutta ja loogista hahmotuskykyä. Opit hoitamaan eri osa-alueita talouspalveluissa ja hyödyntämään toimiston ja taloushallinnon sovelluksia ja työvälineitä. Tulevaisuuden työsi voisi olla esimerkiksi: taloushallinnon assistentti, kirjanpitäjä, yrittäjä.

Merkonomikoulutus kestää 3 vuotta – tai vähemmän

Peruskoulupohjainen merkonomikoulutus kestää noin 3 vuotta. Jos suoritat opintojasi hyvin, sinulla voi olla mahdollisuus nopeuttaa opintojasi. Tästä asiasta voit jutella tarkemmin oman opinto-ohjaajasi kanssa (aikaisintaan 2. vuoden syksyllä).

Tutkinnon jälkeen töihin tai jatko-opintoihin

Opintojen jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään. Yrittäjyys on myös erinomainen vaihtoehto. Halutessasi voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Muutaman työvuoden jälkeen voit täydentää osaamistasi alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.