Merkonomi peruskoulupohjaisena: liiketoiminnan perustutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) antaa osaamista hyvin erilaisiin ammatteihin. Tutkinto antaa osaamista ja laajan valmiuden toimia erilaisissa tehtävissä myynnistä tapahtumatuotannon kautta vaikkapa vakuutusalalle. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on myöhemmin hyötyä alalla kuin alalla.

Tutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto (ent. liiketalouden perustutkinto)

Kesto

n. 3 vuotta

Kenelle

Peruskoulun suorittanut

Ajankohta

Alkaa elokuussa.

Hakeminen

Hae yhteishaussa. Hae Opintopolussa »

Pääsykoe

Koulutukseen ei ole pääsykoetta

Jos teet mieluummin kuin luet kirjoista

Merkonomikoulutus on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille. Se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen sijaan opiskelet mieluummin työtä tekemällä oikealla työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Merkonomikoulutus on nopea väylä työelämään tai ponnahduslauta jatko-opintoihin.

Mitä merkonomiopinnot sisältävät ja mitä merkonomi tekee työkseen?

Merkonomiopinnoissa pääset opiskelemaan esimerkiksi työelämätaitoja, asiakaspalvelua, markkinointia ja sisällöntuotantoa, yrittäjyyttä sekä taloushallintoa.

Osa opinnoista on kaikille yhteisiä (mm. bisnesalan matematiikka ja kielet), mutta voit myös itse vaikuttaa tutkintosi sisältöön valitsemalla juuri sinulle mieleisiä valinnaisia tutkinnon osia.

Valitse oman mielenkiintosi mukaan erikoistumisesi:

Markkinointi & sisällöntuotanto:
Erikoistut markkinoinnin ja sisällöntuotannon mielenkiintoiseen ja koko ajan muuttuvaan maailmaan. Opit mm. miten markkinointikampanjoita suunnitellaan ja houkutellaan asiakasta ostamaan tuotteesi tai palvelusi. Valmistuttasi voit työskennellä esimerkiksi markkinointi-, viestintä- tai someassistenttina.

Projektit/tapahtumat/palvelumuotoilu:
Projekteissa et pääse kyllästymään, vaan töilläsi on aina selkeä alku ja loppu. Jos projektit kiinnostavat, niin voit jo opiskeluaikanasi olla mukana projektien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tapahtumatuotannossa opit, miten pienet ja isot tapahtumat järjestetään niin, että kävijät viihtyvät. Palvelumuotoilussa opit, miten asiakaskokemuksesta tehdään mahdollisimman hyvä.Valmistututtuasi voit työskennellä esimerkiksi projektiassistenttina, tapahtumajärjestäjänä tai palvelumuotoilijana.

Myynti/logistiikka:
Erikoistut myynnin tai logistiikan alan tehtäviin. Tulevaisuuden työsi voi olla esimerkiksi: palvelumuotoilija, myyjä, tuote-esittelijä, myyntiassistentti, vientiassistentti, markkinointiassistentti, kassavastaava, yrittäjä.

Finanssipalvelut:
Erikoistut finanssialan palvelutehtäviin. Valmiina merkonomina voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin ammatteihin: palveluneuvoja, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, yrittäjä.

Talouspalvelut:
Taloushallinnon merkonomi sijoittua monenlaisiin taloushallinto- ja toimistotehtäviin. Saat hyödyntää tarkkuutta ja loogista hahmotuskykyä. Opit hoitamaan eri osa-alueita talouspalveluissa ja hyödyntämään toimiston ja taloushallinnon sovelluksia ja työvälineitä. Tulevaisuuden työsi voisi olla esimerkiksi: taloushallinnon assistentti, kirjanpitäjä, yrittäjä.

Yrittäjyys
Jos yrittäjyys kiinnostaa, opit miten yritys perustetaan ja miten sitä pyöritetään. Voit jo opiskeluaikanasi perustaa NY-yrityksen ja hankkia osaamista yrittäjyydestä. Valmistumisen jälkeen voit jatkaa yritystoimintaa oman yrityksen parissa.

Merkonomikoulutus kestää 3 vuotta – tai vähemmän

Peruskoulupohjainen merkonomikoulutus kestää noin 3 vuotta. Jos suoritat opintojasi hyvin, sinulla voi olla mahdollisuus nopeuttaa opintojasi. Tästä asiasta voit jutella tarkemmin oman opinto-ohjaajasi kanssa (aikaisintaan 2. vuoden syksyllä).

Tutkinnon jälkeen töihin tai jatko-opintoihin

Opintojen jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään. Yrittäjyys on myös erinomainen vaihtoehto. Halutessasi voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Muutaman työvuoden jälkeen voit täydentää osaamistasi alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.