Merkonomi peruskoulupohjaisena: liiketoiminnan perustutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) on hyvä tutkinto, jos tulevaisuudensuunnitelmasi eivät vielä ole täysin selkiintyneet. Kaupallisesta peruskoulutuksesta ja esimerkiksi asiakaspalveluosaamisesta on myöhemmin hyötyä alalla kuin alalla.


Tutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto (ent. liiketalouden perustutkinto)


Kesto

n. 3 vuotta


Kenelle

Peruskoulun suorittanut


Ajankohta

Alkaa elokuussa. 


Hakeminen

Hae yhteishaussa 2020.

Jos teet mieluummin kuin luet kirjoista

Merkonomikoulutus on tarkoitettu peruskoulun jälkeen nuorille. Se on hyvä vaihtoehto, jos kirjojen lukemisen sijaan opiskelet mieluummin työtä tekemällä oikealla työpaikalla tai vaikkapa osallistumalla erilaisiin projekteihin. Merkonomikoulutus on nopea väylä työelämään tai työelämälähtöinen ponnahduslauta jatko-opintoihin.

Mitä merkonomiopinnot sisältävät ja mitä merkonomi tekee työkseen?

Merkonomiopinnot sisältävät mm. työelämätaitoja, asiakaspalvelua, liiketoimintaa, yrittäjyyttä ja taloushallintoa sekä lisäksi mm. matematiikkaa ja kieliä. Osa opinnoista on kaikille yhteisiä, mutta voit myös itse vaikuttaa tutkintosi sisältöön valitsemalla juuri sinulle mieleisiä valinnaisia tutkinnon osia.

Valitse oman mielenkiintosi mukaan suuntautumisvaihtoehtosi:

Myynti -ja palveluneuvonta:
Erikoistut myynnin tai kaupan alan tehtäviin. Tulevaisuuden työsi voi olla esimerkiksi: palvelumuotoilija, myyjä, tuote-esittelijä, myyntiassistentti, markkinointiassistentti, kassavastaava, yrittäjä

Finanssipalvelut:
Erikoistut finanssialan palvelutehtäviin. Valmiina merkonominä työllistyminen esimerkiksi: palvelumuotoilija, palveluneuvoja, asiakasneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusneuvoja, yrittäjä

Talouspalvelut:
Taloushallinnon merkonomi sijoittua monenlaisiin taloushallinto- ja toimistotehtäviin. Saat hyödyntää tarkkuutta ja loogista hahmotuskykyä. Opit hoitamaan eri osa-alueita talouspalveluissa ja hyödyntämään toimiston ja taloushallinnon sovelluksia ja työvälineitä. Näitä töitä merkonomi tekee esimerkiksi: taloushallinnon assistentti, kirjanpitäjä, yrittäjä

Merkonomikoulutus kestää 3 vuotta – tai vähemmän

Peruskoulupohjainen merkonomikoulutus kestää noin 3 vuotta. Jos sinulla on aiempaa osaamista esimerkiksi harrastusten kautta – olet vaikkapa koulun ohessa työskennellyt vanhempiesi yrityksessä, toiminut urheilujoukkueessa valmentajana tai partiossa ryhmänjohtajana – se voidaan sisällyttää tutkintoosi, ja voit halutessasi nopeuttaa valmistumistasi.

Tutkinnon jälkeen töihin tai jatko-opintoihin

Opintojen jälkeen voit siirtyä suoraan työelämään. Yrittäjyys on myös erinomainen vaihtoehto. Halutessasi voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Muutaman työvuoden jälkeen voit täydentää osaamistasi alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.