22.5.2025
Oma yritys muuttuu suunnitelmasta monen opiskelijan todellisuudeksi
Marjaana Heikura ja Rashid Kasi halusivat toisen asteen opintoihinsa yrittäjyysopintoja, joten Business College oli luonteva valinta.
Marjaana Heikuran ja Rashid Kasin opintoihin on kuulunut yritystoiminnan suunnittelu sekä vallinnaisena tutkinnon osana yrityksessä toimiminen. Siihen puolestaan sisältyy yhtenä osana Vuosi yrittäjänä -ohjelma, jota Business Collegessa on tarjottu yrittäjyydestä kiinnostuneille vuosikymmenten ajan.

Tarkoitus on, että opiskelijat oppivat vuosi yrittäjänä -yrityksen avulla yrittäjyyttä ja pyörittämään myös oikeaa yritystä.
Marjaanan ja Rashidin kokemukset ovat olleet hyvät. Kummallakin on vähintään opintojensa yrityksen perusta valmiina.

Rashidin tarkoitus on opiskelujen jälkeen tehdä yrityksestään todellisuutta. Suunnitelmat on tehty alusta alkaen oikeaa bisnestä silmällä pitäen. Hän suorittaa kaksoistutkintoa, jolloin hänen Vuosi yrittäjänä -ohjelmansa ei kestä kokonaista vuotta.
Vuori yrittäjänä -yritys rakennetaan tiimissä, ja Rashid on yhdessä kahden muun opiskelijan kanssa ollut tehokas. Pohja on valmis, ja Rashid on kirjoittanut napakan hissipuheen. Yritys alkaa tuottaa ja suunnitella sosiaalisen median alustoja asiakasyritysten markkinointia varten.
Hissipuheessa mainitaan, kuinka näkyvyys on yrityksen kallein valuutta ja kuinka tiimin kehittämän ratkaisun ansiosta asiakas pystyy keskittymään siihen, missä se on hyvä, sekä erottumaan kilpailijoistaan. Tiimin yritys huolehtii markkinoinnista ja tekee samalla syvällistä data-analyysia.

Yrittäjyys osa huippu-urheilua
Tiimivastaava, lehtori Taru Toivonen kertoo, että Vuosi yrittäjänä -ohjelma ja yleisemminkin Business Collegen yrittäjyysopintojen tarkoitus on antaa opiskelijoille mahdollisimman hyvät eväät yrityksen perustamiseen ja sen kestävään toimintaan.
Marjaana pelaa huipputasolla golfia ja tietää, että urheilija tarvitsee yrittäjämäistä otetta uransa edistämisessä. Tuotteistaminen, markkinointi ja sponsorisopimukset kuuluvat urheilijan arkeen.
Hänen vuosi yrittäjänä -yrityksensä tosin on ihan toisella toimialalla kuin urheilussa: se valmistaa täydellisiä housuja. Bisnesidea syntyi, kun hän etsi yhdessä opiskelijakollegansa kanssa istuvia housuja.
Vuosi yrittäjänä -yrityksen vaiheissa on ollut mukana koko joukko asioita, joita voi hyödyntää missä tahansa yritystoiminnassa.
Rashid ja Marjaana ovatkin olleet hyvin motivoituneita opiskelijoita, oli teemana sitten markkinointi, myynti tai taloushallinto.
Rashid pitää yrittäjyyttä myös yhteiskunnallisena tehtävänään. Hän haluaa menestyä, jotta voi palkata yritykseensä työntekijöitä.
Myös huippu-urheilu työllistää, sillä urheilija tarvitsee avukseen valmentajan lisäksi myös esimerkiksi fysioterapeutin palveluja.
Marjaana kertoo, että hän on opintojensa aikana alkanut ymmärtää myös, minkä verran huipulla olevan urheilijan tulee ansaita, jotta kehittyminen ja menestyminen ovat ylipäätään mahdollisia.
Itsevarmuus kasvanut
Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana kaksikko kertoo saaneensa itsevarmuutta ja oppineensa johtamista.
Marjaana on saanut ohjelmasta ison avun ymmärtää, mitä yrittäminen ja johtajuus käytännössä tarkoittavat, kun isoja ja vaikeasti hahmotettavia kokonaisuuksia on pilkottu pienemmiksi osiksi aina kirjanpidosta ja yritysmuodon valinnasta alkaen.
– On myös pidettävä huoli, että asiat etenevät, ja uskallettava sanoa asioita, vaikka ne eivät kaikkia miellyttäisi, Marjaana pohtii.
Rashid on huomannut, kuinka tärkeää on osata rohkaista muita ja palkita hyvästä työstä. Hän kertoo olevansa persoonaltaan hyvin spontaani. Ohjelman aikana hän on oppinut suunnitelmallisuutta.
Kummankin rohkeus yrittäjyyteen on kasvanut.
Ohjelman aikana selvitetään myös opiskelijoiden vahvuuksia ja kehittämisen paikkoja. Marjaana sanoo, että hän on oppinut luottamaan aiempaa enemmän omiin taitoihinsa. Nykyään hän tietää, ettei virheitä kannata pelätä kaiken aikaa. Ja jos niitä tulee, niistä myös oppii.
Rashid kiittää, että ohjelma on pakottanut hänet epämukavuusalueelleen, kasvamaan henkisesti. Hän mainitsee esimerkkinä hissipuheensa, josta tuli lopulta niin hyvä, että hän on siihen itsekin tyytyväinen.
Ensi askeleet oikeaksi yritykseksi saattavat alkaa siten, että hän soittaa entiselle työnantajalleen ja markkinoi yritystään hissipuheellaan.
Opiskelijat toteuttaneet omia haaveitaan
Taru kertoo, että Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta tullut palaute on ollut hyvin positiivista. Opettajalla on ohjelmassa valmentajan rooli.
Ohjelmaan osallistuneet ovat pitäneet yrittäjyyttä varteenotettavana mahdollisuutena, ja moni heistä on myös perustanut oman yrityksen opintojensa jälkeen.
Erityisen ahkerasti omia yrityksiä ovat perustaneet maahanmuuttajataustaiset opiskelijat, mutta he eivät suinkaan ole ainoita.
Business Collegen alumnit pyörittävät esimerkiksi monia kauneushoitoloita, vaatealan yrityksiä sekä verkkosivuja suunnittelevia ja toteuttavia yrityksiä.