Kirsi Suni

Alumni Kasper Väisänen: ”Business Collegessa saa ainutlaatuisia kokemuksia”

Pari vuotta sitten, ”koronakeväänä” 2020, Kasper Väisästä pyydettiin valmistujaispuheen pitäjäksi. Kasper oli valmistumassa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta. Mutta sitten valmistujaiset peruttiin, mitään juhlia ei ollut tulossa eikä siis valmistujaispuhettakaan…. Tämä oli Kasperille iso pettymys. Hän halusi pitää puheen, jossa pääsisi jakamaan kokemuksiaan, kiittämään oppilaitosta ja erityisesti isäänsä. Kasper otti yhteyttä BC:n markkinointiin ja viestintään, josko puheen voisikin videoida ja sitten jakaa sähköisesti. Pidimme kaksi kuvaussessiota kahdestaan auditoriossa, yhden harjoituksen ja yhden varsinaisen, ja Kasper piti puheensa kameralle tyylikkäässä tilaisuutta varten vuokratussa puvussaan.

Nyt Kasper halusi tulla kertomaan kuulumisiaan – ja kertomaan, miten upea paikka Business College hänen mielestään on. Valmistumisen jälkeen kutsui armeijan harmaat. Nykyään mies opiskelee ihan entisen oppilaitoksen naapurissa, Haaga-Heliassa, ihan tutuilla kulmilla. – Aloitin liiketalouden tradenomiopinnot syksyllä 2021, Kasper kertoo. – Vaihdoin jatko-opinnoissani alaa, koska löysin itsestäni uusia puolia itsestäni, Kasper jatkaa.

Kasper Väisänen

Wau-elämyksiä ulkomailta

Kasper kertoo, että 95 % opiskelukavereista on tullut suoraan lukiosta. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneena hänellä on erilaiset lähtökohdat opintoihin; lukiolaiset ovat saaneet oppinsa kirjoista, kun taas Kasper on oppinut tekemällä ja kokemalla. Kasperilla on myös kokonaisvaltaiset IT-taidot, jotka toisilta puuttuvat.

Kasper kiittelee BC:n kokemaansa ja oppimaansa. Parasta opinnoissa olivat ulkomaan reissut. Hän oli opintomatkalla Pietarissa ja Saksassa. – Parasta olivat kokemukset. Sain erilaista perspektiiviä, kun pääsin ulkomailla yritysvierailuille ja tutustumaan paikallisiin kouluihin. Koin wau-elämyksiä, kun sain vierailla esimerkiksi Münchenissä BMW:n tehtailla, jonne ei ihan jokainen pääsekään.

Reissuilta jäi käteen kokemusten lisäksi itsevarmuutta ja parempaa kielitaitoa: – Kun hain matkalle, en osannut kunnolla englantia, mutta se ”fake it till you make it”. Lähdimme opintomatkalle ryhmässä, joten oli turvallinen tunne.

Kasper kiittelee myös muita BC:n tarjoamia mahdollisuuksia. Isona asiana mieleen on jäänyt myös opintoihin kuuluvat työharjoittelut, työkokemusta ei monella ammattikorkeaan suoraan lukiosta tulevalla ole. Hänen mielestään yhä useamman pitäisi ymmärtää, miten hyvä valinta ammatillinen oppilaitos on.

Yrittäjäelämän ensiaskeleita

Nyt Kasper on perustanut kahden opiskelukaverinsa kanssa NY Vuosi yrittäjänä -yrityksen ja osallistui yritysten SM-finaaliin eli Uskalla yrittää -tapahtumaan. – Oma yritys on uudenlaista itsensä haastamista. Olen miettinyt aiemmin yrittäjyyttä, mutta en ole uskaltanut lähteä sille tielle.

Kasperin, Aaro Mielosen ja Pyry Juutilaisen Troa NY:n ideana on tuoda ruokakauppojen punalaputetut alennustuotteet (viimeinen myyntipäivä lähellä) näkyville nettisivulle. Näin asiakas voi etukäteen katsoa netistä, mikä tuote on missäkin kaupassa punalaputettu – näin asiakkaan ei tarvitse mennä liikkeeseen etsimään tuotteita, vaan hän voi suunnitella ostoksensa etukäteen. Kun tieto on etukäteen saapuville, voidaan ostoksia lisätä ja siten myös vähentää ruokahävikkiä. Tavallisessa tilanteessa punalapuista huolimatta kaupalle jää usein huomattava määrä ihan syömäkelpoista ruokaa, jolla on vaara joutua biojätteeseen. – En ole aiemmin juuri ajatellut ekologisesti, mutta yrityksen vaatima tutkimustyö on opettanut miettimään omia valintojani.

Tiimissä persoonat täydentävät toisiaan ja ryhmä on vahvempi kuin sen jäsenet yksistään. Kasper sosiaalisena kaverina hoitaa myyntiä ja yhteyksiä kumppaneihin. Aaro puolestaan tuntee ohjelmistökehityksen ja Pyry sisällöntuotannon. Konfliktejakin on matkan varrella tullut, mutta niistä on sovittu, kun kolmikko on osannut tehdä kompromissejä – ja miettiä, mikä nimenomaan yrityksen kannalta on parasta. – Tämä on tällaista mentaalista hikoilua, Kasper toteaa.

Mentaalinen hikoilu tuotti huikean tuloksen: Troa NY voitti Suomen mestaruuden NY Vuosi yrittäjänä -yritysten korkeakoulujen sarjassa! Mielettömästi onnea! Me olemme sinusta ylpeitä, Kasper!

Vaikka tradenomiopinnot yhdyssillan toisella puolella sujuvat erinomaisesti, Kasperin sydämessä tuntuu aina olevan paikka Business Collegelle.  

Kasperin (kesk.), Aaro Mielosen (vas.) ja Pyry Juutilaisen yritys Troa NY voitti korkeakoulujen NY Vuosi yrittäjänä -yritysten Suomen mestaruuden.
    Kirsi Suni

    - kirsi.suni@bc.fi