Business College Helsinki

Menestyminen on omasta motivaatiosta kiinni

Oppilaitoksestamme keväällä 2013 datanomiksi valmistunut Max Hakala työskentelee Soluto Oy:ssä. Max palkattiin firmaan suoraan valmistuttuaan. Ensin hän oli hoitanut mallikkaasti viimeisen vuoden pitkän työssäoppimisen. – Paljon on omasta motivaatiosta kiinni.

Max Hakala ja Jani-Petteri Pohjonen

Datanomi Max Hakala (vas.) ja Soluto Oy:n toimitusjohtaja Jani-Petteri Pohjonen

Max on valmistunut käytön tuen osaamisalasta. – Hain ysin jälkeen merkonomiopintoihinkin, mutta datanomi oli enemmän mun juttu.
Käytön tuki oli Maxille melkein itsestään selvä valinta: – Puuhailin jo yläasteella koneiden parissa. Ruuvasin niitä auki ja testasin koneiden yhdistämistä. Kaikki lähti liikkeelle videon editoinnista – piti selvittää, mikä ongelma koneeseen tuli, Max kertoo.

Ammattikoulukin riittää

Soluton toimitusjohtajalla Jani-Petteri Pohjosella itselläänkin on käytännöllinen koulutustausta. Sähkötekniikan ammattikoulun lisäksi hän tehnyt tietojenkäsittelyn tradenomiopinnot. – Ei tarvitse olla ammattikorkeakoulusta valmistunut voidakseen edetä, ammattikoulutausta riittää. Eteneminen on tyypistä itsestä kiinni.

Soluto Oy on ollut toiminnassa jo vuodesta 2004. Jani-Petteri aloitteli yritystoimintaa opintojensa ohessa jo 16-vuotiaana. Tavoitteena oli tehdä mikrotuen hommia. Vuodesta 2007 lähtien työt veivät täysipäiväisesti.

Tällä hetkellä alalla on vaikeat ajat. Soluto kuitenkin pärjää varmalla reseptillä: – Hoidamme hommamme hyvin. Muokkaannumme ja menemme tilanteisiin nopeasti, Pohjonen summaa.

Eniten hyötyä käytännöstä

Maxin tehtävänä Solutolla on vastata asiakkaiden tukipyyntöihin puhelimitse ja käydä esim. huoltamassa tulostimia. Keväällä on tulossa mielenkiintoinen reissu. – Lähden viikoksi Pohjois-Suomeen käymään asiakkailla.

Max tykkää eniten työssään asiakaspalvelusta. – On kiva päästä auttamaan. Monta kertaa ilahtuu, kun näkyy tuttu puhelinnumero, joka soittaa.

Maxin mielestä eniten hyötyä nykyisessä työssä oli datanomikoulutuksen käytännöntunneista, niistä joissa pääsi itse tekemään, asentamaan ja ruuvaamaan. Teoriatunneista sen sijaan ei juurikaan ole jäänyt mieleen.

Joku voi miettiä, tarvitaanko käytön tukea enää – ihmisten oma tietotekninen osaaminen on lisääntynyt.
– Jos joku lähtee itse korjaamaan vikaa, voi sitä lähteä etsimään väärästä paikasta ja pistää asiat pahemmin sekaisin. Moni myös antaa mieluummin tehtävät alan ammattilaisen hoidettavaksi ja keskittyy itse omiin töihinsä, Max muistuttaa.

Monenlaisia työssäoppijoita

Solutolla on ollut jo pitkään meidän oppilaitoksestamme työssäoppijoita, tälläkin hetkellä kaksi. Nyt ollaan palkkaamassa toista vakituista meiltä valmistunutta datanomia. Jani-Petteri Pohjonen antaa Maxille kiitosta: – Max teki heti alusta alkaen hommia. Jos joku ei heti onnistunut, hän yritti uudelleen.

Pohjosella on varsin vaihtelevat kokemukset työssäoppijoista. Jotkut tekevät vain sen, mitä vaaditaan ja hanskat putoavat heti, kun joku ei ole potkimassa vauhtia. Sitten taas on ollut niitä, joista hän on ensin ajatellut, ettei tästä tule mitään. – Sitten tyypistä kasvaakin ihan huippu.

Koulun penkille Max ei aio palata, kun opiskella voi muutenkin. – Opiskelu onnistuu hyvin töiden ohessa. Suoritan mm. Microsoftin sertifikaatteja.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi