Business College Helsinki

Sun terveys, sun hyvinvointi

Hyvinvoinnin erikoislääkäri Pippa Laukka ei tuonut tällä kerralla salaattia mukanaan, mutta jakoi maittavaa mielenruokaa Business College Helsingin täpötäydessä auditoriossa. Oma hyvinvointi on mahtava asia, jota pienet askeleet parantavat jopa suuriakin harppauksia.

”Sun ideat!”
”Sun tulevaisuus!”
Näin osuvasti julistaa Business College Helsingin kotisivut heti etusivullaan. Täydelliseksi jatkoksi siihen sopii hyvinvoinnin erikoislääkärin, MTV:n Olet mitä syöt -ohjelman tuikitomeran valmentajan Pippa Laukan ydinviesti nuorille opiskelijoille: Sun terveys, sun hyvinvointi.

Onneksi Laukka olikin löytänyt tilaa kiireiseen aikatauluunsa, ja saapui Ystävänpäivänä 14.2. jakamaan terveyden ja hyvinvoinnin ilosanomaa otsikollaan ”Energiaa arkeen”.

– Esimerkiksi kaksi kertaa Helsingin asukasluku, yli miljoona ihmistä ei liiku lainkaan. Tämä on suuri ongelma, joka voi räjähtää tulevaisuudessa varsinaiseksi pommiksi”, Laukka huomautti.

Jokaisella on suuri vaikutus

Laukka korosti ja kannusti, tomeraan, mutta innostavaan sävyyn jokaisen ihmisen omia mahdollisuuksia parantaa elämäänsä ja terveyttään.

– Tutkimusten mukaan valinnoilla on ylivoimaisesti suurin vaikutus ihmisen omaan terveyteen. Hyvinvointi ja terveydentila johtuvat 67-prosenttisesti ihmisen omista teoista. Tai tekemättömyydestä. Tietysti geenit ja biologia vaikuttavat myös, sellaiseen lukuun on päädytty kuin 22 prosenttia.

– Hyvinvointi on paljon muutakin kuin ei-sairastamista. Esimerkiksi laadukas uni vaikuttaa erittäin paljon stressistä palautumiseen, hermoston toimintaan ja aineenvaihduntaan. Ja hyötyliikunnaksi lasketaan jo muutaman minuutin kävely, vaikka keskellä päivää kerran pari tän rakennuksen ympäri collegelaisia, Laukka kannusti.

Hän korosti, että vastaavasti huono uni aiheuttaa usein väsymystä, huimausta, rytmihäiriöitä, kipuja, pahoinvointia, ahdistusta ja masennusta.
Laukka kehotti kiinnittämään ruokavaliossa huomiota erityisesti kolmeen tekijään: kolesteroliin, suolan käyttöön ja ruokailutottumuksiin. Hän muistutti, että hyvää hdl-kolesterolia saa muun muassa kalasta, pähkinöistä, manteleista. Huonoa ldl-kolesterolia puolestaan erityisesti jalostetuista tuotteista ja eläinrasvoista.

Tässä tapauksessa on onneksi se mutta: Erityisen hyvä keino vaikuttaa kolesteroliarvoihin on liikunta. Ihan vain vaikka kävely. Se kääntää tilanteen kotijoukkueen, hdl-kolesterolin hyväksi.

Leipä miehen…?

– Miehistä 50 prosenttia syö liikaa suolaa. Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia suolasta syödään kuitenkin kodin ulkopuolella, joten sitä ei välttämättä lisätä kotona ruokiin niin paljon kuin saatetaan helposti kuvitella. Mutta jos syö esimerkiksi leipää kodin ulkopuolella, saattaa leipä sisältää paljon suolaa. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota, Laukka täsmensi.

Lopuksi hän muistutti myös ruokailutottumusten tärkeydestä. Nuorilla ja opiskelijoilla, kuten tosin niin monilla muillakin, ruokailutottumukset voisivat olla parempiakin.

– Ei siitä syömisestä välttämättä tarvitse tehdä suurta numeroa, jos ei halua. Mutta ruokaan ja syömiseen kannattaa keskittyä. Eli syödä esimerkiksi omaan, tasaiseen rauhalliseen rytmiinsä. Normirytmillä. Hotkiessa elimistön ravitsemusvasteet ja hormonitoiminta jäävät vajaammaksi, mikä lisää lihomisen todennäköisyyttä, Laukka tähdensi.

Kas niin, siinäpä se. Nukkuminen, kävely ja normirytmillä syöminen. Näin helppoa on hyvinvoinnistaan huolehtiminen. Opiskelijat huomio, tässä ei tarkoiteta nukkumista koulutuntien aikana…

Teksti: opiskelija Juhani Hyvärinen

Pippa Laukka oli puhumassa Business College Helsingin Hyvinvointia Ystävänpäivänä -tapahtumassa 14.2.2020.

    Business College Helsinki

    Päätoimittaja - viestinta@bc.fi