Merkonomi – työn ohessa

Liiketoiminnan perustutkintokoulutuksessa päivität tai laajennat liiketoiminnan osaamista. Opiskele tutkinto työsi ohessa aikuiskoulutuksessa. Tämä on oikea koulutus sinulle, joka olet jo liiketoiminnan tehtävissä, mutta sinulta puuttuu alan tutkinto. Liiketoiminnan perustutkinto sopii myös sinulle, jos olet vasta tullut alalle ja kaipaat tukea työhösi.

Tutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto

Kesto

1-2 vuotta

Kenelle

Alan (liiketoiminnan) työtehtävissä oleva tai niihin siirtyvä

Ajankohta

Seuraava aloitus elokuussa 2024.

Hakeminen

Hae elokuussa alkavaan ryhmään viimeistään 28.4.2024 jos äidinkielesi ei ole suomi. Jos äidinkielesi on suomi, voit hakea 31.5.2024 asti. Hae tästä » Valintaperusteet »

Pääsykoe

Haastatteluaika sovitaan hakemuksen saavuttua. Jos äidinkielesi ei ole suomi, kutsumme sinut kielikokeeseen. Kielikoe (kirjallinen) 14.5.2024.

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on oikeus hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Työn ohessa suoritettava merkonomikoulutus on tarkoitettu sinulle, jolla on jo alan työpaikka tai sinulle, joka sitoudut hankkimaan työpaikan siihen mennessä, kun koulutuksen haku päättyy. Voit olla töissä esim. palvelun, myynnin, kaupan, talouden, hallinnon tai toimistopalveluiden aloilla.

Ennen merkonomiopintojen aloitusta laadit yhdessä oppilaitoksen ohjaajan ja työpaikkaohjaajasi kanssa oppisopimuksen tai koulutussopimuksen sekä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), joka tukee tutkinnon suorittamistasi. Siinä huomioidaan aiempi osaamisesi ja tarkennetaan, minkälaista osaamista sinun tarvitsee vielä hankkia ja minkälaisella aikataululla suoritat liiketoiminnan perustutkinnon. HOKSin laatiminen tehdään muun muassa hakemuksen liitteiksi pyydettyjen aikaisempien tutkinto-, opinto- ja työkokemustietojen sekä keskustelujen ja haastattelujen perusteella.

Lue työn ohessa merkonomiksi opiskelleiden Peterin ja Juhan kokemuksista

Merkonomikoulutuksen sisältö

Liiketoiminnan perustutkinnon opiskelussa kehität osaamistasi laajasti eri aihealueilla koulussa ja työssä. Tutkintosi voi sisältää esimerkiksi joitain seuraavista opinnoista:

  • asiakaslähtöinen liiketoiminta, tuloksellinen toiminta, viestintä- ja vuorovaikutustaidot, kielitaito
  • asiakkuuksien hoitaminen, myynti, palvelumuotoilu, projektissa toimiminen
  • kirjanpito ja tilinpäätös, palkanlaskenta, laskutus ja reskontra.

Tutkintokoulutuksesi sisältö tarkentuu henkilökohtaistamiskeskustelussa.

Opiskelet liiketoiminnassa tarvittavia taitoja ja tietoja, joita et vielä osaa tai jotka kaipaavat päivitystä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS) mukaisesti.

Tutkintokoulutuksessa kehität osaamistasi koulun tarjoamissa opinnoissa ja työpaikan erilaisissa työtehtävissä.

Koulutuksen toteutustapa ja kesto

Liiketoiminnan perustutkintokoulutuksessa opiskelet sekä koulussa että työssä. Opetus- ja tutkintokieli on suomi. Mikäli äidinkieli on muu kuin suomi, hakijan täytyy osallistua kielikokeeseen.

Uudistetuilla verkkokursseilla voit edistää oppimista hyvin itsenäisesti. Opiskelusi tueksi tarjolla on opiskelupäiviä (2-3 päivää/kk), webinaareilla ja luku- ja videomateriaaleilla. Oppimistehtävien avulla edistetään myös oppimista työpaikalla. Opiskelupäivät pidetään oppilaitoksemme tiloissa Helsingin Pasilassa. Opetustunnit pidetään arkipäivisin (klo 8.30 – 16.00).

Ennen kuin haet merkonomiopiskeluun sinulla pitää olla liiketoiminnan alan työpaikka, jossa saat tehdä monipuolisia töitä. Jos olet alalla palkkatyössä, kysy ennen hakeutumistasi työnantajaltasi oppisopimuksen mahdollisuutta. Koulutussopimus on mahdollinen, mikäli sinulla on tiedossa työpaikka, jossa työskentelet ilman palkkaa. Työpaikalta sinulle valitaan työpaikkaohjaaja, joka tukee oppimistasi. Koulu tekee työpaikkasi kanssa oppi- tai koulutussopimuksen ja sen liitteeksi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Sinulle nimetään myös koulun ohjaaja, joka tukee sinua opiskelussa. Oppilaitoksen ohjauksen palvelut ovat käytettävissä opiskelujesi ajan.

Tutkinnon suoritat, kun olet saavuttanut riittävän osaamisen. Näytät osaamisen käytännön työtilanteissa omalla työpaikallasi (näytöt) tutkinnon vaatimusten mukaisesti. Suunnittelet näytöt yhdessä HOKS-ohjaajasi ja työpaikkasi edustajan kanssa. Hyödynnämme ohjauksessa mm. Teamsiä. Työpaikkasi edustaja arvioi osaamisesi yhdessä opettaja-arvioijan kanssa.

Tutkintopolkusi valitaan työtehtäviesi perusteella yhdessä, kun laadimme oppisopimusta tai koulutussopimusta. Liiketoiminnan perustutkinnon, merkonomi, laajuus on 180 osaamispistettä. Merkonomikoulutus kestää noin 1,5 vuotta. Jokaisen opiskeluoikeusaika määräytyy kuitenkin henkilökohtaisesti.

Tutustu tutkinnon sisältöön ja vaatimuksiin >>

Tutkinnon rakenne »

Lisätietoja

Siikku Haataja, koulutusasiantuntija | 044 775 6445 | siikku.haataja@bc.fi
Kirsi Lounesto, koulutusasiantuntija | 044 775 6767 | kirsi.lounesto@bc.fi