Merkonomi ‚Äď ty√∂n ohessa

Liiketoiminnan perustutkintokoulutuksessa päivität tai laajennat liiketoiminnan osaamista. Opiskele tutkinto työsi ohessa aikuiskoulutuksessa. Tämä on oikea koulutus sinulle, joka olet jo liiketoiminnan tehtävissä, mutta sinulta puuttuu alan tutkinto. Liiketoiminnan perustutkinto sopii myös sinulle, jos olet vasta tullut alalle ja kaipaat tukea työhösi.


Tutkinto

Liiketoiminnan perustutkinto


Kesto

1-2 vuotta


Kenelle

Työelämässä oleva, liiketoiminnan työtehtävissä oleva tai niihin siirtyväAjankohta

Seuraava aloitus 15.3.2023 klo 9-16.


Hakeminen

Hae 24.1.2023 menness√§. Hae t√§st√§ ¬Ľ Ohjeita hakemiseen ¬Ľ

Pääsykoe

Haastattelu maaliskuussa alkavaan koulutukseen: 15.-16.2.2023.
Jos äidinkielesi ei ole suomi, kutsumme sinut kielikokeeseen.
Kielikoe (kirjallinen) 2.2.2023 ja (haastattelu) 20.-24.2.2023


Tutkinnon suoritettuasi sinulla on oikeus hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Työn ohessa suoritettava merkonomikoulutus on tarkoitettu sinulle, jolla on jo alan työpaikka tai sinulle, joka sitoudut hankkimaan työpaikan siihen mennessä, kun koulutuksen haku päättyy. Voit olla töissä esim. palvelun, myynnin, kaupan, talouden, hallinnon tai toimistopalveluiden aloilla.

Ennen merkonomiopintojen aloitusta laadit yhdess√§ oppilaitoksen ohjaajan ja ty√∂paikkaohjaajasi kanssa oppisopimuksen tai koulutussopimuksen sek√§ henkil√∂kohtaisen osaamisen kehitt√§missuunnitelman (HOKS), joka tukee tutkinnon suorittamistasi. Siin√§ huomioidaan aiempi osaamisesi ja tarkennetaan, mink√§laista osaamista sinun tarvitsee viel√§ hankkia ja mink√§laisella aikataululla suoritat liiketoiminnan perustutkinnon. HOKSin laatiminen tehd√§√§n muun muassa hakemuksen liitteiksi pyydettyjen aikaisempien tutkinto-, opinto- ja ty√∂kokemustietojen sek√§ keskustelujen ja haastattelujen perusteella.

Lue työn ohessa merkonomiksi opiskelleiden Peterin ja Juhan kokemuksista

Merkonomikoulutuksen sisältö

Liiketoiminnan perustutkinnon opiskelussa kehität osaamistasi laajasti eri aihealueilla, kuten

  • asiakasl√§ht√∂inen ja taloudellinen liiketoiminta, viestint√§- ja vuorovaikutustaidot, kielitaito
  • asiakkuuksien hoitaminen, myynti, palvelumuotoilu, projektissa toimiminen
  • kirjanpito ja tilinp√§√§t√∂s, palkanlaskenta, laskutus ja reskontra.

Opiskelet liiketoiminnassa tarvittavia taitoja ja tietoja, joita et vielä osaa tai jotka kaipaavat päivitystä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS) mukaisesti.

Tutkintokoulutuksessa kehität osaamistasi koulun tarjoamissa opinnoissa ja työpaikan erilaisissa työtehtävissä.

Koulutuksen toteutustapa ja kesto

Liiketoiminnan perustutkintokoulutuksessa opiskelet sekä koulussa että työssä. Opetus- ja tutkintokieli on suomi. Mikäli äidinkieli on muu kuin suomi, hakijan täytyy osallistua kielikokeeseen.

Uudistetuilla verkkokursseilla voit edist√§√§ oppimista hyvin itsen√§isesti. Opiskelusi tueksi tarjolla on opiskelup√§ivi√§ (2-3 p√§iv√§√§/kk), webinaareilla ja luku- ja videomateriaaleilla. Oppimisteht√§vien avulla edistet√§√§n my√∂s oppimista ty√∂paikalla. Opiskelup√§iv√§t pidet√§√§n oppilaitoksemme tiloissa Helsingin Pasilassa (tai koronatilanteen vuoksi et√§toteutuksina Teamsill√§). Opetustunnit pidet√§√§n arkip√§ivisin (klo 8.30 ‚Äď 16.00).

Ennen kuin haet merkonomiopiskeluun sinulla pitää olla liiketoiminnan alan työpaikka, jossa saat tehdä monipuolisia töitä. Jos olet alalla palkkatyössä, kysy ennen hakeutumistasi työnantajaltasi oppisopimuksen mahdollisuutta. Koulutussopimus on mahdollinen, mikäli sinulla on tiedossa työpaikka, jossa työskentelet ilman palkkaa. Työpaikalta sinulle valitaan työpaikkaohjaaja, joka tukee oppimistasi. Koulu tekee työpaikkasi kanssa oppi- tai koulutussopimuksen ja sen liitteeksi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Sinulle nimetään myös koulun ohjaaja, joka tukee sinua opiskelussa. Oppilaitoksen ohjauksen palvelut ovat käytettävissä opiskelujesi ajan.

Tutkinnon suoritat, kun olet saavuttanut riittävän osaamisen. Näytät osaamisen käytännön työtilanteissa omalla työpaikallasi (näytöt) tutkinnon vaatimusten mukaisesti. Suunnittelet näytöt yhdessä HOKS-ohjaajasi ja työpaikkasi edustajan kanssa. Hyödynnämme ohjauksessa mm. Teamsiä. Työpaikkasi edustaja arvioi osaamisesi yhdessä opettaja-arvioijan kanssa.

Tutkintopolkusi valitaan työtehtäviesi perusteella yhdessä, kun laadimme oppisopimusta tai koulutussopimusta. Liiketoiminnan perustutkinnon, merkonomi, laajuus on 180 osaamispistettä. Merkonomikoulutus kestää noin 1,5 vuotta. Jokaisen opiskeluoikeusaika määräytyy kuitenkin henkilökohtaisesti.

Tutustu tutkinnon sis√§lt√∂√∂n ja vaatimuksiin ¬Ľ

Tutkintokoulutuksen rakenne, sis√§lt√∂ ja ajoitus ¬Ľ

Lisätietoja

Siikku Haataja, koulutusasiantuntija | 044 775 6445 | siikku.haataja@bc.fi
Kirsi Lounesto, koulutusasiantuntija | 044 775 6767 | kirsi.lounesto@bc.fi